Thread: Crna Hronika
View Single Post
Old 23-01-2009   #15
halilce
Samo Vas gledam...
Domaćin
 
halilce's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: sjenica
Godine: 56
Posts: 14,092
Default

Celo selo u crnini
B. PUZOVIĆ, 22.01.2009 20:33:41Ocena: -.-- (Glasova: 0)
Komentara: 0
VALjEVO - Tragedija. Strašna tragedija. Te reči odzvanjaju Popučkama, selom nadomak Valjeva i čitavim kolubarskim krajem. Jer, u jednom trenutku prekinute su četiri mladosti, kada je u sredu, nepun čas nakon ponoći, "pežo 306" sleteo sa puta i strahovitom silinom udario u betonski podzid.
Na mestu su poginuli Veselin Uzunović (31), vozač i vlasnik "pežoa 306" (VA 108-050), Ivica Jeremić (24), Nikola Ivanović (24) i Aleksandar Jeremić (23), nerazdvojni drugovi iz detinjstva. Bili su, prethodno, do kasno uveče, u utorak, kod druga u Popučkama na proslavi Svetog Jovana. Potom su krenuli kolima do Valjeva.
Na obilaznom putu, u Bujačiću, koji je deo magistralne saobraćajnice Valjevo - Užice, po svemu sudeći, Uzunović je izgubio kontrolu nad automobilom, desnim bokom udario u zaštitnu ogradu i sleteo u kanal. Nakon što je udario u betonski podzid "pežo" se prevrnuo na krov.
U porodicama poginulih mladića, u Popučkama, smenjuju se lelek i muk. Pritisla neizmerna tuga. Rodbina, komšije, prijatelji, drugovi, pripremaju sve za sahranu. Opelo, za svu četvoricu, biće u petak, nešto iza podneva, u porti seoske crkve...
- Bili su nerazdvojni u životu, biće im zajedničko i opelo - kaže jecajući Violeta, sestra Ivice Jeremića. - Poslednji put brata sam videla na Svetog Jovana, bio je raspoložen, svratio je kući, presvukao se, otišao na slavu, kod druga. Uveče, nije se vratio kući. Ni u sredu ujutru nije ga bilo. Počeli smo da brinemo kad smo čuli da se u Valjevu te noći dogodila teška saobraćajna nesreća. U toku prepodneva, saznala sam da je Ivica poginuo. Bože, šta su moj brat i njegovi drugovi Bogu zgrešili! Bio je pun života, planova. Želeo je da uskoro proslavimo moje punoletstvo. Umesto da se radujemo, mom bratu davaćemo pomen baš na moj rođendan.
Sva četvorica mladića imali su, kažu njihovi drugovi, veoma teško detinjstvo. Odrastali su bez majke, ili oca...
- Sve ih Bog uze - kaže, uz dubok uzdah, Ivičina majka Svetlana, dok privija uz sebe ćerku Violetu. Baka Milada, kroz suze, nema, kaže, više snage ni da kuka.
- Moj brat Veselin kupio je "pežo" pre nepunih mesec dana. Bio je ozbiljan, iskusan vozač - kaže Gordana, sestra Veselina Uzunovića. - Ova tragedija desila se zbog veoma lošeg puta. Da nije tih oštećenja, uvala u asfaltu, sigurno bi sva četvorica danas bili živi. Jeste, postoji saobraćajni znak koji upozorava na ulegnuća u putu, ali su ga postavili baš na tom mestu, pa retko ko može i da reaguje... Ali, mog brata i trojice njegovih nerazdvojnih drugova više nema. I naš otac pre šest godina poginuo je u saobraćajnoj nesreći. Sudbina je takva...
Aleksandar
Jeremić odrastao je bez majke, koja je preminula još dok je bio osnovac. O njemu i sestri Mariji (19), brinuo je otac Miroslav, zaposlen u Fabrici vijaka "Gradac" u Valjevu. Decu je, sa samo deset prstiju, kaže, izveo na pravi put. Aleksandar je, kao učenik trećeg razreda srednje škole, osvojio prvo mesto u Srbiji na takmičenju u moleraju. Tim poslom bavio se sa Ivicom i Nikolom.
- Ovih dana, pred tragediju, bio sam veoma potišten, utučen, ni sam nisam znao zašto. Kao da sam predosećao da će neko zlo da se dogodi - kaže Aleksandrov otac. - Prokleti zaobilazni put za Užice nije, kažu, zvanično ni primljen u upotrebu. Pun je uvala, rupa, oštećenja. I ko će da odgovara zbog toga, ko će biti kriv što su četiri mlada života izgubljena?
Nakon ručka kod druga, na slavi, gde su bili sva četvorica, Nikola Ivanović pešice se zaputio kući. Ubrzo, sustigli su ga kolima i pozvali da sa njima ide u Valjevo.
- Nije mogao da odbije poziv brata Veselina jer su svuda išli zajedno. Otišli su u Valjevo i više se nisu vratili - kaže Nikolina sestra Jasmina. - Tog jutra, u sredu, zvala sam brata na „mobilni“, ali nije bio dostupan, kao ni ostala trojica. Poginuli su na putu koji niko, očigledno, nije održavao, udarili su u betonski potporni zid koji je bespravno izgrađen... Moj brat imao je, kao i svi mladi ljudi, mnogo planova. Sad ih, nažalost, više nema...

SAUČEŠĆA PORODICAMA
Zoran Jakovljević, gradonačelnik Valjeva, izrazio je u četvrtak saučešće porodicama poginulih. To isto učinio je i Savet za bezbednost grada, čija je sednica u četvrtak hitno održana. Grad Valjevo izdvojio je po 50.000 dinara za pomoć porodicama nastradalih mladića. Savet za bezbednost grada uputio je nadležnima zahtev da se dodatno obeleži i obezbedi mesto na obilaznici gde se dogodila tragedija.

PODZEMNE VODE
Komisija "Puteva Srbije" nedavno je ustanovila velike deformitete na obilaznici, u blizini sela Bujačić, gde su četvorica mladića poginula. Oštećenja i propadanje puta nastali su zbog loše urađenog drenažnog sistema za odvod vode i bespravne gradnje sa obe strane saobraćajnice, koja je građena 18 godina. Inače, podzemne vode pojavljuju se na već četiri metra dubine!

PROJEKAT O SANACIJI
- PreduzeĆe za puteve "Valjevo" obilaznicu održava od 15. novembra 2008. godine. Pre toga, za održavanje ove saobraćajnice bilo je zaduženo PZP "Beograd" - rekao je Petar Živojinović, direktor PZP "Valjevo". - Obavešteni smo da su "Putevi Srbije" od Instituta za puteve naručili projektnu dokumentaciju za sanaciju klizišta, a na proleće bi počeli radovi.
__________________
halilce is offline   Reply With Quote