View Single Post
Old 04-07-2014   #91
iSelektor
Hanumovac
Domaćin
 
iSelektor's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: SJENICA
Posts: 9,501
Default Nemačka poslala "galske petlove" kući i prošla u polufinale Svetskog prvenstva!

Fudbalska reprezentacija Nemačke se po četvrti uzastopni put plasirala u polufinale Svetskog prvenstva, a u prvom četvrtfinalnom duelu na Mundijalu koji se održava u Brazilu savladala je Francusku sa 1:0 golom najboljeg igrača meča, defanziva Matsa Humelsa. Rival "pancera" u polufinalu, u utorak od 22 sata, biće pobednik meča Brazil - Kolumbija, koji je na programu ovog dana od 22 časa.



Duel dva giganta evropskog fudbala počeo je jednim malim, a značajnim iznenađenjem koji je selektor "pancera" Joakim Lev servirao svom kolegi sa francuske klupe, Didijeu Dešanu: u startnu postavu, prvi put na ovom Mundijalu, uvrstio je golgetera Miroslava Klosea. Ipak, nešto drugo je presudilo "trikolorima": nemačka borbenost, savršena organizovanost i spretnost defanzivca Humelsa koji je u 13. minutu cenaršut Krosa iz slobodnog udarca glavom pretvorio u ulaznicu za polufinale.

Nemci su od starta meča delovali brže, ofanzivnije i opasnije, no Francuska je bila ta koja je došla do dve bolje pozicije za vođstvo, no u poslednji čas intervenisala je Levova odbrana, otklonivši nedoumice da li će se mreža iza leđa Manuela Nojera zatresti. I, taman kada su se Francuzi ponadali da će "na prepad" povesti, iako su u veznom redu bili inferiorniji, desio se ključni momenat.

Toni Kros je pomenutom 13. minutu sa levog krila izveo slobodnjak, Humels je iskusno, laktom, zadržao čuvara, Varana, na pristojnoj udaljenosti od svog tela, a onda glavom sa ivice peterca poslao loptu pod prečku. Ona se od nje i odbila pre nego što je završila u francuskom golu, za oduševljenje "pancera" i najavu konačnog ishoda.

Mogle su stvari da budu i gore po Dešanovu ekipu da je argentinski sudija Pitana sredinom prvog poluvremena dosudio penal kada ga je Debiši, povlačenjem za dres, bacio na travu, no pištaljka je ostala nema, baš i kada je Tomas Miler slučajno zakačen po nogama tokom trka po francuskom šesnaestercu.

Nisu, međutim, odustajali "trikolori", želeli su da dokažu da njihovi silni golovi u prethodnom delu ovog Mundijala nije plod nekakvih slučajnosti, pa su u 34. minutu umalo izjednačili. No, baš tada, kada je Grizman umakao na desnom krilu izbegavši ofsajd zamku, a potom pronašao Valbuenu na levoj strani, Nojer je odbranio udarac najnižeg igrača na terenu, a junak Humels kolenom sprečio da Benzemina reakcija na odbitak postane gol za 1:1.

Poluvreme je privedeno kraju u mirnijem ritmu, a drugo je počelo agresivnijim napadima Francuske, no i agresivnijom odbranom njenog rivala, pa su tako u jednom trenutku "stradali" bubrezi Valbuene kada ga je Švajnštajger upoznao sa sopstvenim kolenom, da bi Humels posle Varana pokazao i prilično odsutnom Pogbi kako se gradi pozicija, snažno a bez prekršaja.

Ipak, Nemci, ma koliko bili čvrsti u odbrambenim zadacima, nisu bili onoliko opasni u napadima kao u prvom delu meča, delom zbog defanzivnije taktike, delom i zbog rešenosti suparničkih igrača da kako znaju i umeju dođu do izjednačenja. Dešan im je poslao pomoć u vidu dodatnog napadača, zamenivši Kabaja Remijem, no osim nove maestralne intervencije junaka Humelsa, kada je izblokirao Benzemin šut posle njegovog odličnog driblinga kojim je poslao kapitena "pancera" Lama da se pita "Šta bi?", Francuzi nisu uspevali da priprete. Nemci, međutim, jesu.

U 83. minutu hitra kontra umalo je i "pre vremena" okončala meč, jer je centaršut sa leve strane, u situaciji 4--na-2, Miler promašivši loptu omogućio rezervisti Širleu da se proslavi, a usledio je neometan a totalno mlak udarac koji je Loris sa lakoćom ukrotio kada se činilo da će opet biti savladan.

Dešan je potom poslao i poslednjeg aduta u igru, Benzemi i Remiju se u napadu priključio Žiru, odmenivši ugruvanog Valbuenu, ali "prokletstvo Francuske" nije se prekinulo: nakon što je u 94. minutu Nojer sjajnim refleksom sprečio da Benzemin šut ode pod prečku, Francuzi su po 11. put prvi primili gol na nekom mundijalskom meču i - po 11. put su taj meč izgubili. Ovaj poraz ih je odveo kući, a Nemce trijumf u polufinale, u kome će igrati protiv boljeg iz večerašnjeg meča Brazil - Kolumbija.

Nemci specijalisti za golove glavom
Od Svetskog prvenstva 2002. godine fudbaleri Nemačke su postigli 15 mundijalskih golova posle udarca glavom, sedam više nego bilo koja druga reprezentacija u ovom periodu.
Upravo tako je i Humels doveo "pancere" u vođstvo u borbi sa Francuskom za polufinale, a i oba gola na ovom šampionatu dao je glavom, na centaršut Krosa.

"Trikolori" padaju sa prekida
Slaba tačka reprezentacije Francuske je igra prilikom prekida, jer su poslednja četiri od pet primljenih golova primili upravo na ovaj način.

Četvrtfinale Svetskog prvenstva
Francuska - Nemačka 0:1 (0:1)
Strelac: 0:1 Mats Humels (13)

Rio de Žaneiro - Stadion: Marakana; Gledalaca: 74.738; Sudija: Nestor Pitana (Argentina); Žuti kartoni: Kedira, Švajnštajger

Francuska: Loris, Debuši, Varan, Sako (od 72. Košćelni), Evra, Pogba, Kabaj (od 73. Remi), Matuidi, Valbuena (od 85. Žiru), Benzema, Grizman

Nemačka: Nojer, Lam, Humels, Boateng, Hevedes, Švajnštajger, Kedira, Kros (od 90+2 Kramer), Ozil (od 83. Gece), Klose (od 69. Širle), Miler

Sledeci protivnik Nemaca ce se saznati od 22 sata, kad igraju Brazil i Kolumbija. Pobednik iz tog meca igra sa Nemcima 8. jula u 22h.
__________________
Poljoprivrednik po školovanju, programer po zvanju, preduzetnik zbog nedostatka alternativa...

Besplatni mali oglasi
iSelektor is offline   Reply With Quote