View Single Post
Old 05-02-2006   #1
amor
Gost
 
Posts: n/a
Default Ostra osuda karikatura Muhammeda a.s.u zapadnim medijima

(uzeto sa stranice www.bosnjaci.net)



SA UVRJEDLJIVIM KARIKATURAMA ISKAZAN JE RASIZAM, NACIONALIZAM, NETOLERANICJA I MRŽNJA PREMA ISLAMU I MUSLIMANIMA



Kaže Allah Dželle Šanuhu u Kur`anu: “One koji Allaha i Poslanika Njegava budu uznemiravali, Allah će i na ovom i na onom svijetu prokleti, i sramnu im patnju pripremiti.” (El-Ahzab, 57)



Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike {IABNA} izražava veliku zabrinutost i ulaže prosvjed zbog objave karikatura Muhammeda Alejhisselam u danskom dnevniku Jyllands-Posten u 12 crteža naslovljenih ”Muhammedova lica” . Kako je karikature preuzeo i norveški list Magazinet i prema istom IABNA izražava prosvjed.



Kako islam brani reproduciranje Muhammeda Alejhisselam navedene sramne karikature su podli rasizam, koji kao takav nema ništa zajedničko sa slobodom javne riječi i pisanja.



Prikazivanje Muhammeda Alejhisselam u septembru 2005. godine u najvećem danskom listu Jyyllandposten kao terorista je podli napad na Islam kao tolerantnu vjeru, kulturu i civilizaciju, te napad na sve muslimane, koji se ne može pravdati navodnom anti-autoritarnom tradicijom, navodnom slobodom mišljenja, kulturom javne debate i bespoštedne kritike vlasti, bilo političke ili religiozne.



To je akt poniženja i vrijeđanja jedne svijetske religije koju prakticira više od 1,5 milijardi ljudi.



To je akt koji nema ništa zajedničko sa slobodom štampe i mišljenja.



To je akt kojim se ugrožavaju ljudska prava i slobode muslimana.



To je akt kojim se muslimanske manjine u Zapadnoj Evrope dalje ugrožavaju i proganjaju.



Jer kada se Muhammed Alejhisselam prikazuje kao terorista sa bombama, tada se u isti lonac stavljaju svi muslimani. A, terorista, kako je dobro poznato ima u svim religijama, kulturama i civilizacijama, u svim vremenima i prostorima.



Primitivni nacionalizam i netolerancija iskazani neprihvatljivom objavom karikatura Muhammeda Alejhisselam svjedoče o rastućoj opasnosti političke i svake druge integracije muslimana u Zapadnoevropska društva.



Na kraju molimo Uzvišenog Allaha Dželle Šanuhu da daruje pobjedu Njegovom Poslaniku Alejhisselam, da uzdigne Islam i muslimane jer On sve može, i neka je salavat i selam na našeg Poslanika Muhammeda Alejhisselam, na njegovu porodicu i časne ashabe. Amin!
  Reply With Quote
Sponsored Links