View Single Post
Old 11-09-2008   #39
Recruit
Registrovan
Početnik
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 242
Default

Prenosi se od Hadzdzadz ibn Hassana da je rekao: Pitao sam Ebu Midzleza: Kako je Poslanik stavljao ruke u namazu? Pa je rekao: “Stavljao je unutrasnji deo desne sake na spoljasnji deo lijeve sake ispod pupka.” (Sahih ibn Ebi Sejbe; 1/390-391) Ebu Midzlez je jedan od velikih tabi’ina ciju velicinu I ucenost pokazuje njegovo izdavanje fetvi jos za vrijeme ashaba. Ebu Midzlez,njegovo ime je Lahik ibn Humjed El Basri, umro je 100. H.g.
Prenosi se od Ibrahim En Nehaija da je opisujuci stavljanje ruku Bozijeg Poslanika u namazu rekao: “ Stavljao je desnu na lijevu ispod pupka.” ( Ibn Ebi Sejbe; Tahavi u Asaru sunen 1/71; Muhammed ibn Hasen Es Sejbani u Asar str 25.)
Prenosi se od Alije da je rekao: “ Od sunneta je stavljanje sake na saku u namazu ispod pupka.” ( Ebu Davud br. 756; Ahmed ibn Hanbel u Musnedu 1/110) Najslabiji od prenosilaca ovog hadisa je Abdurrahman ibn Ishak Ebu Sejbe El Vasiti za kojeg Ibn Hadzer El Askalani kaze: “Tirmizi ga je smatrao od ljudi hasen hadisa a Hakim je njegove hadise smatrao Sahihima kao I Ibn Huzejme .” (El lubab fil dzemi’ bejne sunneti vel kitab, Ebu Muhammed Ali ibn Zekerijja El Menbedzi, str. 222.)
Ebu Ma’ser prenosi od Ibrahima en Nehaija da je on stavljao svoju desnu ruku na lijevu ruku u namazu ispod pupka.” ( Ibn Ebi Sejbe I kaze da je lanac ovog hadisa ispravan)
Prenosi se od Vail ibn Hudzera da je rekao: “ Video sam Bozijeg Poslanika da je stavio desnu na lijevu saku ispod pupka.” ( Sahihul Behari 1/385, hadis je sahih)
Prenosi se od Ebu Hurejre da je rekao: “ Od sunneta je stavljanje sake na saku u namazu ispod pupka.” ( Ebu Davud , 1/275)
Recruit is offline   Reply With Quote