View Single Post
Old 13-05-2014   #1
halilce
Samo Vas gledam...
Domaćin
 
halilce's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: sjenica
Godine: 56
Posts: 14,092
Default Vucic u Sarajevu

Дошао сам као пријатељ

Ја сам председник Владе Србије, изабран можда не уз највећи број мандата, али уз највећи број гласова у савременој историји Србије. Дошао сам као пријатељ у БиХ, поштујући њен територијални интегритет, поштујући Републику Српску, поручио је Вучић
Вјековслав Беванда и Александар Вучић Фото Танјуг

Сарајево – У посету БиХ дошао сам као пријатељ и као неко ко поштује територијални интегритет БиХ, Републику Српску, Дејтонски споразум и све народе који живе у БиХ, изјавио је у Сарајеву председник Владе Србије Александар Вучић након разговора са председавајућим Савета министара БиХ Вјекославом Бевандом и састанка делегација Србије и БиХ.
Он је нагласио је да је његова посета БиХ, која је прва иностранству откада је преузео дужност премијера, израз његове жеље за успостављањемшто бољих односа две земље, али и поверења и неупоредиво бољих односа са свим грађанима БиХ.
„Уверен сам да и грађани БиХ то желе. Не мора да буде велике љубави, али мора да постоји уважавање и поштовање, а од Србије то имате и тоговорим без икаквог додворавања, поштено”, рекаоје Вучић наконференцији за новинаре.
Напоменуо је да ово једнако говори у Сарајеву, Београду, Бриселу, Москви, наглашавајући како се чуди онима који би од Србије покушали да праве нешто друго, а не пријатеља.
„Што се мене тиче, неће успети. Србија је пријатељ БиХ, а ти који немају паметнија посла не раде добро за своју земљу”, казао је Вучић иподвукао да нико не може да уништи ни БиХ нити Републику Српску, додајући да су важни само договори народа.
У обраћању новинарима,премијер Србије поновио је да је за Србију важна стабилност целог региона и да се радује сваком успеху БиХ. „Богатија БиХ значиће и прилику за богатију Србију. Ту нема никакве љубоморе.” Осврћући се на сусрет са председавајућим Савета министара БиХ, председник Владе Србије напоменуо је да је са Вјекославом Бевандом разговарао о конкретним питањима билатералне трговинске размене, привредне сарадње и сарадње на пољу туризма, као и о пројекту „Средња Дрина”.
Напоменуо је да је у првом кварталу 2014. године у односу на исти период претходне године забележен раст међусобне трговинске размене између Србије и БиХ за 20,9 одсто и да је Србија за БиХ други најзначајнији инвеститор. Од 2005. до 2013. њене инвестиције износиле су 842,4 милиона евра, док су предузећа из БиХ у овом периоду у Србију уложила 110 милиона евра.
Према Вучићевим речима,разговарано је и о спровођењу споразума ЦЕФТА, посебно када су у питању примедбе БиХ у вези са дуготрајним поступком добијања дозвола за увоз оловних акумулатора.
„У наредних 10 дана у потпуности ћемо показати да желимо најбоље могуће партнерство са БиХ и отклонити проблеме који су постојали”, нагласио је он и додао како се нада да ће „Превент група” из БиХ ускоро постати власник Ливнице у Пријепољу, која треба да запосли 500 радника.
„Посебно после великих пројеката, који ће у Србији и Београду бити завршени у наредне две до три године, очекујемо драматично већи прилив грађана из БиХ, Сарајева, Мостара, не само из Републике Српске, као што очекујемо да грађани Србије посећују све крајеве БиХ”, рекао је Вучић. На крају је још једном нагласио да је у БиХ дошао на своју иницијативу, без жеље да се било коме додворава.
