PDA

View Full Version : Akter: Obelezavanje Dana bosnjacke nacionalne zastave


iSelektor
08-05-2015, 19:55
Menadžer programa obeležavanja ovog nacionalnog praznika Zaim Hadžisalihović rekao je na konferenciji za novinare da je ova proslava jubilarna, jer je pre deset godina država uredbom verifikovala nacionalne simbole Bošnjaka - grb i zastavu.

http://imgur.com/vCm1Q9L.jpg
On je rekao da proslava počinje sutra promocijom "Rječnika bosanskog jezika" profesora Dževada Jahića u Novom Pazaru, kao i prigodnim kulturno-umetničkim programima u Tutinu i Sjenici, kojima će ujedno biti obeležen i Dan pobede nad fašizmom.

"Centralna manifestacija u nedelju, 10. maja, počinje podizanjem zastave na jarbol i obraćanjem predsednika Sulejmana Ugljanina, svečanim defileom i umetničkim programom Smotre bošnjačkih narodnih igara", rekao je Hadžisalihović.

Za ponedeljak je najavljeno otvaranje izložbe likovnih radova i dodela nagrada po konkursima Veća, kao i koncert grupe "Derman".
Dan bošnjačke nacionalne zastave se obeležava 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno veće Sandžaka (bivše Muslimansko nacionalno veće Sandžaka), a tradicionalno se slavi od 2005. godine.

Nacionalni praznici Bošnjaka su i 20. novembar - Dan Sandžaka i 11. jul - Dan sećanja.


Pogledajte još:
http://www.youtube.com/watch?v=rnX3xPWWQqk