PDA

View Full Version : U Egiptu dnevno prihvata islam između 80 i 200 Kopta kršćana


sultan
01-05-2008, 22:32
Maks Mišel, poznatiji kao otac Meksimus, otkrio jeda između 80 i 200 Kopta svakodnevno prihvata islam, upozoravajući time na sve lošiju situaciju u Koptskoj crkvi. Na sastanku crkvenog vijeća na čelu sa ocem Bahmijusom, nadbiskupom (mitropolitom) iz provincije El-Buhejre, sjeverno od Kaira, na kojem su također učestovali otac Musa, biskup (episkop) mladih, otac Danijel i otac Enstansa, da bi razmatrali i raspravljali na temu prelaska na islam velikog broja kršćana. Meksimus prenosi zaključak crkvenog vijeća da se broj onih koji svakodnevno obznanjuju svoj prelazak na islam kreće između 80 i 200, dodajući također priznanje crkvenog vijeća da godišnji broj kršćana koji u Egiptu prihvataju islam doseže i do 50.000. Pri tome je Meksimus jasno naglasio da crkveno vijeće pobija sve glasine oko hvatanja kršćanskih djevojaka i njihovog prisiljavanja na prelazak u islam, potvrđujući da oni koji prihvataju islam to čine isključivo dobrovoljno (samovoljno).
Meksimus je žestoko kritikovao – u emisiji televizije Džezira na satelitskom kanalu – i samo stanje Ortodoksne crkve i njenih zakona, zahtijevajući od Crkve kompletno popravljanje i reformu unutrašnjeg stanja, kako bi ''sačuvali'' kršćane Kopte. Isto tako upozorio je na sve lošiju situaciju unutar Egipatske crkve, kao i na sami rad i način upravljanja pape Šenode III i rukovođenja Koptskom crkvom. I zbog sve većeg broja prelaska kršćana na islam u Egiptu, Ortodoksna crkva zahtijeva i traži od egipatskih vlasti sprovođenje zakona – kako su ga nazvali – ''kaznu za otpadništvo od vjere'' nad kršćaninom koji prihvati islam.

supergirl
02-05-2008, 13:54
Kopti? Prvi put cujem!

suad
02-05-2008, 18:12
elhamdulillah

Musko
02-05-2008, 22:46
kopti su jedan od najstarijih naroda na svijetu. nekad ih je bilo vecina u nekoliko arapskih zemalja ima ih u palestini i libanu dosta