SJENICA.com forum


If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.



Aktuelna desavanja i vijesti iz Sjenice sve važne i aktuelne stvari vezane za naš grad

Reply
Thread Tools Search this Thread Oceni temu
 
Old 25-10-2013   #1
iSelektor
Hanumovac
Domaćin
 
iSelektor's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: SJENICA
Posts: 9,501
Default RTV Novi Pazar: Vojni lekari na Pešteri

"Vojni lekar na selu", projekat civilno-vojne saradnje 2. brigade KoV VS, realizovan je juče u selima Pešterske visoravni Karajukića bunari i Buđevo.
Najnužniju medicinsku pomoć i besplatne lekove dobili su stari i bespomoćni, koji teško stižu do udaljenih medicinskih ustanova.
U oronulim seoskim ambulantama u Karajukića bunarima i Buđevu, na Pešterskoj visoravni, okupio se juče veliki broj meštana. Uglavnom starih, kojima je Dom zdravlja u Sjenici zbog bolesti i nedostatka prevoza, još dalji. Čekali su dolazak vojnih lekara u koje imaju bezgranično poverenje. To su retki susreti, ali uvek proteknu srdačno i na zajedničko zadovoljstvo.
Ovoga puta na Peštersku visoravan krenule su dve medicinske ekipe 2.brigade Kov VS, dva lekara i dva medicinska tehničara, sa neophodnim lekovima i specijalizovanim sanitetskim vozilom sa svom neophodnom medicinskom opremom. Četvrti put ove godine vojni lekari su u Pešterskim selima. Obišli su meštane u desetak najudaljenijih sela i već napamet znaju na šta će se žaliti njihovi pacijenti.
-Pošto se radi o staračkim domaćinstvima i pacijentima u godinama mi znamo da će se oni žaliti najčešće na hronične reumatske bolesti i povišen krvni pritisak, ali spremni smo i za druge tegobe.- kaže lekar Ivan Jovanović.- Prihvaćeni smo odlično u svim selima koje posećujemo na području opština Novi Pazar, Sjenica i Tutin.
Selim Seferović je do ambulante u Karajukića bunarima došao iz zaseoka udaljenog četiri kilometra. Prošle godine njegov komšija je, po onom vekliko snegu, umro na putu do lekara. Vojska je ovde ostavila trag kroz izgradnju puteva i vodovoda pa je i poverenje veliko. Posebno u vojne lekare.
- Mi se uvek obradujemo kada dolaze vojni lekari. Mi verujemo u vojsku. Uvek je ona nama bila velika sigurnost.-kaže Selim.- To je naša vojska , čoveče. Mi nemamo ni drugu vojsku ni drugu državu. Bore se i ovi naši lekari ovde, ali nemaju čime.
Na kraju dana, kada se sa pašnjaka vraća stoka u torove, lekari analiziraju učinak. Pregledano je 122 pacijenta u ambulantama, a do 18 pacijenata morali su u kućne posete. Morali su lekari da iskuse i toplo peštersko gostoprimstvo, da probaju pitu sa čuvenim sjeničkim sirom, "ovčavinu" (paprike u pavlaci), sjeničku pršutu... Ali to je već za neku drugu priču.



Last edited by Tahirovce; 26-10-2013 at 10:40..
iSelektor is offline   Reply With Quote
Sponsored Links

Reply

Bookmarks

Tags
lekari, novi, pazar, pešteri, rtv, vojni


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 19:00. Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc. www.SJENICA.com






Prijatelji sajta:
Parovi rijaliti uzivo - FOLKOTEKA.com - SJENICA.net - Freestring - FOLKOTEKA.org - Sve o pametnim telefonima - Besplatni mali Oglasi - MixoTeka.org - Tekstovi pesama - Najbolji domaci recepti - FOLKOTEKIN forum - Restoran SREM (Novi Beograd)