View Single Post
Old 23-05-2007   #1
SEJO31-de
DZAMIL
Domaćin
 
SEJO31-de's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Hann.Münden
Posts: 7,125
Default PRESUDA ZA UBISTVO ZORANA DJINDJICA

Bivši komandant JSO-a Milorad Ulemek osuđen je na 40 godina zatvora zbog organizacije ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, a kao neposredni izvršilac ubistva na 40 godina zatvora osuđen je i bivši zamenik komandanta Jedinice za specijalne operacije Zvezdan Jovanović.



Svi optuženi su proglašeni krivima. Na po 35 godina zatvora osuđeni su pripadnici zemunskog klana: Aleksandar Simović, Vladimir Milisavljević, Ninoslav Konstantinović i Sretko Kalinić.



Na po 30 godina osuđeni su: Dušan Krsmanović, Miloš Simović, Milan Jurišić, pripadnik JSO-a Željko Tojaga i bivši radnik BIA Branislav Bezarević. Bivši pripadnik JSO-a Saša Pejaković osuđen je na osam godina zatvora.



Pripadnici zemunskog klana ukupno će u pritvoru provesti 378 godina.



Presudu je donelo trojno sudsko veće, kojem predsedava sudija Nata Mesarović, a u veću su bile i sudije Radmila Dragičević-Dičić i Milimir Lukić.



Portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević za B92 kaže da je razlika u kaznama za optužene nastala zbog toga što je sudsko veće, na primer, pravilo razliku između organizatora atentata, osobe koja je pucala i onih koji su pomagali u izvršenju dela.



"Najnoviji krivični zakon, koji je u konkretnom slučaju primenjen kao povoljniji za učinioce, na šta smo obavezni, predviđa za najteža krivična dela taj raspon od 30 do 40 godina. U ranijem zakonu bio je maksimum do 40, bez tog raspona, sledeća ispod 40 je bila 15", kaže ona.



"Sada zakon dozvoljava taj raspon, a veće se rukovodilo brojnim okolnostima. Između ostalog, kao najvažnija okolnost koja je opredeljivala ovu razliku u kaznama je radnja preduzeta u izvršenju krivičnog dela", rekla je Kovačevićeva
__________________
JEL SJENICA DJE JE
NEKAD BILA .... ?
SEJO31-de is offline   Reply With Quote
Sponsored Links