View Single Post
Old 11-10-2006   #61
askica
Registrovan
Početnik
 
askica's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Srbija
Godine: 37
Posts: 352
Default

Danski premijer Anders Fog Rasmusen osudio je nove karikature proroka Muhameda koje su nacrtali članovi omladinskog krila Danske narodne stranke, poznate po svojoj antiimigracionoj politici. Premijer je reagovao da bi sprečio reprizu velikih protesta zbog sličnih karikatura pre godinu dana. On je rekao da su najnoviji crteži „neukusni i neprihvatljivi“ i da „ni na koji način ne predstavljaju način na koji danski narod gleda na Muslimane i islam“.



Aktivisti Danske narodne partije prikazani su na televiziji u letnjem kampu kako piju učestvuju u takmičenju za najbolju karikaturu proroka Muhameda. Na jednoj je prorok prikazan kao kamila, a umesto grbe ima boce piva.





Pripadnici „Muslimanske braće“ iz Irana i Egipta osudili su nove karikature, tvrdeći da one vređaju islam. Iran je uložio protest danskoj vladi, ističući da je“ za žaljenje to što su ekstremistički elementi ponovo pokušali da sabotiraju odnose sa islamskim zemljama“.



Islamistički prosvjednici bacili su sinoć tri molotovljeva koktela na prostor danske ambasade u Teheranu tokom protesta zbog objavljivanja danske videosnimke u kojoj se ismijava prorok Muhamed.

Specijalna policija bila je raspoređena oko ambasade i spriječila prosvjednike da priđu samoj zgradi, ali je stotinjak osoba okupljenih ispred diplomatskog predstavništva uspjelo kamenjem pogoditi zgradu.
__________________
Oj, Sandzaku, mjesto moje drago.
askica is offline   Reply With Quote
Sponsored Links