PDA

View Full Version : ZELENA AGENDA ZA OPSTINU SJENICA (vIDEO)


iSelektor
10-05-2015, 12:38
Zelena agenda je način strateškog planiranja lokalne politike zaštite životne sredine, koji omogućava značajno učešće građana. To je otvoren proces partnerstva građana i vlasti u odlučivanju o važnim pitanjima za lokalnu zajednicu. Zelena agenda počiva na tri važna principa:

- „Vrednosti, a ne problemi“ – glavna ideja je da se učesnici procesa, umesto da se prepiru oko problema, podstaknu na razmišljanje kako će delovati na očuvanju i unapređenju zajedničkih vrednosti (na primer, bogatstvo prirode, bogatstvo kulture).

http://www.sjenica.com/wp-content/uploads/utf-8Знак-пројекта.jpg

- „Otvorenost za sve“ – svako ko želi da doprinese razvoju zajednice to može učiniti i mora mu se to omogućiti, bez obzira na obrazovanje, ekonomski i društveni položaj, poreklo i drugo.

- „U vlasništvu građana“ – nakon usvajanja strategije u lokalnoj skupštini, ona postaje skup zahteva građana i prioriteta životne sredine, bez obzira na trenutni sastav lokalne vlasti.

Zelena agenda je prilagođena malim i ekonomski nedovoljno razvijenim zajednicama. Do sada se sprovodila u oko 50 opština u 10 država istočne Evrope i zapadnog Balkana. U Srbiji je usvojena u 9 opština, a u 4 se trenutno sprovodi – u opštinama Žitište, Ljubovija, Nova Crnja i Sjenica.

Od septembra 2013. godine, u toku je izrada Zelene agende za opštinu Sjenica. Tim koji je angažovan na izradi dokumenta, podeljen je u tri radne grupe – Kulturno-istorijske vrednosti, Ljudske vrednosti, mladi i sport i Prirodna bogatstva. Ovaj tim je sastavljen od predstavnika lokalne samouprave, udruženja građana i drugih zainteresovanih strana. Do sada je urađena analiza postojećeg stanja po pitanju svih lokalnih vrednosti, a trenutno je u toku izrada akcionog plana aktivnosti koje će se sprovoditi u narednih 5 godina u cilju očuvanja i unapređenja vrednosti i životne sredine u našoj opštini. Očekujemo da će zaniteresovani građani učestvovati u izradi i dati svoje predloge, kako bi strategija, čije se usvajanje očekuje do jeseni, bila što bolja i na korist građana Sjenice.

Projektom izrade Zelene agende rukovodi Ekološki centar „Stanište“ iz Vršca, a nevladine organizacije iz Sjenice koje su najviše angažovane su Forum za lokalnu i regionalnu saradnju „FLORES” i Planinarsko-speleološko društvo „Zmajevac“.

U okviru projekta, snimljena je i TV emisija trajanja 32 minuta. Prvih 11 minuta posvećeno je samom projektu, a ostatak prikazuje vrednosti Sjenice, što je i svojevrstan putopis i turistički vodič.

http://www.youtube.com/watch?v=B9tRwcx9tzI
Alternativni Vimeo link (https://vimeo.com/127363939)

Ovde možete skinuti sve tabele koje su odradile radne grupe (http://www.sjenica.com/ZelenaAgenda-SjenicaFaza3.zip). Možda neko od vas bude imao neki predlog ili ideju. (Tabele su Word .doc formatu)


Pogledajte još:
http://www.youtube.com/watch?v=5FJSt45OFbw

SEJO31-de
11-05-2015, 10:03
Zlatko haj uradi nesto sa ovim video klipom,nemogu da ga odgledam :)

iSelektor
11-05-2015, 20:25
Zlatko haj uradi nesto sa ovim video klipom,nemogu da ga odgledam :)

Imas ispod alternativni VIMEO link ;)
Znam za problem :)

SEJO31-de
12-05-2015, 08:54
:) pogledao..
Hvala na pomoci :) :) :)