View Single Post
Old 01-06-2012   #20
halilce
Samo Vas gledam...
Domaćin
 
halilce's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: sjenica
Godine: 56
Posts: 14,092
Default

Najvažnija sporedna stvar




Siniša Mihajlović ima mnogo razloga da peva bez predaha. Kao selektoru fudbalske reprezentacije Srbije odmerena mu je plata, ako se tako zove, od 35.000 evra mesečno! Kažu u Fudbalskom savezu Srbije da nije tolika. Kažu, a ne saopštavaju kolika je. Ako tako kažu ljudi od kojih UEFA zahteva da se prekine s nameštanjem rezultata utakmica u Srbiji, nema razloga da im ne verujemo. Kažu i da se „nigde u Evropi ne priča kolika je plata selektora“. Kažu, a ne govore istinu.
Ademu Ljajiću nije do pesme. Nešto mu u poslednje vreme ne ide. Tek što je zaboravljen udarac koji mu je zadao trener Fiorentine, zbog čega je odmah najuren iz kluba, a Ljajić prema sopstvenoj odluci napustio Firencu, sveže imenovani selektor Mihajlović udaljio ga je iz reprezentacije. Povod: na prijateljskom meču protiv Španije nije pevao himnu. Nosio je dres sa grbom države za koju nastupa, ali grb nije opevao.

Fudbalski savez Srbije nije se istakao u podršci Ljajiću zbog neprijatnosti u Fiorentini, ali je snažno podržao selektora saopštivši da je Ljajić nepevanjem „prekršio Sporazum o ponašanju koji je Mihajlović uveo u nacionalni tim“! Sporazum o pevanju himne? Šala ili ludorija sa izvesno težim posledicama?

FSS kaže da Ljajić nije zauvek udaljen iz tima, da će moći da se vrati kada promeni stav, obavesti selektora i igrama zasluži poziv. Ukratko, ako propeva „Bože pravde“. A realno, s obzirom na fudbalsko umeće, dvaput više od igrača koji su u selekciji uglavnom da bi pevali. Međutim, pevači imaju FSS. I kumove, menadžere, naklonost huligana...

Pamtim kako smo se, tradicionalno zlobni, smejali japanskim radnicima koji su pre početka radnog dana pevali himnu odanosti svojoj kompaniji. Sećam se i s kakvom su radošću naši građani svojevremeno putovali u Poljsku, Češku, Rumuniju, Rusiju..., gde su se s malo novca zarađenog pod „omraženim Titovim režimom“ iživljavali pred tada sirotim domaćinima. Promenilo se. Kod Japanaca i kod svih ostalih. I kod nas. Više se ne smejemo: naše devojke sada potpisuju obavezu da neće ostati trudne ako žele da dobiju posao, radnici da neće tražiti nadoknadu ako ih otpuste, fudbaleri da pevaju himnu... Opet korak mimo svih!

„Žao mi je zbog svega što se desilo. Volim Srbiju, oduvek sam hteo da igram za Srbiju, od svoje 10. godine igrao sam za selekcije... Mihajlović je tražio da se peva himna. Pričali smo o tome, ali nismo pričali na vreme... Poštujem svakoga, ali ako ne poštujem sebe ne mogu da očekujem ni da će to drugi činiti“, obrazložio je svoj postupak Ljajić.

Govoreći na sopstvenoj inauguraciji u selektora Mihajlović je istakao da je imao promašaja i u fudbalskoj i u trenerskoj karijeri. Ispadi mu nisu bili retki. Bili su i zapaženi. Skupocenu selektorsku obavezu počeo je pregovorom oko plate, posle sporazuma o njenoj visini izrazio je večnu ljubav prema nacionalnom dresu, potom je doživeo poraz na terenu i uveo Sporazum o pevanju himne!

Ne prihvatam, a moram da priznam: Samo je glupost večna!
__________________
halilce is offline   Reply With Quote