View Single Post
Old 29-06-2014   #83
iSelektor
Hanumovac
Domaćin
 
iSelektor's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: SJENICA
Posts: 9,501
Default Holandija se čudesno izdigla iz pepela, penal u 94. minutu presudio Meksiku

Fudbaleri Meksika su na poslednjih pet Mundijala došli do osmine finala i postali su prva reprezentacija u istoriji koja ni u šestom pokušaju nije uspela da se plasira u četvrtfinale, pošto je Holandija u samom finišu za šest minuta napravila preokret i od 0:1 došla do 2:1 i prolaska dalje.



Paklena vrućina, temperatura od 30 stepeni Celzijusovih uz veliku vlažnost vazduha u Fortalezi, gde je počela zima, uticali su na kvalitet fudbala, a u takvim uslovima "lale" su umalo izgorele, a "sombrerosi" umalo prekinuli prokletstvo.

Iako od 2006. godine nisu postigli pogodak na Svetskom prvenstvu u prvih sat vremena meča, to se promenilo zahvaljujući strelcu jedinog gola Dos Santosu, dok je Giljermo Očoa ponovo činio čuda među stativama i istakao kandidaturu za najboljeg golmana šampionata, što nije bilo dovoljno.

Usledio je neverovatan preokret - u 88. minutu bomba Veslija Snajdera anulirala je zaostatak, da bi u četvrtom od šest minuta sudijske nadoknade Roben iznudio penal, a rezervista Huntelar sa bele tačke lansirao Holandiju u četvrtfinale.

A, sve je delovalo tako loše po lale. Golman Silesen je odlično pratio igru i u više navrata istrčavao daleko od gola, ali to nije delovalo preterano sigurno, što je odatno unosilo nervozu umesto stabilnosti u uzdrmanu odbranu Holandije.

Meksikani su pretili u naletima, bili mnogo bolji u u prvom poluvremenu, pa su Vlar i De Vrij visoko podignutim nogama zaustavili Ereru u jednoj od akcija "sombrerosa", dok se Očoa za to vreme prilično dosađivao i nije imao priliku za neku bravuru kao u duelu sa Brazilom, ali je na scenu stupio u drugom delu.

U 33. minutu sudija Pedro Proensa je tražio tajm-aut, koji je, čini se, bio potrebniji Holanđanima nego Meksikancima, koji nisu uspeli da krunišu inicijativu, a u samom finišu prvog poluvremena imali su i pomoć portugalskog arbitra.

Često su sudije sumnjičave prema Arjenu Robenu, ali se posle greške Meksikanaca na sredini terena, zvezda Bajerna stuštila u šesnaesterac gde ga je prvo zakačio Markez, a zatim i Moreno koji se čak povredio i iznet je sa terena, dok je Proensa oštetio "lale" za penal.

Nisu se mnogo bunili puleni Vana Gala, a po povratku sa odmora odmah ih je saseklo vođstvo rivala. Delovali su smušeno Holanđani, Blind je bio spor, Vlaru nije palo čak ni na pamet da proba da blokira udarac, što je olakšalo posao Dos Santosu da sa distance pogodio donji desni ugao za 0:1 i novu šou svog selektora Erere pored klupe.

Pošto su meksički napadači završili posao, onda je i maestralni Očoa morao da pokaže kakve reflekse ima. U to se najbolje uverio De Vrij kada je u 58. minutu sa tri metra probio loptu kroz ruke sjajnog golmana, ali je on glavom sačuvao svoju mrežu.

Morali su Holanđani da krenu svim silama u napad kako bi došli bar do izjednačenja, pa možda i trećeg preokreta u Brazilu, ali je umesto toga još jednom sjajnom intervencijom doveo do ludila Robena. To nije sputalo "lale", koje su došle do već opisanog, čudesnog, filmskog preokreta i trijumfa.

Holandija - Meksiko 2:1 (0:0)

Stadion: Kaštelao - Fortaleza. Sudija: Pedro Proensa (Portugal).

Strelci: Snajder u 88. i Huntelar u 90+4. za Holandiju, a Dos Santos u 48. minutu za Meksiko.

Holandija: Silesen, Verheg (od 56. Depaj), Vlar, De Vrij, Blind, Kujt, De Jong (od 9. Martins Indi), Vijnaldum, Snajder, Roben, Van Persi (od 76. Huntelar).

Meksiko: Očoa, Moreno (od 46. Rejes), Markez, Rodrigez, Salsido, Guardado, Lajun, Erera, Agilar, Dos Santos (od 61. Akino), Peralta (od 75. Ernandez).
__________________
Poljoprivrednik po školovanju, programer po zvanju, preduzetnik zbog nedostatka alternativa...

Besplatni mali oglasi
iSelektor is offline   Reply With Quote