View Single Post
Old 28-09-2008   #3
kalle™
Registrovan
Početnik
 
kalle™'s Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Sjenica
Godine: 33
Posts: 64
Default

5. Pojam i definicija SmartPhone Aparata

Telefon koji može da stane u vaš džep i koji vam omogućava da komunicirate sa bilo kim bilo gde u svetu je zaista neverovatan izum, kao i većina pronalazaka, mobilni telefoni su podložni promenama i poboljšanjima.Takozvani ‘pametni telefoni‘ smartphones kombinuju mobilni telefon sa još jednim tehnološkim 'čudom’ računarom. Računari su napredovali od centralizovanih mainframe-ova do personalnih racunara. Sa pojavom interneta i mnogobrojnih servisa koje on podrzava, među kojima je svakako najpopularniji e-mail, računari su postali deo svakodnenog života. Pojava laptop-a omogućila je mobilnost korisnicima. Ali oni i dalje nisu mogli da pristupaju elektronskim sadržajima dok su bili u pokretu. Stoga su se na tržistu ubrzo pojavili uređaji pod nazivom personal digital assistant (pda) ili jednostavnije rečeno džepni računari. S obzirom da su pda i mobilni telefon uređaji koji se mogu koristiti u pokretu. Sa svim je logično bilo očekivati da će se ova dva uređaja integrisati u jedan. Osnovni koncept takozvanih ‘pametnih telefona’ se zasniva na ovoj ideji, ali smartphone nije samo spoj dva uređaja.

Kada se govori o takozvanim pametnim telefonima (smartphone), obično se misli na aparate koji se od klasičnih mobilnih telefona razlikuju po softverskoj platformi zasnovanoj na kompletnom operativnom sistemu (slično kućnim računarima), umesto na mini-aplikacijama koje predstavljaju zasebne alate isporučivane „fabrički“, koji se ne mogu menjati, niti nadograđivati. Razvojem java platforme i klasični telefoni su dobili mogućnost proširenja softverskih kapaciteta, putem instalacije kratkih programa koji opet nisu ništa drugo do zasebne aplikacije ograničene veličine i upotrebljivosti, za čije funkcionisanje nije potrebna nikakva druga softverska osnova. Memorijska ograničenja java programa i česti problemi s kompatibilnošću sveli su ovu naprednu tehnologiju na puki izvor zabave - pod java programima danas se uglavnom podrazumevaju igre, raznovrsni kalkulatori, jednostavni klijenti elektronske pošte, programi za obradu slike i zvuka itd.


Sredinom 90-tih su nastali prvi pokušaji da se karakteristike mobilnih telefona poboljšaju. Nekoliko kompanija je pokazalo interesovanje za razvoj mobilnih uređaja. Marta 1996 godina Nokia je na CEBIT-u (jedna od najvećih sajamskih manifestacija koja se bavi informacionim tehologijama, održava se svakog proleća u Hanoveru) predstavila model pod nazivom communicator Nokia 9000. Telefon je bio masivanog izgleda se malim ekranom na prednjem delu. Unutrašnji deo se sastojao od ekrana (rezolucije 640x240 piksela) i tastature. Neobičan način otvaranja i izgled, kao i ne očekivana funkcionalnost izazvali su veliko interesovanje za telefon. Po prvi put slanje i primanje faksa, e-mail-a, povezivanje na internet i sinhronizacija sa računarom bilo je moguće sa mobilnog uređaja. Ovakav multifunkcionalni uređaj mogao je da obavlja razne zahteve zahvljujući intel-ovom procesoru 386. Ovim telefonom je upravljao operativni sistem pod nazivom geostm 3. 0. Baterija je pružala autonomiju do 35 sati kada je uređaj bio na mirovanju i do 3 sata ako se koristio za razgovore. Proizvođač je u specifikaciji uređaja tvrdio da bi iždržao i do 7 dana pod uslovom da se ovaj uređaj koristio kao communicator.

Telefon je mogao da koristi za to vreme neverovatnih 8 mb memorije. Operativni sistem je koristio 4 mb, a sa ostalih 4 mb proizvođač je korisniku ostavio za slobodnu uptrebu. I u 2000 godini 8 mb je bila norma što se tiče memorije za ovakve uređaje.
Prvi modeli su podržavali rad pod gsm900 mrežom, da bi do početka 1997 communicator podržavao gsm1800 i gsm1900. Na CEBIT-u koji je održan 1998 predstavljena je nova verzija communicator-a pod nazivom communicator 9110. Naslednik je bio baziran na predhodnom modelu sa novim procesorom (inetl-ov 386 je zamenjen sa takođe intel-ovim procesorom 486), manje težine (253 grama) i veličine. Sledeći model koji je predstavljen tržištu sa znatno izmenjenim karakteristikama bio je nokia 9210. Kupci su u toku leta 2000 imali prliku prvi put da dođu u dodir sa ovim modelom. Operativni sistem symbian je ugledao svetlost dana na ovom uređaju. Nokia 9210 je koristila 32-bit arm9 risc procesor.

