View Single Post
Old 22-10-2007   #70
36310
Gost
 
Posts: n/a
Default

Hvala Sabina i odmah da kazem da mi je drago da si se ukljucila u ovu temu.Zahvaljujem se,takodje i Ursuljanki na prilogu koji je ostavila.

Samo naprijed!!!

Istina neki su odlomci predugacki,ali mislim da su vrijedni citanja.

Uostalom vazno je da su tu,na jednom mestu u ovoj temi, pa kad se nadje malo vremena skuhamo kaficu,sednemo za kompjuter i tako provedemo par lijepih trenutaka...





IMPERATIV HUMANUMA



Nebo nad nama natkriljuje zemlju poput krova,koji od nje pravi pozornicu na kojoj svaki covek igra svoju zivotnu rolu bez izvjesnosti da li ga ko gleda i da li ta njegova igra,njemu neizmjerno vazna,nekome treba.

Stoga koliko god nas nebo svojim zvijezdama zadivljavalo,toliko nas zemlja raznovrsnoscu oblika i boja zacudjuje,mada ni jedno ni drugo nisu zagonetniji od moralnog zakona u nama.

Pred tim mnostvom i njegovim beskrajnostima,nase zelje za zivotom su osudjene da se preobrate u tragiku shacice dana koji predstavljaju nas zivot,iako ne iznose ni sekundu na sahatu vjecnosti i to bez mogucnosti da se kratkoca zivota imalo produzi.

Svijet stavlja pred nase duhovne oci neizmjerne i nesagledive daljine i vrijednosti,da ih sa svojom kratkocom zivota nismo u stanju sve ni spoznati a kamoli ostvariti njihove heterogene sadrzaje.

Neke od njih ne smijemo zaobici ako hocemo da budemo ljudi i da za sobom ostavimo valjani trag svoje prolaznosti.

Mislim,prije svega,na vec poznatu cistocu ljudskog bica,covjeku datu u formi vlastite aktivnosti na uklanjanju teskoca koje satiru ljude,ali i na uspostavljanju solidarnosti koja se izrazava suosjecanjem sa onima koji nepravedno stradaju i pate.

Tu cistocu,stari Heleni su nazivali ethosom,a Latini moralisom,od cijeg pravilnog razumjevanja zavisi znacenje ljudske kulture i odredjenje smisla covjekovog zivota.

U svakom slucaju radi se o plemenitoj moci datoj u formi osjecanja ljudskog dostojanstva,cija djela stizu iz proslosti u svaku epohu,kao stari znanci,uzori covjekovi koje valja slijediti ako covjek hoce sudjelovati u stvaranju najboljega u svijetu;

U njemu su najplemenitiji ljudski snovi dati bez koristoljublja a sa imperativom da covjek ljudski misli i radi na ostvarivanju slobode i pravde.

Tako nas moral obavezuje da djelujemo autonomno da bi smo djelovali ljudski,a to dalje podrazumjeva da gospodarimo svojim nagonima,strastima i interesima da bi smo potvrdili osjecanje svog ljudskog dostojanstva.

Moral trazi da lijepo pretvaramo u dobro a dobro u lijepo,obadvoje u dostojanstveno koje nas obavezuje da ocjenjujemo svoje postupke kao tudje ,a tudje kao svoje sa zadovoljstvom koje nas uzdize k nebu.



dr Rasim MUMINOVIC
  Reply With Quote