View Single Post
Old 11-04-2014   #1
iSelektor
Hanumovac
Domaćin
 
iSelektor's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: SJENICA
Posts: 9,500
Default Postizborna ocekivanja bosnjackih stranaka i politicara

Jedni sigurni, drugi na čekanju

Novi Pazar - Spekulacije oko ulaska u novi Vladu Srbije predsednika Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina ne prestaju. Budući premijer i lider SNS Aleksandar Vučić potvrdio je da u novu vladu sigurno ulazi lider Socijaldemokratske partije Srbije i potpredsednik minule vlade Rasim Ljajić, a da će se „još videti da li će u Vladu Srbije ući i Sulejman Ugljanin“.

U SDA Sandžaka kažu da još nisu dobili poziv za razgovore, a njihov lider je ranije rekao da očekuje poziv za učešće u novoj Vladi Srbije „zbog dobrih rezultata Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Srbije“ i „davanja legitimiteta prethodnoj vladi“.

Ulazak prvog čoveka SDA Sandžaka u novu Vladu Srbije zagovara i Esad Džudžević, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu, koji smatra da je „zbog efikasnijeg rešavanja nagomilanih problema bošnjačke nacionalne zajednice neophodno učešće legitimnih predstavnika Bošnjaka u novoj vladi“. On je u pismu Tanji Miščević, šefici pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU, Majklu Devenportu, ambasadoru EU u Srbiji i Peteru Burhardu, šefu Misije OEBS u Srbiji, zatražio da utiču na novoformiranu srbijansku vladu, a posebno na ministarstva prosvete i kulture i informisanja, da se prekine „praksa zaustavljanja i onemogućavanja ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji, pa čak i ukidanje nekih već stečenih“.

Zbog krupnih optužbi koje je Ugljanin, u predizbornoj kampanji, izrekao povezujući Ljajića sa ubistvima u ovom delu Srbije, predsednik SDPS je rekao da sa svojim političkim protivnikom neće sedeti u budućoj Vladi Srbije, jer to za njega nije „političko već moralno pitanje“. Lider SDA, međutim, tvrdi da nema ništa lično protiv Rasima Ljajića, da su se nedavno sreli u Vladi Srbije, pozdravili i razgovarali. „Mislim da bi, ako se ponovo vratimo u Vladu, bilo neozbiljno, ma koji ministar da uslovljava da će on biti ako neki drugi neće biti“, kaže Ugljanin. U novom sazivu republičkog parlamenta SDPS će imati 10, SDA Sandžaka tri i jednog poslanika imaće Bošnjačka narodna stranka (BNS). Na parlamentarnim izborima kandidati SDPS i BNS bili su na listi koalicije koju je predvodila SNS, a SDA Sandžaka samostalno je učestvovala. Treća velika bošnjačka politička opcija BDZS ostala je ispod crte sa svojim koalicionim partnerom LDP.

O ministarstvima u novoj vladi razmišljaju i nevladine organizacije, pa se novopazarska nevladina organizacija Kulturni centar Damad našla među sedam koje iniciraju da nova Vlada Srbije ima i Mmnistarstvo za zaštitu ljudskih prava. Direktor NVO Urban-in Sead Biberović podržava ovu inicijativu.

-Smatram da ljudska prava u Srbiji nisu potpuno ostvarena i da bi takvo ministarstvo doprinelo popravljanju situacije i svrstavanju ove države u red zemalja koje imaju visok nivo poštovanja ljudskih prava. To ministarstvo bi trebalo da se bavi i manjnskim pravima i da zajedno sa legalnim i legitimnim nacionalnim savetima manjina radi na na ostvarivanju prava manjina, ali i njihovoj integraciji u srbijansko društvo, ističe Biberović.

O resoru uskoro
Lider SDPS Rasim Ljajić kaže da još nije razgovarao o konkretnom mestu u Vladi Srbije, ali da razgovor o ovoj temi očekuje do kraja ove nedelje. Mediji spekulišu da bi Ljajić u sledećoj vladi uz ministarsko mesto ponovo imao i funkciju potpredsednika, te da bi mu budući premijer Vučić rado dodelio resor rada i socijalne politike. Ljajić je već bio ministar rada i socijalne politike u vladi koju je predvodio Mirko Cvetković,ali sada, navodno nije zainteresovan za taj resor.

AUTOR: S. NOVOSEL
za Danas
__________________
Poljoprivrednik po školovanju, programer po zvanju, preduzetnik zbog nedostatka alternativa...

Besplatni mali oglasi
iSelektor is offline   Reply With Quote
Sponsored Links