Uspeh koji je napravila nokia 9000 podstakla je i druge kompanije iz ove oblasti da se zaniteresuju za razvoj mobilnih uređaja ovog tipa. Konkurencija je na osnovu mana koje je ustanovila da postoje kod modela nokia 9000 pokušala da ponudi rešenja. Smanjenjem ekrana telefon je imao manje dimenzije, što je omogućilo da se tastatura poveća. Unos podataka je ostavren pomoću ekrana osetljivih na dodir. Nastala je nova klasa uređaja prosto nazvana smartphones (pametni telefoni).

Alcatel i Motorola su predstavili svoje prve modele. Smartphone Alcatel Onetouch com podržavao je unos podataka preko ekrana osetljivog na dodir. Takođe je u ovaj model implementirana opcija sinhronizacije sa microsoft outlook. Broj aplikacija koje je podržavao bio je oskudan. Mogle su se koristiti sledeće opcije:
• contacts
• records
• day-book
Nije bila moguća instalacija dodatnih aplikacija, u ovome se ovaj model razlikovao od nokia 9000 modela. Uređaja koji je podrzavao pokretanja novih aplikacija koje su bile napisane od strane raznih softverskih kuća. Alcatel operativni sistem je stvoren u razvojnom centru ove konpanije, pa je samim tim bio u njenom vlasništvu. Ove naprave nisu bili samo telefoni, kao što nisu bili ni ručni računari. Smartphones su bili negde između.



Motorola je krenula stopama alcatel-a. Implementirali su sopstveni os u uređaj koji je imao više opcija ali su korisnici ostali uskraćeni za slobodan izbor softvera.



Glavna razlika između communicator-a i smartphones-a bila je u tome što su communicator-i bili funkcionalniji i skuplji. Dok su smartphones nudili manji broj funkcija i bili su lakši za upotrebu. Gledano iz ugla korisnika, korišćenje samo jednog uređaja koji pruža mogućnost da funkcinoniše i kao telefon i i kao džepni računar mnogo je funkcionalnije nego korišćenje dva uređaja. Smartphone se moze koristiti kao džepni računar sa funkcionalnošću koju pruža mobilni telefon. Reprezentativni modeli u ovoj kategoriji su microsoft pocketpc phone i palm treo.



Ovi modeli poseduju velike ekrane osetljive na dodir, brze procesore. Međutim veoma su glomazni, kvalitet zvuka im je jako skroman i baterija im je kratkog veka trajanja.



Smartphones koji poseduju izgled sličan džepnim računarima su veoma popularni među poslovnim svetom zbog svoje funkcionalnosti, jer njima izgled i nije toliko vazan. Pametni telefoni se mogu takođe razviti iz klasičnog mobilnog telefona. U ovom slučaju to je mobilni telefon sa programbilnim mozgom. Reprezetativni modeli iz ove klase trzištu su predstavljeni od strane vodećih kompanija iz ove oblasti kao što su nokia, sony ercisson, motorola. Smartphone modeli su danas u svetu jako popularni. Samo nokia na tršište u toku jedne godine izbaci 10 miliona telefona koji se zasnivaju na symbian os. Godišnji rast prodaje mobilnih telefona iznosi preko 100%. modeli pametnih telefona su nadmašili prodaju takozvanih džepnih računara, iako im je cena slična. U sjedinjenim državama tržište smartphone-va je maltene progutalo tržište džepnih računara.

