Thread: Crna Hronika
View Single Post
Old 20-03-2009   #19
halilce
Samo Vas gledam...
Domaćin
 
halilce's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: sjenica
Godine: 56
Posts: 14,092
Default

straga za ubistvo Đorđa Zarića

Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv policajca Miljana Raičevića zbog ubistva Đorđa Zarića tokom potere na Novom Beogradu. Zarić je sahranjen u Jakovu a porodica sumnja u zvaničnu verziju.


Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv pripadnika Interventne jedinice policije Miljana Raičevića, zbog ubistva Đorđa Zarića na Novom Beogradu tokom policijske potere.
Raičević je juče ujutru smrtno ranio Zarića na Novom Beogradu, pucavši u njega iz vatrenog oružja, pošto je odbio da zaustavi vozilo, uprkos više upozorenja i policijske potere.
Tužilaštvo zahteva da se protiv Raičevića pokrene istraga zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ubistva, kao i da mu se odredi pritvor do 30 dana, rekao je Tanjugu portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić.
On je dodao da će Raičevića danas saslušati istražni sudija Okružnog suda u Beogradu, koji će potom odlučiti o zahtevima tužilaštva za istragu i pritvor.
Đorđe Zarić, sahranjen je u Jakovu. Njegova porodica i prijatelji sumnjaju u zvaničnu verziju prema kojoj je Đorđe pri izlasku iz auta vratima zakačio policajca i odgurnuo njegov službeni pištolj, koji je opalio.
Ministarstvo unutrašnjih poslova neće se oglašavati dok ne bude okončana istraga.
Kako je policija juče saopštila, Interventna jedinica je, u ulici Aleksinačkih rudara, uočila putničko vozilo koje je prošlo kroz crveno svetlo na semaforu i krenula u nameri da ga zaustavi.
Nakon prolaska kroz crveno svetlo, vozilo se nije zaustavilo, a policijski službenici su mu preprečili put u ulici Omladinskih brigada, kod broja 44, i naredili putnicima da izađu. Posle više upozorenja i odbijanja da napuste vozilo, policijski službenik koji se nalazio sa suvozačeve strane, iz bezbednosnih razloga je uperio službeni pištolj.
Prilikom izlaska iz vozila, suvozač Zarić je vratima vozila zakačio policijskog službenika u predelu ruke, a zatim odgurnuo pištolj, posle čega je došlo do opaljenja iz službenog pištolja.
Tom prilikom, Zarić je ranjen u predelu glave, od čega je preminuo na licu mesta, a smrt je konstatovao dežurni lekar u 4.30 sati.
Na mesto nesreće ubrzo je došla i devojka Zarićeva, koja je policiju obavestila da su se oni vraćali sa jednog splava i da je ona upravljala njegovim automobilom, jer je on bio u alkoholisanom stanju, a njega je prevezao prijatelj, kod koga je alko testom utvrđeno prisustvo 1,36 promila alkohola u krvi, navodi se u saopštenju.
Ministarka pravde Snežana Malović i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas žale zbog tragedije i očekuju od nadležnih da istraže slučaj i rasvetle sve okolnosti.
Policija ima 11 mera prinude
Prema zakonu o policiji, policajcima je na raspolaganju 11 mera prinude od kojih je vatreno oružje na poslednjem mestu. Može se upotrebiti samo ako se upotrebom drugih sredstava prinude ne može postići rezultat u izvršenju zadatka i kada je nužno da zaštiti život ljudi, od sebe odbije neposredni napada kojim se ugrožava njegov život, da spreči bekstvo lica zatečenog u izvršenju nekog teškog krivičnog dela, a u slučaju neposredne opasnosti po život.
__________________
halilce is offline   Reply With Quote