PDA

View Full Version : Recept za DOBAR ZIVOT....


Chupka_
08-04-2008, 23:38
Neka ovo bude tema na koju cemo pisati sve i svasta, od medicinskih savjeta do kucne i alternativne medicine...pa bujrum






na jednom forumu sam ubacila slicnu temu, pa eto da ubacim i ovde...

Chupka_
08-04-2008, 23:39
Tjelesno zdravlje

1. Idite u isto vrijeme na počinak prije ponoći i spavajte 6-8 sati!
2. Danju budite tjelesno aktivni i krećite se 30 minuta - po mogućnosti u prirodi!
3. Redovito doručkujte prije podne!
4. Pijte svakodnevno barem jednu i pol litru vode.
5. Smanjite unos masne, slane i slatke hrane.
6. Danomice jedite voće i povrće!
7. Održavajte primjerenu tjelesnu težinu!
8. Postite jednom tjedno! To je zdravo za dušu i tijelo.
9. Ne pušite! Svaka cigareta skraćuje život!
10. Izbjegavajte alkohol ili ga uzimajte umjereno!

Duhovno zdravlje

1. Svakog se dana molite, meditirajte i čitajte za dušu! To jača duhovnu dimenziju i pomaže u nadvladavanju stresnih situacija.
2. Opraštajte drugima i molite za oproštenje! To osigurava duši mir i radost te donosi miran san.
3. Živite u istini, to je najbolja prevencija protiv neuroze!
4. Nesebično volite druge! Ljubav je najbolji znak duševnog zdravlja.
5. Svaki dan učinite barem jedno dobro djelo (posjet bolesniku, starom i nemoćnom susjedu...)!
6. Slušajte uvijek svoju savjest, ona je najbolji vođa kroz život, tako znamo što treba činiti, a što izbjegavati.
7. Nemojte živjeti s krivnjom na duši. Ona razara dušu i stvara podlogu za psiho-somatske bolesti.
8. Ne potiskujte emocije, one su vaša snaga. Nemojte reagirati impulsivno, nego kontrolisano izražavajte svoje osjećaje!
9. Mislite pozitivno i kreativno! Ono što mislite o sebi, počinje se ostvarivati u vašem životu.
10. Vjera je sila koja pobjeđuje ovaj svijet. Imajte povjerenja u ljude!
11. Unesite što više smijeha u svoj život! Smijeh razveseljava srce i uljepšava lice.
12. Imajte visoke ideale, a nemojte si umišljati da ste ih već postigli.
13. Budite ponizni i učite iz svojih pogrešaka!
14. Budite uvjereni da ste dragocjeni i voljeni

Chupka_
08-04-2008, 23:40
Deset savjeta za bolji san
Vaš raspored spavanja direktan je odraz vaših navika spavanja. Poboljšavanjem vlastitih navika spavanja, možemo povećati šanse za bržim padanjem u duboki san i dužim spavanjem, od sedam do devet sati. Dobar san svakako će vam obezbijediti mnoge zdravstvene prednosti, a osjećat ćete se fantastično. Zato pročitajte listu savjeta za bolji i kvalitetniji san koju je sastavio web portal About.com.

Spavaću sobu isključivo koristite za spavanje

Spavaća soba bi se trebala koristiti samo za spavanje , što znači da je zabranjeno čitanje ili gledanje televizije u krevetu. Ovakve radnje zbunjuju vaš organizam, zbog čega se veoma teško uspavljuje. Dajte sebi oko 15 minuta da zaspite. Ukoliko ste budni i nakon 15 minuta, odmah napustite spavaću sobu i sačekajte da vas umor savlada. Možete uzeti neko dosadno štivo za čitanje, ali izbjegavajte televizijski ili kompjuterski ekran. Zapamtite, vaš je cilj da uvježbate da što brže zaspite. Čitanje zanimljive knjige, gledanje televizije i slično vam nikako neće pomoći u tome, već samo odmoći.

Napravite sebi tačan raspored

Odlazite na spavanje i budite se uvijek u isto vrijeme, kako bi navikli organizam na spavanje u tačno određeno vrijeme. Ako možete održavati isti raspored spavanja i buđenja nekoliko sedmica, vjerovatno ćete kasnije i brže utonuti u san i osjećati se mnogo svježije. Izbjegavajte dugo spavanje vikendom i duge izlaske vani. Ako se budete budili oko 6.30 radnim danima, a vikendom u 8.30, vašem tijelu će trebati dva dana da se prilagodi. Nećete dobro spavati do srijede svake sedmice.

Osmislite ritual za spavanje

Osmislite si noćni ritual koji će vašem organizmu signalizirati da je vrijeme za spavanje. Započnite sa ritualom oko 30 minuta prije lijeganja u krevet kako biste otjerali stresne misli i bili potpuno spremni za spavanje. Kratko čitanje nekog laganog štiva u dnevnoj sobi ili topla kupka idealni su kao priprema za spavanje. Izbjegavajte televiziju, jer stimulira vaš mozak.

