PDA

View Full Version : Dacicima je internet jedina veza sa sinom


halilce
01-04-2015, 22:52
Suad preko Fejsbuka javlja da u Sani i dalje padaju bombe, načuo je da je moguća i kopnena intervencija snaga arapskih zemalja, ali da je on u internatu za sada na sigurnom

http://www.sandzaklive.rs/images/OSTALO-1/mnmfvmfmfv.jpg


Cetanovići, kod Sjenice – Bombe koalicije arapskih zemalja predvođene Saudijskom Arabijom, koje su izrovale pistu aerodroma u Sani, glavnom gradu Jemena, preduhitrile su nameru mladog studenta islamskih nauka Suada Dacića iz sjeničkog sela Cetanoviće da napusti ratom zahvaćenu zemlju. Let je otkazan, a on se vratio u internat. Za njegove roditelje, oca Faruka i majku Hankiju počeli su da se nižu dani strepnje, straha i nade.

Kako je Suad ispričao ocu telefonom, bio je u džamiji na džumi (glavnoj molitvi muslimana petkom u podne), kada su na jemensku prestonicu pale prve bombe. Bombe su bile brže, pa nije uspeo da odleti iz grada koji je sada pod opsadom šiitskih pobunjenika.

Faruk, kaže, zadrhti na svaki telefonski poziv, ali ga je ohrabrilo to što su se i državni organi Srbije zainteresovali za sudbinu njegovog sina, nadajući se da će se njegov Suad nekako domoći ambasade u Abu Dabiju. – Ne odvajamo se od televizora, slušamo sve vesti, nadamo se da ćemo čuti bilo šta što bi najavljivalo povratak našeg sina – priča Faruk, ophrvan brigom i bolešću.

I uplakana majka Hankija, koja je takođe teško bolesna, moli se da joj se sin vrati.

Dacićima je jedina veza sa sinom internet. Suad preko Fejsbuka javlja da po Sani i dalje padaju bombe, načuo je da je moguća i kopnena intervencija snaga arapskih zemalja, ali da je on u internatu za sada na sigurnom, sa još dvadesetak drugara, od kojih su neki i iz drugih balkanskih zemalja...– Možda neće sve ni da kaže, da mi ne brinemo – kaže brižno Faruk, čiji je sin četiri godine bio u medresi „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru.

Bio je odličan đak i dobar drugar. Mnogo je voleo arapski jezik – kaže njegov školski drug, svršeni medresant. Ta ljubav prema islamu i arapskom jeziku verovatno je, smatra on, bila presudna da se Suad zaputi u Jemen, jer Univerzitet u Sani u islamskim teološkim krugovima važi za jedan od najprestižnijih. Osim toga, radi se o arapskom govornom području i zemlji postojbini Alahovog poslanika Muhameda. I na svom fejsbuk-profilu Suad neke poruke piše na arapskom jeziku.

Da studira u Jemenu bio je i predlog njegovih profesora u medresi, kao i Mešihata Islamske zajednice, čiji predsednik Mevlud Dudić je za spas Suada uputio apel na mnoge važne adrese, ambasada muslimanskih zemalja i državnih organa Srbije. Otac Faruk i majka Hankija sa ponosom pričaju da su Suada, kada je dolazio leti iz Jemena, u vreme ramazana, zvali da u džamiji predvodi namaze (molitve). Od diplome imama deli ga samo diplomski rad.