View Single Post
Old 22-05-2009   #31
36310
Gost
 
Posts: n/a
Default Jedan narod, jedna vjera

Jedan narod, jedna vjera



Reisova posjeta i sve što ju je pratilo nisu politički nego državotvorni korak, signal jedinstva i integracije naroda koji priznaje državne granice, ali ne i barijere među ljudima
22.05.2009. 07:06
Posjeta reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića Bošnjacima Sandžaka mnogo je više od obilaska tamošnje Islamske zajednice i njenih zvaničnika. Njome je poglavar Islamske zajednice u BiH obnovio stoljećima građene mostove među pripadnicima jednog naroda iste vjere koji živi u dvije susjedne zemlje.

Ogromnom i iskrenom podrškom reisu Ceriću Bošnjaci iz Sandžaka još jednom su pokazali neraskidivu i trajnu vezu sa BiH. Zauzvrat, ef. Cerić je njima, u vrijeme kada Beograd preko novih sejda bajramovića pokušava ubaciti sjeme razdora, donio riječi i djela ohrabrenja, ponosa i bratstva Bošnjaka s obje strane Drine.

Spektakularni dočeci reisa Cerića u sandžačkim mjestima i džamijama, prisustvo desetina hiljada vjernika zorno pokazuju i nespornu ličnu karizmu reisu-l-uleme te visoko poštovanje i istinsku lojalnost Bošnjaka Sandžaka prema poglavaru vjerske zajednice i Islamskoj zajednici u BiH.

Nije tu samo riječ o vjerskoj i kulturnoj povezanosti nego o temeljnom pokazatelju jedinstvenog nacionalnog identiteta. S druge strane, pokušaji zvaničnog Beograda da te veze prekine ili ih ignorira, ostat će neuspjeli dokaz da tamošnji politički centri moći još nisu raskrstili s politikom iz prošlosti.

Reisova posjeta i sve što ju je pratilo nisu politički nego državotvorni korak, signal jedinstva i integracije naroda koji, za razliku od nekih drugih, priznaje državne granice, ali ne i barijere među ljudima i pripadnicima jednog naroda.

Dnevni Avaz
  Reply With Quote