Vježbajte svaki dan

Dnevna fizička aktivnost će unaprijediti vaše šanse za brzim padanjem u duboki san. Pokušajte raditi vježbe u ranim jutarnjim satima, i nikada tri sata prije spavanja. Vježbanje kasno navečer će vam svakako otežati spavanje. Redovna dnevna vježba će disciplinovati vaše spavanje, ali i poboljšati vaše cjelokupno zdravlje.

Izađite na sunce

Sunčeva svjetlost reguliše biološki sat i navečer vas čini pospanim, stimulacijom vašeg organizma na proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše ciklus spavanja. Neophodno je svakodnevno izlaganje svjetlosti, a to u jutarnjim satima može biti posebno korisno. Svako jutro dignite roletne i zavjese kako bi vašu spavaću sobu obasjala svjetlost.

Izbjegavajte kafu u poslijepodnevnim satima

Pojedine osobe su osjetljive na kafein i ne smiju piti kafu, čaj ili druge napitke koji sadrže kafein najmanje šest sati prije spavanja. Dakle, ukoliko imate problema sa spavanjem, pokušajte poslijepodne i navečer izbjegavati kafein.

Zamračite spavaću sobu

Kontrast između dnevne svjetlosti i noćne tame pomaže ojačati prirodni ritam vašeg tijela. Ako zamračite spavaću sobu, moći ćete brže utonuti u san i duže spavati. Spuštanje roletni i zatvaranje vrata vašu spavaću sobu će učiniti dovoljno mračnom.

Izbjegavajte alkohol

Ta mala čaša vina može vam zadavati probleme kad legnete u krevet. Nakon večernjeg pića moći ćete fino zaspati, ali ćete se najverovatnije probuditi usred noći. Zato pokušajte izbjegavati alkoholna pića prije spavanja i ispitajte da li zbog toga bolje spavate. Za svako piće koje popijete, dajte svom organizmu najmanje sat vremena za procesiranje istog prije nego što pokušate zaspati.

Prestanite pušiti

Nikotin u cigaretama je stimulans koji će vas držati budnima. Ako ste ovisni o pušenju, postoji mnoštvo načina kako prestati pušiti. Prednosti su svakako mnogobrojne, poput boljeg sna, dužeg života, veće energije i uštede novca. Pušači se također ranije bude zbog povlačenja nikotina iz organizma.

Posjetite lječnika

Konačno, ako gore navedene dramatične promjene stila života ne postignu željeni efekat, najbolje je posjetiti lječnika. Možda patite od neke vrste poremećaja spavanja ili vam je jednostavno potrebna privremena pomoć kako bolje spavati.

Chupka_
08-04-2008, 23:47
9 zdravih koraka

Želite se hraniti zdravije? Počnite sad...


Ova bi godina mogla biti vaša najzdravija godina do sada, jer je pravo vrijeme da počnete živjeti zdravije. Evo nekoliko ideja:

1. Pojedite jednu kašiku lanenog sjemena dnevno! Ono sadrži više hranjivih sastojaka, od kojih ćemo spomenuti samo omega-3 i vlakna.

2. Pijte neki probiotski jogurt gotovo svakog dana! Oni su najbolji za probavni sistem, jer sadrže kalcij, proteine, B vitamin i dr.

3. Grickajte koštunjavo voće skoro svakog dana! Ono snižava holesterol, pozitivno utječe na imunitet i smanjuje rizik od nekih vrsta kancera.

4. Pijte čašu zelenog ili crnog čaja dnevno! Laboratorijskim istraživanjima dokazano je da zeleni čaj pomaže u prevenciji raka debelog crijeva, jetre, pluća i prostate.

5. Kad god je moguće, pripremajte jelo na maslinovom ulju!

6. Jedite žitarice više puta dnevno! One štite od srčanih bolesti, srčanog udara, dijabetesa, prekomjerne gojaznosti, raznih vrsta raka.

7. Jedite puno voća i povrća svakog dana!

8. Jedite ribu nekoliko puta sedmično!

9. Jedite grah umjesto mesa nekoliko puta sedmično

Chupka_
08-04-2008, 23:48
16 savjeta do stjecanja samopouzdanja

http://www.zena.hr/images/clanci/149_big.jpg
Ponašajte se prema sebi kao prema najboljem prijatelju

Samopouzdanje je od neprocjenjive vrijednosti za sreću i uspjeh u životu. Ako smo zadovoljni sami sobom, možemo osjećati smirenost, samopouzdanje i sigurnost. Bez njega život će vam se pretvoriti u obeshrabrujuću bitku sa sobom i s okolinom.

