View Single Post
Old 29-09-2006   #120
suada
Registrovan
Početnik
 
Join Date: Apr 2006
Godine: 58
Posts: 473
Default

ma tema koju ste započeli je odlična, izazovna i možda zahtijeva poseban prostor jer se ne radi o profesorima i učenicima već o obrazovnom sistemu koji ne dozvoljava učenicima niti profesorima kreativnost . Nastavni planovi i programi su preopširni sa jako puno beskorisnih podataka ali i malo prostora za obrađivanje životnih tema i onih koje zanimaju učenike.

Nema sistema podrške i posebnog rada sa talentovanim učenicima kao što nema ni za rad sa učenicima koji sa posebnim potrebama.



KRIV JE OBRAZOVNI SISTEM A NE UČENICI I PROFESORI KOJI TRENUTNO RADE.



što se posla prosvjetnih radnika tiče, slažem se da je to jako težak posao koji ne može svako da radi. Može tamo biti jako puno stručnjaka ali ne mogu svi stručnjaci biti i dobri prosvjetni radnici niti kvalitetno prenijeti znanje koje imaju..



I još nešto bitno, ovakav obrazovni sistem i nastavni planovi i programi ne ostavljaju prostora za odgojnu funkciju škole već se vodi računa samo o obrazovnoj funkciji a koliko znate škole su odgojno-obrazovne ustanove.Nažalost samo na papiru ali u praksi vrlo malo.



Mislim da je uspješan onaj prosvjetni radnik koji uspije da učenike nauči da je važno da imaju znanje a manje je bitno ono konkretno što ih nauči iz svog predmeta.Ako je uspješno obavio ovo prvo, učenici sami uče ostalo.
suada is offline   Reply With Quote