Thread: Zanimljivosti :
View Single Post
Old 08-07-2009   #133
Elvis-Eko
Registrovan
Domaćin
 
Elvis-Eko's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Godine: 52
Posts: 4,582
Default

Katanac i smeće na biseru Jadrana




Gospođo, dođite za tri godine - bile su riječi čuvara gradilišta na ulazu u grad hotel “Sveti Stefan” koji se obraćao dvijema američkim turistkinjama koje su namjeravale da uđu i posjete nekada najelitnije ljetovalište na Jadranu.
“Stop, gradilište, zabranjen ulaz” napisano na našem jeziku, dobrodošlica je za sve goste , a njih je na stotine koji svakoga dana ne mogu da uđu u nekadašnje ribarsko mjesto, koje je proslavilo Crnu Goru po cijelom svjetu. Nažalost, priča o luksuzu koji su osjetile najpoznatije ličnosti i državnici iz cijeloga svijeta, među kojima i legendarna La Pasionarija, književnci Malro, Moravija, kosmonaut Jurij Gagarin, grčki kompozitor Mikis Teodorakis, filmske zvijezde Elizabet Tejlor, Sofija Loren, Džeremi Ajrons, Monika Viti, Marina Vladi, Kirk Daglas, Sergej Bondarčuk, Silvester Stalone, šahisti Robert Fišer i Boris Spaski, kao i njemački super model Klaudija Šifer, koja je bila zaštitni lik reklamne kampanje za Crnu Goru, ostaje izgleda samo lijepa uspomena mještana, koju, vjerovatano, hiljade znatiželjnih turista ne mogu da čuju.
Razočarane što su ostale uskraćene za ulazak na nesvakidašnje ostrvo, Ajrlin i Malči, junakinje naše priče, okrenule su se prema novinaru “Vijesti” i ljubazno upitale : “A gdje je ovdje Sveti Stefan”.
- Zar je zatvoren, zašto? Izgleda da ćemo morati da sačekamo tri godine da bismo ga posjetile. Moj muž je ovdje dolazio davno i željela sam da to vidim - govori Ajrlin, koja je došla u Budvu na ljetovanje. Sredovječne gospođe ostale su uskraćene za bilo koju informaciju, tako da su bile prinuđene same da istraže okrnjeno ljetovalište, a ono na šta su naišle, predstavlja, ni manje ni više nego propast jedne lijepe priče o ponosu crnogorskog turizma.

Slična priča je i Bosanki, naturalizovanih Slovenki, Indire Šabić i Timke Čaušević, koje su došle na odmor i poželjele da dođu do Svetoga Stefana, ako ništa ono da se slikaju ispred česme na ostrvu po kojoj je takođe bio preopoznat.
- Iznenadile smo se kada nam je ribar, koji nas je brodićem iz Budve doveo do Svetoga Stefana, kazao da već tri godine ne radi - kažu turistkinje.
-A taksi brod prevoznik Rajo, koji zarađuje prevozeći putnike brodićem od Budve do Svetoga Stefana, kaže da svakodnevno na sto puta objašnjava ljudima što ne radi Sveti Stefan.
- Nema posla, nekada smo radili punom parom, sada ne radi ostrvo, tako da ljudi izbjegavaju i da dolaze – kaže Rajo, što povtrđuje i Mira koja na svetostefanskim plažama prodaje krofne i peciva.

Žalosnu sliku Svetoga Stefana najbolje oslikava to što umjesto topovnjače, koja je gotovo pola vijeka dočekivala goste na ostrvu, stoje dva mobilna WC, neugledna, vjerovatno za radnike koji rade na rekonstrukciji vila. Cijelu sumornu sliku dopunjuje i trenutni izgled samoga grad hotela, koji je zarastao u lijane, sa polomljenim škurama, tako da najave da će biti otvoren početkom jula ove sezone, ne piju vodu. Na to su se obavezali, čak i javno obećali ministru turizma Predragu Neneziću, u singapurskoj kompaniji “Aman rizorts” kojoj su najprestižniji hoteli na Primorju, od Svetoga Stefana, Miločera i Kraljičine plaže dati na 40 godina u zakup.

Haos u koji se mogu uvjeriti svi koji dođu u ovo nekada elitno turističko mjesto započinje na ulazu u kompleks Svetoga Stefana gdje parking za nekadašnji hotel košta ni manje ni više nego 12 eura, iako grad hotel nije u funkciji. Nekadašnji šoping centar, u kojem su bili kafei, suvenirnice, sa otvorenom scenom za pozorišne predstave zapušten je i već treću godinu koliko su se Singapurci uselili na ovu adresu, ne radi. Prljava i polomljena stakla, uništene mermene ploče, te improvizovana metalna ograda, sprečavaju da se turisti približe ovom centru. Nekadašnji savršeno uređen vrt, koji je bio najljepša dobrodošlica za sve koji su išli na ostrvo, sada je potpuno zapušten, nepokošena trava, sve zaraslo u korov, uništene skulpture, slika su današnjeg kompleksa grada hotela Sveti Stefan.