Koliko puta ste željeli u životu učiniti nešto za sebe, tražiti povišicu na poslu, prići osobi koja vam se sviđa, ili niste imali hrabrosti priznati sebi da ste lijepi, da imate kontrolu nad životom? Samopouzdanje je nužan čimbenik za uspješan i zadovoljstvom ispunjen život. Kada ga imamo, zadovoljni smo samim sobom, osjećamo smirenost, sigurnost i kontrolu i tada su nam sve mogućnosti otvorene. Suprotno, kada nemamo samopouzdanja, odmah gubimo povjerenje u sebe i sve počinje ići po zlu. Stoga, kada posrnemo, trebali bismo znati što možemo učiniti kako bismo vratili samopouzdanje i vjeru u sebe. Zato, evo 16 savjeta za stjecanje samopouzdanja.

1. Pozitivno govorite o sebi. Nikada nemojte sebi govoriti “ja to ne mogu”, “ništa ne vrijedim”, “beskorisna sam”. Promijenite svoj stav u “dat ću sve od sebe”, “uvijek učim na svojim greškama” i “postajem sve bolja”. Nikada nemojte govoriti negativno o sebi.

2. Promijenite lošu sliku o sebi. Kada se pogledate u ogledalo često pomislimo kako izgledamo grozno, umorno, staro, izborano. Umjesto toga potražite nešto što vam se u vašem izgledu sviđa, bez obzira o kakvoj je sitnici riječ. Primjerice, sviđaju vam se vaše oči, kosa, nokti. Kada to naučite, naučit ćete cijeniti i druge stvari o sebi.

3. Klonite se neprestano čangrizavih ljudi, koji negativo razmišljaju o svemu. Inače ćete i vi postati takvi.

4. Budite svoj najbolji prijatelj. Nije uzalud izreka “ako ne voliš sebe ne možeš voljeti i druge”. Nemojte se osuđivati i zbog najmanjih grešaka i propusta. Ponašajte se prema sebi kako bi ste se ponašali prema najboljem prijatelju ili prijateljici. To se odmah nadovezuje i na peto, a to je:

5. Promijenite negativno mišljenje o sebi. Ukoliko vam je netko rekao da ste glupi dok ste bili mali, možda i sad tako mislite. Takvo mišljenje će utjecati na vaše sposobnosti, sve dok ne promijenite mišljenje.

6. Gledajte naprijed, a ne natrag. Nemojte misliti na prošlost, jer ju više ne možete promijeniti, mislite na budućnost.

7. Prestanite biti žrtva i naučite reći “ne”. Nemojte dopustiti da vas kolege s posla, prijatelji, pa čak i članovi obitelji iskorištavaju. Zauzmite svoj stav.

8. Bacite staru odjeću, pogotovo onu koju više ne nosite, koja vam je premala ili prevelika. Odjeća je važan dio vašeg imidža.

9. Odvojite vrijeme samo za sebe. Sigurno vam se ponekad čini kako nemate vrijeme za sebe. Nađite ga bez obzira na obaveze. Otiđite frizeru, na masažu, bavite se sportom, nađite hobi. Način na koji se brinete o sebi povećava vaše samopouzdanje.

10. Učinite ono što morate. Sjetite se nečeg, što morate učiniti, a neprestano to odgađate. Napravite, popis i jednostavno to obavite. Sa smiješkom osjetite nadmoć.

Kada usvojite prvih deset savjeta i poradite na samom sebi, drugih desetak savjeta će vam ići mnogo mnogo lakše.

11. Jedanaesto pravilo samopouzdanja je da obavite odlučan telefonski razgovor. Mnogi imaju probleme s telefoniranjem, osjećaju nelagodu i strah. Ustanite kada razgovarate, osjećat ćete psihičku i fizičku nadmoć. Također, razmislite o stvarima i pitanjima o kojima želite razgovarati.

12. Priuštite si jedan dan zdrave prehrane. Jedite hranu s mnogo vitamina i minerala, te bjelančevine, ugljikohidrate, a izbacite nezdravu hranu, masnoće, kofein, alkohol i šećer. Kvalitetna hrana ojaćat će vaše samopouzdanje.

13. Zapitajte se: “Je li doista važno?”. Nemojte se ljutiti i živcirati zbog stvari koje vam i nisu toliko važne.

14. Oslobodite svoj um. Povremeno se opustite. Nemojte, neprestano razmišljati o poslu, problemima, stvarima koje morate obaviti. Osjećat ćete se bolje, kao da imate veću kontrolu nad svojim životom.

15. Kažite što mislite. Nikada nećete dobiti ono što želite, ako to i ne zatražite. Zato, skupite hrabrosti i recite ono što mislite.