šta pametni telefon moze da pruži prosečnom korisniku

Modeli iz ove klase telefona su jako korisni većini poslovnih korisnika koji funkcionišu u modernom društvu. Međutim, pravi izazov za vlasnike ovakvih uređaja predstavlja šta on može da im pruži. Generalno gledano najosnovnije funkcije koje pametni telefoni pružaju su:

a) Klasični telefonski pozivi

Iako smartphones poseduju različit opus korisnih funkcija, za njihove korisnike oni su ipak samo mobilni telefoni. obavljanje telefonskih razgovora predstavlja još uvek najvažniju funkciju koju ovi uređaji pružaju. Veliki broj modela je orijentisan da ovu funkciju još više olakša. Na primer:

• korisnički interfejs telefona se može iskoristiti za upravljanje istovremenih konkurentnih poziva
• promeniti melodiju i sliku koja označava poziv određene osobe ili grupe osoba.
• sačuvati podatke o određenoj osobi zatim ih prebaciti na računar putem usb-a ili bluetouth-a.
• obaviti telefonski poziv direktno preko bežične inernet strane.
• mogućnost instaliranja softvera napisanog od strane treće strane. On se može koristiti za upravljanje funkcijama na veoma napredan način. Na primer:
1. moguće je promeniti opcije vezane za zvono na osnovu lokacije na kojoj se korisnik trenutno nalazi.
2. moguće je snimati vreme koje je utrošeno za razgovor.

b) Poboljšani računar

Većina korisnika pored smartphone-a poseduje i laptop. Ova dva uređaja se mogu povezati na vrlo jednostavan način. Putem bluetouth-a ili usb-a. kada wifi nije u operativnom stanju , laptop može da telefon iskoristi kao modem i samim tim iskoristi sve prednosti bežičnog interneta. Sa odgovarajućim softverom telefon se može iskoristiti kao daljinski upravljač za računar u toku ražličitih prezentacija.

c) Povećana produktivnost

Prosečan poslovni korisnik zahavljujući smartphone aparatu može da sebi znato uštedi vreme. Naime, dok je u pokretu može da koristi sigurno najpopularniji internet servis e-mail. Smartphone može da pristupi e-mail na različite načine:
• smpt/pop servera
• korporativnih e-mail servera
• mobile messaging preko proksi servisa.

Smartphone uređaji podržavaju dokumente koji se između ostalog mogu iskoristiti kao attachment kad se šalju e-mail poruke. Tu se pre svega misli na word i excel, programe koji u svom mini izdanju korisniku smartphone aparata pružaju moguđnost kako čitanja tako i pisanja. Čak je moguće koristite usluge im servisa (instant messaging). Na ovaj način je moguće ostati on-line i dopisivati se sa ponznanicima preko aol, yahoo ili msn dok smo u pokretu. Ergonomija tastature je od esencijalne važnosti za ovaj način rada kod smartphone uređaja. Čak je moguće da se manja tastatura preko bluetouth veze poveže sa smartphone uređajem pod uslovom da su instalirani drajveri koji podržavaju rad te tastature. Ali današnji modeli podržavaju softver pomoću kojeg i klasična numerička tastatura može da se koristi kao standardne tastature. Tu se pre svega misli na t9 standard koji danas podržavaju i klasični telefoni novijeg datuma proizvodnje.

d) Pristup web-u 2. 0

Smartphone uređaji pored wap(wireless application protocol) sadržaja na bežičnom internetu mogu da pristupaju sadržajima na standardnim html(hypertext markup language) web adresama. Ekrani na smartphone aparatima su relativno velikih dimenzija. Poseduju zavidan kvalitet što im omogućava da prikazuju na istovetan način web sadržaje kao i monitori desktop računara. Web browser automatski podešava html stranu za display smartphone. Ali je najvažnije naglasiti da smartphone ima mogućnost da pristupi web 2. 0 (blogovi, rss, p2p). Da bi web browser telefona mogao da pristupi rss i ostalim sadržajima web 2. 0 neophodno je da se predhodno instalira potrebna softver ili da se iskorite specijalni mobile gateway serveri.

e) Integrisane informacije vezane za lokaciju

Integrisane informacije vezane za određivanje tačne lokacije predstavljaju sledeću aplikaciju koja ima predispozicije da postane najkoršćenija. Smartphone ima mogućnost da dođe do informacija vezanih za trenutnu poziciju na kojoj se korisnik nalazi. To se ostvaruje pomoću gsp(global positioning system). Ako gsp nije dostupan neki smartphone aparati će do do neophodnih informacija doći pomoću obližnjih repetitora, pomoću kojih mobilni telefoni i funkcionišu. Na osnovu informacija koje smo na ovaj način dobili moguće je da se odredi putanja tokom vožnje ili da se čak opcije telefona automaski podese na osnovu lokacije (npr. Kada se nalazite kod kuće, telefon neće zvoniti ako vas vaš šef pozove).
Još jedan servis koji je na osnovu informacija moguće formirati je ad hoc lokalna mreža. Koristeći bluetooth tehnologiju neki pametni telefoni omogućavaju nam da detektujemo ljude u našoj blizini. Neke maloprodajne firme poseduju implementiran bluetooth servis pomoću kojeg svojim mušterijama šalju kupone pa čak i multimedijalne sadržaje svaki put kada sa svojim smartphone aparatom uđu u njihov prodajni objekat.

