SJENICA.com forum


If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.



Aktuelna desavanja i vijesti iz Sjenice sve važne i aktuelne stvari vezane za naš grad

Reply
Thread Tools Search this Thread Oceni temu
 
Old 16-08-2012   #1
iSelektor
Hanumovac
Domaćin
 
iSelektor's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: SJENICA
Posts: 9,500
Default Danas: Nastavljamo put razvoja

Kao i u predhodnom mandatu, lokalnu vlast u Sjenici vrše SDA, koalicija oko SDP, SPS i URS, dok su u opoziciji BDZ i GG Samostalna SDA za Sjenicu. Zajedničko iskustvo u vlasti između vodećih SDA i SDP u proteklom dvogodišnjem periodu, po mišljenju zamenika predsednika opštine Sjenica Muriza Turkovića (nosioca liste Za Sjenicu - SDP, DS, LDP, SDPS) koji je u proteklom mandatu bio predsednik opštine, dalo je pozitivne rezelultate, i taj trend će se, kako najavljuje Turković, nastaviti i ubuduće.



- Mislim da je vlast funkcionisala dobro i da smo ostavili pozitivan trag na Sjenicu i celo okruženje. Težnja da bude svima bolje i da uradimo što više cilj je svih koalicionih partnera koji su i sada u vlasti.
  • Šta su prioriteti u narednom periodu?
- Ono što možemo da uradimo jeste da poboljšamo uslove života, u smislu poboljšanja infrastrukture: puteva, kanalizacije, vodovoda. Na tom planu smo dosta uradili i nastavićemo. Pravimo potpuno novi ambijent za življenje. Najveći deo gradskih ulica biće asfaltiran, a koliko će se uraditi na seoskom području, zavisi i od rešenja našeg zahteva za vraćanje predhodne kategorizacije puteva. Primetno je poboljšanje izgleda centra čaršije sa novouređenim Omladinskim parkom i uređenim koritom reke Grabovice. U oblasti poljoprivrede, trenutno je aktuelna podela priplodnih junica, što će u značajnoj meri, u narednih par godina, poboljšati rasni sastav stoke u našem kraju. To će ostaviti vrlo pozitivan trag na našu ukupnu poljoprivrednu proizvodnju. Sve se to radi pod okriljem Centra za razvoj poljoprivrede i sela. Gradiće se i Centar za razvoj Pešteri, u okviru kojeg će raditi nova laboratorija, čiji će zadatak biti da podigne nivo kvaliteta proizvoda i poboljšanje ujednačenosti proizvodnje u našem kraju, kako sira i proizvoda od mleka tako i mesnih proizvoda. To će biti vrlo pozitivan napredak u poboljšanju poljoprivredne proizvodnje koja je naša osnovna delatnost. Prihvatam da se puno ženske radne snage, trenutno više od hiljadu, bavi proizvodnjom u tekstilnoj industriji, i hvala Bogu to funkcioniše zadovoljavajuće dobro, što nam mnogo znači, ali najveći deo stanovništva je oslonjen na poljoprivredu i tome ćemo posvetiti posebnu pažnju.
  • U kojoj fazi je postupak preuzimanja osnivačkih prava nad Domom zdravlja i kakvu zdravstvenu zaštitu građani mogu očekivati?
- Mi smo još krajem prošle godine završili svu proceduru i sve poslove koje je trebalo da uradi opština. Čekamo saglasnost Ministarstva, i kako nam je rečeno, radi se na zajedničkoj odluci odvajanja svih domova zdravlja, tako da ćemo i mi biti u sklopu tog, da kažem, zajedničkog državnog rešenja. U međuvremenu, radimo na renoviranju seoskih ambulanti. Angažovali smo sve lekare sa biroa na nekoliko meseci da rade, u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite stanovništva, kako u gradu tako i na selu. Mislim da će to dati rezultate i da će određen broj novozaposlenih lekara nastaviti da radi.
  • Evidentni su pozitivni pomaci i u oblasti kulture i sporta. Konačno, renovira se i višenamenska Pozorišno-bioskopska dvorana. Šta su dalji planovi?
- Pri kraju je izgradnja zgrade bioskopa i očekujem da to uskoro bude pušteno u rad, da krene ono ‘’ponovo radi bioskop’’, i da naše Kulturno-umetničko društvo, i dramska sekcija koju smatram izvanrednom i perjanicom ovog područja nastupi u svojoj kući, renoviranoj i obnovljenoj. Što se Sportskog centra tiče, mi smo zaista jedna od retkih opština koja se može ponositi ukupnim stanjem sportskih terena. Imamo i olimpijce, prvake Srbije u karateu, sportiste u kolektivnim sportovima prilično zastupljene u Republici Srbiji. Imamo sve što je potrebno da se omladina, i svi ostali, mladi i stari, bave sportom, svim vrstama sportova osim plivanja. Nažalost, s obzirom na naše klimatske uslove, teško je da naravimo bazen i da ga održavamo. Taj u školi koji postoji, nadam se da će uskoro biti osposobljen, kako Sjenica ne bi bila mesto sa najviše neplivača. Učinićemo sve da taj bazen proradi što pre. Pomoćićemo i ljudima koji se bave skijanjem u stvaranju adekvatnih uslova koji se odnose na izgradnju ski staza na Pašinom brdu i u Žarima, i nadam se da ćemo sada sa Srbijašumama, koji gazduju zemljištem u Žarima, uspeti da postignemo sporazum, kako bi se započeti projekti realizovali po planu.

Očekujemo pomoć Republike
* Za realizaciju svih planova potrebna je saradnja sa Vladom Republike Srbije. Kakvi su tu odnosi, s obzirom na novu strukturu vlasti na republičkom nivou?
- Naše lokalne partije, to jest, lideri lokalni su u vlasti. Gospoda Ugljanin i Ljajić su ministri. Stranka koju vodi gospodin Ljajić je, istina, na nivou Republike Srbije, ali nadam se da će sa istim žarom, kao i do sada, pomagati razvoj ovog kraja. Očekujem da ćemo uz njihovu pomoć mnogo stvari lakše rešiti, da će dolaziti novac, da ćemo imati lakši pristup ministarstvima i ministrima.

Autor: Selma Ljajić

Izvor: Sjenica.com

Last edited by iSelektor; 16-08-2012 at 22:04..
iSelektor is offline   Reply With Quote
Sponsored Links

Reply

Bookmarks

Tags
danas, nastavljamo, put, razvoja


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 02:28. Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc. www.SJENICA.com






Prijatelji sajta:
Parovi rijaliti uzivo - FOLKOTEKA.com - SJENICA.net - Freestring - FOLKOTEKA.org - Sve o pametnim telefonima - Besplatni mali Oglasi - MixoTeka.org - Tekstovi pesama - Najbolji domaci recepti - FOLKOTEKIN forum - Restoran SREM (Novi Beograd)