16. Smiješite se i svijet će se smiješiti vama. Osmijeh će rasvijetliti vaše lice, navika smijanja će vas potaknuti da gledate “izvan” sebe.

Chupka_
09-04-2008, 11:53
Znate li koji tip kože imate?

http://www.valoviljepote.com/strukovni-prilozi/images/tipovi_koze.jpg
Način na koji vam se koža ponaša i reagira određuje koji tip kože imate. Osnovni tipovi kože su masna, suha, mješovita i normalna.
Dermatolozi još određuju i druge tipove kože – osjetljiva koža i koža sklona aknama.

Normalan tip kože
Kod tog tipa koža je fina, glaka i elastična, otvori žlijezda znojnica i lojnica (pore) su nevidljivi, a izlučivanje znoja i loja je uravnoteženo. Ten je ružičast, nos, čelo i brada lagano masni. Ovaj je tip kože, na žalost rijedak, praktički se nalazi samo kod vrlo mladih osoba.

Suhi tip kože
Poznaje se po finoj građi i nevidljivim otvorima lojnih žlijezda (pora). Koža je mat, lagano hrapava i bez sjaja, a u predjelu očiju sklona stvaranju bora.

Masni tip kože
Kod ovog tipa koža je neprozirna, debela i lagano otekla. Izlasci žlijezda lojnica (pore) su jasno vidljivi, nos, brada i čelo su sjajni, koža je sklona stvaranju nečistoća, prištevima i bubuljicama.

Mješoviti tip kože
Za ovaj tip je karakteristično što su srednji dijelovi lica, tzv. T-zona (nos, čelo i brada) izrazito sjajni, a obrazi i predjeli oko očiju suhi i osjetljivi. Srednji dio lica obiluje žlijezdama lojnicama koje izlučuju mnogo loja. Na suhim dijelovima lica pojavljuju se bore. Uz suhu kožu, ovaj je tip najzastupljeniji.

Kojem tipu pripada vaša koža?

Koža na vašem licu najbolje će vam pokazati kojem tipu pripadate. Lagani način da otkrijete kojem tipu pripada vaša koža jest da temeljito očistite kožu, a zatim tri do četiri sata ili preko noći ne stavljajte nikakve proizvode na lice (kreme ili druge kozmetičke proizvode). Nakon toga pritisnite jednolično na lice čistu papirnatu maramicu ili svileni papir. Ako su na papiru blago izražene masne mrlje, koža je normalna. Ako uopće nema masnih mrlja, koža je suha. Kod masne kože mrlje su izražene, a kod mješovite kože na maramici će vam ostati masne mrlje samo na određenim dijelovima lica (u pravilu T-zona – masnoće ima na čelu, nosu i bradi).

Pored osnovnih tipova kože, možete imati osjetljivu kožu. Najčešće je suha koža osjetljiva, no svaki tip kože može biti osjetljiv. Osjetljiva koža je obično tanka, delikatna, brzo reagira na hladnoću i toplinu, vrlo je podložna sunčanim opekotinama i alergijskim reakcijama. Sapuni, mlijeka za čišćenje, kozmetički proizvodi, proizvodi bazirani na alkoholu, te nagle promjene temperature mogu na osjetljivoj koži prouzročiti crvenilo, sušenje, svrbež, fleke, pa čak i pojavu vena. U takvim slučajevima morate biti izuzetno pažljivi sa proizvodima koje nanosite na kožu, a prilikom izlaganja suncu koristite zaštitnu kremu minimalno sa zaštitinim faktorom 15. Prije upotrebe nekog proizvoda bilo bi dobro da ga testirate na koži zapešća da provjerite kako će vam koža reagirati. Obavezno korisitite sredstva za čišćenje kože namijenjena osjetljivoj koži.

Nakon što ste ustanovili kojem tipu pripada vaša koža moći ćete odabrati pravi kozmetički program koji omogućuje njegu svakog tipa kože na specifičan način, prema zahtjevima tog tipa tena. Bez obzira na tip kože, vrlo važna je njena njega, kako bi vam koža bila zdrava i lijepa.

Chupka_
09-04-2008, 11:54
Njega kože – temelj ljepote (1. dio)

http://fusion.nrg-fit.com/images/1.jpg
Svi želimo imati zdravu i sjajnu kožu. Kako bi to postigli trebamo redovito njegovati kožu.

Mnogo ljudi uopće nema nikakvu naviku njegovanja kože.
Postoji mišljenje da je potrebno 21-30 dana da se razvije navika. Ako si zadate cilj da ćete 21-30 dana obavljati osnovnu rutinu njege kože, do isteka tog perioda to će vam se pretvoriti u naviku koju ćete svakodnevno obavljati. U prilogu opisujemo jednostavnu rutinu, koja će vam, jednom kad je uspostavite, oduzimati svega nekoliko minuta dnevno.