„Ја сам председник Владе Србије, изабран можда не уз највећи број мандата, али уз највећи број гласова у савременој историји Србије. При томе сам Србин, поносан што сам Србин, поносан на своју земљу и све грађане Србије. Дошао сам као пријатељ у БиХ,поштујући њен територијални интегритет, поштујући Републику Српску”, поручио је Вучић.
Вјекослав Беванда истакао је да је састанак између њега и Вучића договорен без посредника и да је реч о континуитету добрих односа који су успостављени на њиховом приватном нивоу, али и на нивоу државе. Он је захвалио премијеру Србије и министру финансија Србије Лазару Крстићу на посети Сарајеву, наглашавајући да је сарадња са суседима за њега увек била приоритет, а да су данашњи састанци били обележени дубоким уважавањем и без комплекса,те да су били прилика за разговор о отвореним питањима, међу којима су граница и сукцесија.
„Ми смо суседи и то је чињеница коју нико не може избрисати. Заједничка је оцена да треба да гледамоунапред, што мора бити приоритет. Дотакли смо се отворених питања као што су граница, сукцесија и све остало, али исто тако сложили смо се да је економија најважнија. Говорили смо и о одржавању заједничке седнице Савета министара и Владе Србије”, навео је Беванда.
Он је оценио да је заједничким напорима могуће постићи више у робној размени, која бележи узлазни тренд, и заложио се за наставак добрих односа који би, како је казао, омогућили бољи проток људи и капитала.
Председавајући Савета министара БиХ приредио је јуче Вучићу испред зграде заједничких институција свечани дочек,уз војне почасти и интонирање химни Србије и БиХ, којису све време обезбеђивале јаке полицијске снаге.
Осим са Бевандом,премијер Србије је током радног боравка у Сарајеву разговарао и са члановима Председништва БиХ, руководством оба дома Парламента БиХ, министром иностраних послова БиХ Златком Лагумџијом, а посетио је и Савет за регионалну сарадњу на је чијем челу Горан Свилановић. Посетио је и Општу болницу „Абдулах Накаш”,где је Одељењу за гинекологију уручио донацију –сто за грејање новорођенчади, Саборни храм Рођења пресвете Богородице, Бегову џамију и Башчаршију.
Лич*на до*на*ци*ја бол*ни*ци „Аб*ду*лах На*каш”
Са*ра*је*во – Пре*ми*јер Ву*чић по*се*тио је ју*че оп*шту бол*ни*цу „Аб*ду*лах На*каш” у Са*ра*је*ву и Ги*не*ко*ло*шко-по*ро*ђај*ном бло*ку уру*чио лич*ну до*на*ци*ју – уре*ђај „беј*би терм”. Он је ди*рек*тор*ки бол*ни*це др Се*би*ји Изет*бе*го*вић и ле*ка*ри*ма ре*као да је же*лео да до*при*не*се њи*хо*вом ра*ду и да омо*гу*ћи да ма*кар јед*но де*те има на рас*по*ла*га*њу овај уре*ђај.
При*зна*ју*ћи да ни*је знао о ка*квом се тач*но уре*ђа*ју ра*ди и че*му он слу*жи и да му је Ве*ран Ма*тић су*ге*ри*сао да би то био до*бар по*клон, он је ис*та*као да је то ма*ла по*моћ, лич*не при*ро*де и да ни*је пи*та*ње ни др*жа*ве, ни вла*де.
Он се за*хва*лио ди*рек*тор*ки што су га при*ми*ли и што су би*ли отво*ре*ни за са*рад*њу, под*се*тив*ши да је и сам имао те*шка лич*на ис*ку*ства, и ре*као: „Ако бу*де*мо ви*ше ми*сли*ли о бу*дућ*но*сти и де*ци, би*ће*мо не*у*по*ре*ди*во срећ*ни*ји”.
Др Изет*бе*го*вић ра*ни*је је Тан*ју*гу из*ја*ви*ла да је реч о ле*пом ге*сту срп*ског пре*ми*је*ра и на*ве*ла да не зна ка*ко је из*бор пао баш на „ње*ну” бол*ни*цу, али је под*се*ти*ла да је пре го*ди*ну и по да*на раз*го*ва*ра*ла са Ве*ра*ном Ма*ти*ћем у ве*зи са ак*ци*јом „Бит*ка за бе*бе” и да је та*да ре*кла да је сва*ка по*моћ до*бро*до*шла.
__________________
halilce is offline   Reply With Quote
Sponsored Links