f) Razvoj aplikacija za smartphone

Mobilni telefoni ove klase ne bi nikad bili uspešni bez različitih mogućnosti koje pružaju. Jedna od najvažnijih ako ne i najvažnija opcija koju svojim korisnica pružaju jeste instaliranje i pokretanja aplikacija koje su napisane od strane trećih lica, pa i samih korisnika pod uslovom da imaju potrebna znanja iz programiranja. Većina modela smartphone uređaja podrzava programe koji su napisani pod standardnim programskim jezicima i api-ima.

• java micro edition(j2me) pruža mogućnost da se uz najosnovnije znanje standardne jave napišu veoma korisni programi. J2me koristi api koji je poseduje manju biblioteku klasa u odnosu na api za klasično izdanje java programskog jezika. pošto su smartphone uređaji znatno slabijih karakteristika u odnosu desktop računare, samim tim i programi pisani za ove uređaje moraju biti skromnijih mogućnosti. Za pisanje programa u j2me moguće je koristiti postojeća programska okruženja koja koristi standardna java(eclipse me, textpad, net beans) potrebno je samo instalirati mobiliti paket. Da bi se aplikacije pisane na j2me jeziku mogle pokrenuti potrebno je instalirati wireless toolkit 2. 5 . To je aplikacija preko koje se pokreću emulatori koji simulišu mobilne telefone.
• c i c++ su najpopularniji jezici koji se koriste za razvoj mobilnih aplikacija. Palm os, windows mobile, symbian i linux su najzastupljeniji operativni sistemi za mobilne uređaji i svi oni su napisani u ovom jeziku. Za većinu programera veliki problem predstavlja činjenica da se celokupan api mora znati.
• visual basic je jedan od najpopularnijih programski jezika. Podržan je od strane microsoft pocketpc telefona i smartphone uređaja koji rade pod windows mobile os. Softveri kao što je appforge's crossfire omogućavaju nam da aplikacije pisane u visual basic pokrenemo na telefonima koji rade pod palm i symbian os.
• skript jezici kao što su python i perl su takođe podržani na nekim smartphone aparatima. Za nokia seriju 60 postoji jako kvalitetan python interpreter.




6. Kako da prepoznate gde je proizveden vaš telefon

Kako da Prepoznate Gde je Proizveden Vas Mobilni Telefon

Kucas *#06# izaci ce ti megunarodni kod za identitet mobilna oprema ,onda zapamti sedmu i osmu brojku ,to je kod drzavi proizvoditelj tog telefona

naprimer: 123456789101112131415


1.Dokoliko sedmi i osmi broj je 02 ili 20 to znaci da vas telefon je proizveden u Emirati

2.Dokoliko sedmi i osmi broj je 08 ili 80 to znaci da vas telefon je proizveden u Germania

3.Dokoliko sedmi i osmi broj je 01 ili 10 to znaci da vas telefon je proizveden u Finska

4.3.Dokoliko sedmi i osmi broj je 13 to znaci da vas telefon je proizveden u Azerbejgan i je opasan po zdravlju

5.Dokoliko sedmi i osmi broj je 00 to znaci da vas telefon je proizveden u Orginalnu Fabriku od gde poteknuje Firma Proizvogaca

Za Nokia 01 ili 10 je isto kao 00 jer je Finska maticna zemlja Nokia
(Moj je sa emirata) [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image001.gif[/IMG]
-------------------------------------------------------------------------------

Korisni sajtovi za mobilne telefona:
www.zedge.com
www.dotsis.com
www.mobile9.com

================================================== ===========

Što se tiče tog dijela, postov'o sam ono sto mislim da će biti korisno. Ako neko ima nekih pitanja u vezi telefona, neki problem ili sl. neka postuje u ovom topic-u.

Dodatne teme koje će biti blagovremeno postovane u ovom topicu su:
- Kako promeniti font na symbian telefonima
- Kako postaviti željeni operator logo na symbian telefonima
- Bluetooth hack
- Program za pravljenje tema za mobilne telefone


Ako sam nešto propustio što je bitno a nisam naveo, javite.

Pozdrav!
__________________

A drop which poured over a glass!
kalle™ is offline   Reply With Quote