Dnevna njega kože

Čistite, tonizirajte i vlažite kožu dva puta dnevno – ujutro i navečer. Ovo bi već trebali raditi, ali ako ne radite, ubrzo ćete vidjeti i osjetiti razliku. Akumulirane mrtve stanice i šminka pomiješane sa prljavštinom iz atmosfere začepljuje vaše pore što može vašoj koži dati beživotan izgled.

Čišćenje

Za čišćenje normalne kože koristite nježniji sapun ili kremastu tekućinu. Za suhu kožu koristite samo kremastu tekućinu, a sapune izbjegavajte. Masnu kožu najbolje je čistiti losionom ili mlijekom za čišćenje masne kože. Na upaljena mjesta nanesite proizvode sa antisepričkim djelovanjem. Ako imate osjetljivu kožu pažljivo izaberite proizvod posebno namijenjen čišćenju osjetljive kože.

Toniziranje

Nakon čišćenja, upotrijebite tonik kako bi uklonili tragove mlijeka za čišćenje, te učvrstili i tonizirali pore. Tonik će vam kožu ostaviti umirenom i ohladiti lice.

Za toniziranje normalne i suhe kože koristite bezalkoholni tonik, ružinu vodu ili negaziranu mineralnu vodu u spreju. Normalnu kožu možete tonizirati i alkoholnim tonikom. Masnu kožu tonizirajte tonicima na bazi alkohola. Pritom izbjegavajte tonike koji sadrže jednostavne alkohole poput etanola, metanola i isopropila jer bi vam oni mogli pretjerano isušiti kožu. Za osjetljivu kožu koristite antialergijske proizvode ili neki bezalkoholni tonik.

Vlaženje kože

Nakon čišćenja i toniziranja navlažite kožu hidratantnom kremom. Onečišćenje, sunce, tvrda voda, klima uređaji i centralno grijanje suši vašu kožu. Dvije litre vode dnevno pomoći će vlaženju vaše kože iznutra, ali potrebna joj je dodatna vlaga izvana. Dobra hidratantna krema spriječiti će isušivanje kože. Svi tipovi kože, uključujući masnu kožu trebaju dodatnu vlagu s time da za masnu kožu koristite laganu, nemasnu kremu, koja vam neće zatvoriti pore na licu. Za vlaženje normalne kože koristite laganu kremu ili losion sa UV-zaštitom. Za osjetljivu kožu upotrijebite posebnu kremu za njegu osjetljive kože.

Postoje mnogi dostupni proizvodi koje možete upotrijebiti za dodatno vlaženje lica ako vam je koža suha (obogaćena krema namijenjena njezi suhe kože) ili protiv prišteva ako imate s njima probleme.

Ako imate tamne krugove ispod očiju, vrijedi vam investirati u dobru kremu za njegu kože oko očiju. Izaberite onu koja spriječava starenje kože i bore, te smanjuje napuhnutost. Krema će vratiti vašoj koži elastičnost, teksturu i izgled. Isto tako pijte više vode kako bi vam se osvježile stanice kože i smanjiti će vam se i tamna boja ispod očiju.

Nakon tuširanja nanesite na kožu kremu ili mlijeko za tijelo kako bi vam koža bila mekana.

Chupka_
09-04-2008, 16:14
Njega kože – temelj ljepote (2. dio)


http://www.mediabuyerplanner.com/uploads/3216.jpg
Svi želim imato zdravu i sjajnu kožu. Kako bi to postigli trebamo redovito njegovati kožu. Pored dnevne njege opisane u prijašnjem članku vrlo je važno dodatno tretirati kožu na tjednoj odnosno mjesečnoj bazi.

Tjedna njega kože

Jednom ili dvaputa tjedno napravite piling lica. Odaberite piling kojim nećete oštetiti površinu kože i tako uzrokovati upalu ili infekciju kože. Ovo se osobito odnosi na osobe sa osjetljivom kožom. Piling će ukloniti mrtve stanice i koža će vam biti sjajna. Piling ubrzava proces stvaranja novih stanica i poboljšava cirkulaciju krvi što koži daje zdrav sjaj.

Osim pilinga jednom do dva puta tjedno nanesite masku na lice i to hidratizirajuću ili masku za duboko čišćenje, ovisno o tipu kože ili trenutnoj potrebi. Uvijek preporučamo obje vrste maske, pa tako kad vam koži treba temeljito čišćenje upotrijebite masku za duboko čišćenje, a kad vam je koža suha upotrijebite hidratizirajuću masku za dodatnu vlagu.

