View Single Post
Old 14-03-2009   #14
Recruit
Registrovan
Početnik
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 242
Default

Dobro unicknamed,da te pitam:
Je li Kur'an bio sakuljen u vrijeme Bozijeg Poslanika a.s.?
Je li zabiljezena od Poslanika a.s. dova: Boze daj mi da polozim ispit iz biologije?
Je li zabiljezen hadis Poslanika u kojem se kaze da mozes klanjati u avionu?

Sve su to stvari koje su vezane za vjeru,i stvari koje su od vjere a nisu postojale u vrijeme Bozijeg Poslanika nego su se pojavile nakon njega ali ipak nisu zabranjene.
Postoji vise vrsta novotarija,neke od tih novotarija su jezicke a neke u vjeri. Zatim se te novotarije u vjeri dijele na lijepe i lose.
Mevlud i slicne stvari nikako ne mogu biti lose novotarije jer su u skladu sa Kur'anom i sunnetom.
Neke druge novotarije,kao sto su : drzanje ruku na prsima, pomeranje kaziprsta u namazu(koje po malikijskom mezhebu kvari namaz),negiranje zajednickog zikra i sl. se smatraju POKUDJENIM novotarijama jer nemaju osnove u Sunnetu Bozijeg Poslanika niti su u okviru pravila koja je postavio Muhammed a.s.
Sto se Muhammeda Porce tice,njega licno sam par puta pozivao da se sastanemo i da snimamo nas sastanak na kojem cemo lijepo razjasniti sve stvari ali je,kao i svi ostali hasevijje, odbio to jer je dobro upoznat sa mojim znanjem o hasevijjama.
Covjek koji nije procitao ni jednu knjigu alima koji dozvoljava mevlud ( svih alima ehlisunnet vel dzemata) ne moze da prica o mevludu.
Moze samo da iznosi svoje ideje koje nemaju osnove u Kur'anu niti u sunnetu.
Ja sam svoje dokaze iznio iz Kur'ana i sunneta pa bujrum,ako neko smatra da su slabi ili neispravni neka pokusa da ih pobije,ali normalno jasnim dokazima a ne glupostima o "novotarijama u vjeri koje su uvijek i u svakom slucaju zabranjene".

Boziji Poslanik je u SAHIH hadisu jasno rekao:

Džerir b. Abdullah El-Bedžli r.a. prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao:
''Ko u Islam uvede neku lijepu novotariju ,biće za nju nagrađen i imaće nagradu svakog onog ko je bude činio poslije njega, s tim da se od njihove nagrade neće ništa oduzimati, a ko u Islam uvede neku ruzno novotariju, biće za nju kažnjen i snosiće grijeh sviju onih koji to budu činili poslije njega, a od njihovih se grijeha neće ništa oduzimati .'' (Muslim, br.1017; Tirmizi, br. 2675; Ahmed, 4 / 357, 358,361; Nesai, 5 / 75-77; Ibn Madže, br.203, i drugi).
Recruit is offline   Reply With Quote