Iako ostrvo ne radi, desna svetostefanaksa plaža rezervisana je samo za one sa dubokim džepom, jer je Aman Rizorst odredio da svi oni koji namjeravaju da se na njoj kupaju moraju da plate 25 eura, koliko staje iznajmljivanje suncobrana i dvije ležaljke. Plaža koja je nekada bila sinonim prestiža danas je potpuno zapuštena, bijela kovana ograda koja je oko nje postavljena potpuno je zarđala, čak i polomljena. Restoran “Pod maslinom” iznad ove plaže, sakriven ispod stoljetnih stabala drevne biljke, takođe ne radi, i u krajnje je lošem stanju, iako su u Amanu obećali da će biti otvoren ove sezone. Park iza restorana, gdje je bio mini golf teren, sada je ograđen dva metra visokom metalnom ogradom, zarastao u korov, a “krasi” ga deponija smeća i raznog otpada.
Nekada utvrđenje Paštrovića, naroda koji naseljava ovo područje, koje je nakon Drugog svjetskog rata potpuno iseljeno, da bi 1955. godine, kada je ostrvo kompletno adaptirano i pretvoreno u najneobičniji grad-hotel na svijetu, lijepa je priča o usponu jednog mjesta.

Krsto Rađenović, mještanin, i predsjednik NVO “Za ljepši Sveti Stefan”, ogorčen je što niko nije slušao njihova upozorenja, tako da sve ono što su govorili da će se desiti, nažalost je upravo tako.
- Nama kao građanima zabranjen je ulaz na plaže i šetanje uz plaže, što je kršenje osnovnih ljudskih prava. Sada ne možete doći od Pržna do Svetoga Stefana stazama koje su stare stotinu godina i koje su do prije samo neku godinu bile omiljeno mjesto za opuštanje gostiju. Vila “Miločer” , koju su oni rekonstruisali, nije hotel gdje možete doći da popijete piće, već je neki klub zatvorenog tipa, ali ne znamo čiji. Žalosno je i to što su Kraljičina, Kraljeva plaža do plaže na Svetom Stefanu, koje oni drže, pretvorene u hotelske, pa se pitamo tih nekoliko gostiju koji odsjedaju u Miločeru da li treba da maltretiraju cijelo ovo mjesto i Crnu Goru, da ne možemo da koristimo ono što je zakonom dozvoljeno – kaže Rađenović i dodaje da, ako je trebalo tri godine da renoviraju dvije vile, onda će im za ostatak trebati, ako nasteve tom dinamikom, još sto godina.

Trebalo bi da čudi što se niko od nadležnih nije potrudio da natjera Singapurce da, ako već ne mogu da ga otvore u obećanom roku, barem urede okolinu Svetog Stefana i dovedu u izgled po kojem je bio prepoznat i kako ga pamte širom svijeta.

Kraljičina plaža rezervisana za Mila

Godinama unazad Kraljičina plaža postaje u avgustu rezervisana za premijera Mila Đukanovića, koji svoj ljetnji odmor provodi u nekom od budvanskih hotela, ili u vili u Miločeru.
Po svemu sudeći, osim 12 gostiju, koliko može da primi Vila, jer ima samo šest apartmana, Kraljičina plaža, ostaće i ove godine samo san mnogima koji bi željeli, ako ništa ono da je izbliza vide.



Za ležaljku 50 eura

Upravo ono čega su se svi pribojavali, obistinilo se. Nijedna od tri plaže, Kraljičina, Kraljeva i desna Svetostefanska nijesu slobodne za kupanje turista. Na naše pitanje da li možemo da uđemo na Kraljičinu plažu, najljepšu na Jadranu, obezbjeđenje vile Miločer nam je reklo da je ona zatvorenog tipa, te da je rezervisana samo za goste hotela.
- U redu - odgovorili smo. Da li onda možemo da se kupamo na Kraljevoj, odnosno plaži Miločer, ispred istoimenog mjesta?
Rečeno nam je da možemo, ali prvo na recepciji vile da platimo 50 eura koliko košta iznamljivanje plažnog mobilijara, suncobrana i dvije ležaljke.
Kada smo se domogli plaže, a išli smo stazom od Svetoga Stefana vidjeli smo gotovo nevjerovatan prizor. Na plaži dugoj gotovo 300 metara, Singapurci su postavili samo 12 suncobrana, tako da je plaža gotovo rezervisana samo za 24 kupača. I dok je lijeva, gradska svetostefanska plaža vrvila od kupača, dotle su na Kraljevoj plaži u čarima azurnog mora uživala samo četiri čovjeka.
Elvis-Eko is offline   Reply With Quote