Mjesečna njega kože

Preporučamo vam jednom mjesečno odlazak kozmetičaru na čišćenje lica, ali ne tjedan dana prije vjenčanja ili neke posebne prilike. Kozmetički tretman će izvući nečistoće iz vaše kože, a stvarno se ne želite boriti sa prištevima i crvenilom nekoliko dana prije velikog događaja! Osjećati ćete se dovoljno stresno prije vjenčanja i bez problema sa kožom.

i konačno ...

Nemojte zaboraviti usnice – kad perete zube, četkicom nježno istrljajte (naravno bez zubne paste) usnice kako bi uklonili suhu kožu i tada nanesite balzam na usne.

Jednom kad ste uspostavili naviku njegovanja kože, vidjeti ćete poboljšanja na koži koja će biti preporođena.

Ružina maska (za normalnu i masnu kožu)

Sastojci:
2 žlice jogurta
6 latica svježe crvene ruže
2 čajne žlice talka (ili baby pudera)

Pomiješajte sve sastojke. Dobivenu smjesu nanesite na lice (izbjegavajte područje oko očiju) i ostavite 10 minuta. Nakon toga dobro isperite lice.

Maska za osjetljivu kožu

Sastojci:
2 do 3 žlice jogurta
1/ 4 šalice zobene kaše
2 čajne žlice meda ili pčelinjeg voska

Pomiješajte sve sastojke. Nanesite tanak sloj smjese na lice. Kako bi postigli optimalan rezultat ostavite masku barem 20 minuta. Lice zatim isperite toplom vodom.

Piling od zobene kaše

Sastojci:
1 žlica zobene kaše
1 žlica mlijeka u prahu
2 žlice limunovog soka

Pomiješajte sve sastojke i nanesite na lice. Pričekajte dok se ne osuši. Tada prstima skinite piling i dobro isperite sa toplom vodom .

Piling sa jabučnim sokom i zobi

Sastojci:
1 čajna žlica zobene kaše
1 čajna žlica mljevenih badema
1/2 čajne žlice soka od jabuke
1 kap ulja od geranija

Pomiješajte sve sastojke i smjesu lagano umasirajte na lice. Ostavite kratko da odstoji i zatim dobro isperite i očistite lice tonikom.

Chupka_
09-04-2008, 16:14
ZA PREKRASNU KOSU
http://damp.nsk.hr/arhiva/vol1/880/11703/www.24sata.hr/repository/images/_variations/2/e/2ec59b59c26042830e260ba85d3b4665_medium_tall.jpg

Kako bi ostala zdrava i lijepa, za našu je kosu izuzetno važna hidratantnost. Kemijski tretmani, feniranje i svakodnevni styling, ali i utjecaji okoline, kao što su sunce i vjetar. Mogu isušiti kosu. Ona tada djeluje suho, bez sjaja i ne može se dobro počešljati. Takvoj kosi, bez obzira na tip, potrebna je njega koja održava hidrataciju i štiti je od isušivanja. Priuštite kosi ponekad intenzivnu njegu s hidratantnim regeneratorom koji čini kosu mekanijom, te se tako kosa lakše raščešljava.

savjet: mokru kosu nikad ne trljajte ručnikom, već je samo blago iscijedite. Kosu je najbolje rasčešljavati kad se malo osuši, koristeći isključivo češalj za širokim zupcima. Postupajte nježno bez naglih pokreta, kako ne biste oštetili prirodni zaštitni sloj kose.

Sunce u kosi

UV zrake te morska i klorirana voda dodatno slabe keratin u kosi, isušuju je te potiču oksidaciju melanina zbog čega kosa svijetli. Specijalna sredstva za njegu i zaštitu kose od sunca prodiru duboko u strukturu kose dajući joj hranjive tvari i vlagu. Rezultat je podatna, sjajna i zdrava kosa.


I voda njeguje

Kosu perite vodom temperature 35 do 36 C te pri zadnjem ispiranju koristite što hladniju vodu. Ako u vodi ima previše kamenca, koji kosi oduzima sjaj i čini je teškom, bolje je koristiti što mekšu vodu (kišnicu). Kosu je važno dobro isprati. Dehidriranost, nadraženost i suhoća, posljedice su ostatka šampona na kosi.

Chupka_
09-04-2008, 16:16
Kućni lijekovi za čišćenje jetre

http://www.zena.hr/images/clanci/327_big.jpg
pročistite jetru uz pomoć domaćih kućnih pripravaka

Naša jetra je odgovorna za mnoge važne funkcije u tijelu. Jetra proizvodi žuč i pomoću nje razgrađuje masnoće, te je važna za normalan rad probave i za opskrbu krvi nutrijentima iz crijeva. Jetra regulira strukturu krvi i osnovne biokemijske procese u tijelu, te je zadužena za regulaciju metabolizma i za proizvodnju i pohranu proteina u tijelu. Jetra neutralizira štetne tvari u tijelu.

