View Single Post
Old 24-10-2007   #77
36310
Gost
 
Posts: n/a
Default

Bio je genije i u svemu poseban,pa cak i u svom odnosu prema Bogu.

Meni se licno,ideja Spinozinog boga ne dopada iz prostog razloga sto taj bog predstavlja jednog pasivnog posmatraca u svijetu kojeg je stvorio.

Zasto bi Bog stvorio sve a onda se povukao i nezainteresovano posmatrao dogadjaje u njemu?To su pitanja koja me i dalje drze za tradicionaln olik verovanja(u mom slucaju za Islam)...



Evo i razmisljanja jednog savremenog astro-fizicara Stiven-a Hoking-a:



“Zamisao o tome da prostor i vreme mogu obrazovati zatvorenu povrsinu bez granica takodje ima duboke implikacije po ulogu Boga u stvarima Univerzuma. Sa uspehom naucnih teorija u opisivanju dogadjaja mnogi ljudi su poverovali u to da Bog dopusta da se Univerzum razvija saglasno nekom skupu zakona i da ne utice na nju kako bi osujetio ove zakone. Medjutim, ti zakoni nam nista ne govore o tome kako je Univerzum trebalo da izgleda u pocetku; prema tome, od Boga bi i dalje zavisilo navijanje casovnika i njegovo pustanje u rad. Sve dok Univerzum, dakle, ima pocetak, mogli bismo pretpostaviti da ima i nekog tvorca. Ali ako je on uistinu potpuno samosvojan, bez granica ili rubova, onda ne bi imao ni pocetak ni kraj, vec bi naprosto bio. A zar tu ima mesta za Tvorca?”



Kratka povest vremena

autor:Stiven Hoking
  Reply With Quote