View Single Post
Old 25-03-2012   #1
Rarica
Registrovan
Prijatelj
 
Rarica's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 2,941
Default Šta u svojoj knjizi "Bosanski rat" piše Dobrica Ćosić: Akademik Ćosić opet podvaljuje

Dobrica Ćosić na promociji svoje knjige u Srbiji: "Otac nacije" i dalje uživa velike simpatije u Srbiji i RS


Mi Srbi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utješimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tuđu bijedu... Laž je vid našeg patriotizma... Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.


Sijanje mržnje

Vjerovatno je ovo jedina istina koju je "otac nacije" Dobrica Ćosić ikada napisao. Riječ je o citatima iz njegovog romana "Deobe". Istine, međutim, nema u njegovoj najnovijoj knjizi "Bosanski rat" (knjigu je, znakovito, izdao srbijanski "Službeni glasnik"), u kojoj "daje odgovore na pitanja kako je stvorena Republika Srpska". No, zato u knjizi ima mržnje koju Ćosić ponovo sije po balkanskim državama.

Riječ je, zapravo, o zbirci dnevničkih zapisa, publicističkih tekstova i zapisa iz Ćosićeve lične arhive, pravljenim od 16. aprila 1992. do 17. decembra 1995. godine. Činjenica da je knjiga početkom ovog mjeseca u Srbiji izazvala priličnu pažnju te da je, kako saznajemo, rasprodata na kioscima u RS, ukazuje na to da Ćosićeve poruke, nažalost, i dalje imaju simpatije. Uprkos užasu kroz koji smo prošli.

Kroz cijelu knjigu Ćosić provlači svoju poznatu tezu da on "knjigom o bosanskom ratu brani slobodu i istinu, ljudska i nacionalna prava koja se sadrže u Republici Srpskoj, toj preskupoj, ali jedinoj političkoj i ratnoj pobjedi srpskog naroda u drugoj polovini dvadesetog stoljeća".

Tako se "kobni otac nacije", kako ga je nazvao Mirko Kovač, u svojim zapisima svim silama trudio da opravda notornu agresiju na BiH i genocid nad Bošnjacima, optužujući Bošnjake za izazivanje rata. Korijene onoga što se dogodilo, a što Ćosić nikada neće nazvati ni zločinom, a kamoli genocidom, on traži u navodnim historijskim uzrocima. Poput Ratka Mladića, uzroci sežu od turske vladavine pa nadalje.

- Iz Bosne stižu zastrašujuće vijesti: počeo je rat između Muslimana i Srba. Započeli su ga muslimanski, sarajevski razbojnici, ubijajući Srbe "četnike". Za Muslimane i njihove "Zelene beretke" svi su Srbi "četnici". Alija, uz političku podršku Evrope i Amerike, krenuo je u svoj džihad za "nezavisnu i cjelovitu BiH"... Podržali su ga lord Karington, evropske i američke diplomate. Nisam očekivao da će taj miran, zamišljeni čovjek krenuti u vjerski i međunacionalni rat - piše, između ostalog, Ćosić 16. aprila 1992. godine.

Satanizacija Srbije

U svom stilu on nastavlja pa tvrdi da "Srbi bježe iz Sarajeva", da "Zelene beretke" napadaju kasarne JNA, a "muslimanski civili u Tuzli ubijaju i ranjavaju nekoliko stotina vojnika JNA". Pita se zašto niko u Evropi i svijetu ne diže glas protiv "srbofobije, tog modernog antisemitizma i rasizma, te protiv satanizacije Srbije". Navodi da "nas je Evropa osudila na kapitulaciju, a Amerika potvrdila tu presudu".

- Muslimani su Srbima objavili rat do potpunog osvajanja BiH i istrebljenja Srba iz prve muslimanske republike u Evropi... Duž Drine masovni pokolj Srba. Gore srpska sela. Naravno, Srbi će im uzvratiti. Biće to jedan od najužasnijih građanskih ratova, jer će se voditi iz osvete. Muslimani - ustaše i Hrvati - ustaše kreću u osvetu nad Srbima. Srbi, potomci ustaških žrtava, kreću u osvetu za žrtve iz prošlog rata. Otpočela je snažna antisrpska propaganda. Cilj joj je da nas pred očima svijeta učini agresorima i zločincima, da bi nas potom kaznili kako agresori i zločinci zaslužuju - konstatira on, napominjući da mu se "Radovan javlja proteklih nekoliko noći".

"Ubijaju svoj narod"

Očekivano, Ćosić ide do te mjere da upravo u Karadžićevom maniru tvrdi da se Bošnjaci sami ubijaju u Sarajevu. Povod za tu tvrdnju mu je masakr u redu za hljeb u sarajevskoj ulici Vase Miskina 27. maja 1992. godine.

- Da li je to moguće? Ubijati svoj narod zbog političkih ciljeva, a zločin pripisivati protivniku, nije li to moguće samo u islamskom fanatizmu, u džihadskoj politici - pitao se Ćosić.

Logori nisu postojali, sve su montirali

Prema Ćosiću, "nacistički logori" u kojima su bili zatočeni Bošnjaci i Hrvati ne postoje. Te logore su "smislili, a slike su montirale njihove televizije i novinari".

- Divljačka, gebelsovska kampanja u Americi, Evropi i Britaniji protiv Srba i Srbije. Nikada čitav svijet tako klevetnički, s tolikom mržnjom, s tolikim lažima nije napadao jedan narod, kao što se to čini u ovim danima sa srpskim narodom - zabilježio je Ćosić 8. avgusta ratne 1992. godine.
__________________
"Stiže proleće,
žao mi je svih onih kojima to nije važno."
Rarica is offline   Reply With Quote
Sponsored Links