Čišćenje jetre bi trebali napraviti nakon pročišćavanja probavnog trakta da izbjegnete gomilanje otrova u organizmu. Oprez: prije čišćenja jetre i žučnog mjehura provjerite da nemate kamenac u tim organima. Ako imate kamenac, ne preporuča se pročišćavati te organe. Dijabetes, akutni oblici internih oboljenja, prehlada, gripa i zarazne bolesti, pogoršanje kroničnih bolesti, opća slabost, stres, trudnoća i dojenje – sve su to stanja kod kojih također trebate izbjegavati pročišćavanje jetre.

Pripremite sok od 10 kg oprane, ali neoguljene crne rotkvice. Od toga ćete dobiti otprilike 3 l soka. Pospremite sok u frižider.
Pomiješajte vlakna koja su ostala nakon pravljenja soka sa šećerom (500 g šećera za 1 kg vlakana) ili sa medom (300 g meda za svaki kg) i spremite na toplo mjesto. Uzmite po 1 čajnu žlicu soka sat vremena nakon svakog obroka. Postepeno povećavajte dozu sve do pola čaše (1 dcl). Pročišćavanje će u pravilu proći glatko i lagano. Ako osjetite nelagodu, stavite topli oblog na područje gdje je jetra. Kad popijete sav sok počnite dodavati u jelo vlakna od rotkve koja ste pripremili ranije i to 2-3 žlice po obroku. Ovaj pripravak vam neće samo pročistiti jetru, već će vam ojačati srce i pluća. Za vrijeme procesa čišćenja jetre izbjegavajte masnu i ljutu hranu.

Narežite 3 komada oprane neoguljene cikle na komadiće i stavite ih u staklenku od 3 litre. Dodajte 3 žlice pšeničnog brašna i 500 g šećera. Staklenku stavite na tamno mjestu i držite 2 dana na sobnoj temperaturi. Nakon toga dodajte 700 g grožđica, 4 šalice šećera i pola šalice vode, te pustite da odstoji tjedan dana, s tim da svaki dan promiješate smjesu. Procijedite smjesu nakon 7 dana. Dobit ćete oko 1 l soka. Uzimajte 1 žlicu soka 3 puta dnevno 30 minuta prije jela. Kad ste potrošili sav sok napravite pauzu od 3 mjeseca. Nakon pauze ponovite čitav ovaj proces sa tromjesečnom pauzom još dva puta. To bi trebalo biti dovoljno da se jetra u cijelosti pročisti.

Čišćenje jetre uz pomoć ljekovitog bilja je duže, ali manje intenzivno.

Pomiješajte jednake količine poljske preslice (ćaporak), kukuruzne svile (kose) i cvjetova nevena. Prokuhajte 1 žlicu mješavine dvije minute u 2 šalice kipuće vode i ostavite potopljeno 30- 40 minuta. Tada procijedite i popijte pola čaše 3 puta dnevno nakon svakog obroka. Nastavite 3 tjedna, zatim uzmite jedan tjedan pauzu, pa ponovite još jedan tjedan.

Slijedeća metoda je dobra za ljude sa ranim stadijem hepatitisa. Pomiješajte jednake količine žutikinih boba, brezinog lišća, pelina i stolisnika. Stavite 1 žlicu mješavine u 1 šalicu kipuće vode i pustite da odstoji 30 minuta. Popijte 1 šalicu ujutro i navečer.

Pomiješajte 3 dijela troskota, 1 dio cvjetova kamilice, 2 dijela drijena, 4 dijela kantariona i 4 dijela smilja. Stavite 4 žlice mješavine u 1 l hladne vode i ostavite preko noći. Ujutro prokuhajte 5-10 minuta i kad se ohladi procijedite. Prvu čašu popijte ujutro na prazan želudac, a ostatak razdijelite na 4 dijela i popijte 1 sat nakon svakog jela. Popijte 1 šalice soka od bundeve svako jutro.

U 1 šalicu ohlađene prokuhane vode dodajte malo meda i nekoliko kapi limunovog soka. Popijte navečer prije spavanja.

Žučni mjehur i žučni kamenac:

Narežite 2 grejpfruta sa korom na male komade, stavite u 1,5 litara vode i ostavite da odstoji preko noći, a zatim procijedite. Popijte šalicu ujutro prije doručka.

Popijte pola žlice maslinovog ulja 30 minuta prije jela. Tretman traje 2-3 tjedna.

Chupka_
11-04-2008, 13:05
Njega noktiju – savjeti za prekrasne i zdrave nokte
http://www.prevention.com/pvnstatic-assets/images/298x232_article_size/beauty/298x232_LB_nails_nailingit_ST.jpg

Ukras lijepih ruku su njegovani nokti. Pogrešno je mišljenje da se njega noktiju sastoji samo u lakiranju. Nokte treba prvo pravilno manikirati, a tek na kraju lakirati.

1. Njega kožice na noktima

Prilikom uređivanja kožice na noktima morate paziti da ne izrežete preduboko kožicu sa strane, te da vam je kožica potisnuta. Bolje od izrezivanja kožice je potiskivanje s pomoću posebnih sredstava koje omekšavaju kožu i tako omogućuju pomicanje kožice.

Prvo skinite lak sa noktiju posebnom otopinom za tu svrhu (čisti aceton je prejak). Nakon toga nanesite na kožicu posebno sredstvo za omekšavanje kožice (cuticle remover) ili nokte namočite u sapunskoj kupci. Kad vam kožica omekša potisnite je štapićem.

2. Oblikujte nokte turpijicom

Kako bi spriječili pucanje ili lomljenje noktiju, te da bi vam nokti ljepše izgledali, redovito ih turpijajte i podrezujte. Pri tome pazite da vam svi nokti budu iste duljine.

3. Poliranje noktiju

Jednom tjedno polirajte nokte kako bi poboljšali cirkulaciju. Polirajte nokte na jednoj ruci barem dvije minute, ali pazite da vam pritisak nije prejak, kako ne bi oštetili nokte. Za ovo možete koristiti četku za nokte. Nakon poliranja nanesite ulje na nokte kako bi bili zdraviji i jači.

4. Vlaženje

Uvijek imajte pri ruci kremu za ruke, pa čim osjetite da su vam ruke suhe ili im treba zaštita, namažite ih kremom.

5. Bijela olovka za nokte

Ovo vam je odlčno za poboljšavanje izgleda noktiju. Nanesite olovku ispod rubova noktiju – to će vam izraziti boju noktiju i izgledati će vam uredni i čisti.

6. Hrana za nokte

Ako imate neki od slijedećih simptoma, bilo bi dobro da promijenite prehranu:

· manjak vitamina A i kalcija vam se može manifestirati kroz suhe i lomljive nokte.
· nokti savinuti prema dolje znak su pomanjkanja proteina, folne kiseline i vitamina C.
· vertikalne linije na noktima ukazuju na slabu probavu i apsorpciju minerala ili proteina i manjak vitamina B12 i željeza.
· manjak vitamina B12 može dovesti do suhih, vrlo zaobljenih rubova nokta ili tamnije boje.
· bijele točke na noktima pokazuju manjak kalcija i cinka.
· tamnocrvena boja indicira slab metabolizam zbog konzumacije teške, slane i masne hrane.
· žućkasti nokti ukazuju na nepravilan rad jetre.
· plavi nokti mogu biti posljedica nepravilnog rada pluća i srca.
· anemija, slaba cirkulacija i slabi energetski nivo u jetri i bubrezima mogu se manifestirati kroz blijede nokte.

Kako bi vam nokti bili zdravi i lijepi povećajte unos kalcija, te kroz prehranu uzimajte dovoljno proteina i minerala koji izgrađuju nokte: sumpor, željezo, silicij, cink, esencijalne masne kiseline i vitamine: D, A i E.

7. Lakiranje noktiju

Kao podlogu stavite bezbojni lak koji štiti nokte od "listanja" i pucanja, te čini nanos laka u boji jednoličnijim. Obojeni lak se može stavljati u dva sloja jer će drugi sloj pojačati trajnost nanosa, kao i boju i sjaj. Svaki sloj laka se mora osušiti prije nego se nanosi novi.

8. Držite lak za nokte na hladnom mjestu

Nemojte lak za nokte držati na toplom jer će se promijeniti konzistentnost, pa bi bilo dobro da ga držite na hladnom mejstu.

9. Manje je više

Nemojte skidati i ponovno nanositi lak za nokte više od jednom ili dva puta na tjedan. Ovo će isušiti vaše nokte. Bilo bi dobro da za uklanjanje laka za nokte koristite sredstvo koje ujedno vlaži nokte.

10. Masaža ruku

Masažom ruku poboljšavate cirkulaciju i povoljno utječete na zdrav rast noktiju. Ovo je i savršeni način da opustite mišiće ruke i osjećate se izvrsno.

Chupka_
11-04-2008, 13:06
Kako se riješiti celulita?

http://www.zena.hr/images/clanci/261_big.jpg

Imate celulit? Niste jedini – preko 80 posto žena ima celulit.

Imate celulit? Niste jedini – preko 80 posto žena ima celulit. Celulit možemo opisati kao neravnu kvrgavu teksturu kože koja se najčešće nalazi u predjelu bedara, stražnjice, nadlaktice i trbuha. Kod celulita dolazi do promjena staničnog tkiva kože, tako da se u masnim stanicama povećava se količina vode i nakupljaju se masti. Svi imamo vezivno tkivo koje razdvaja stanice masnoće u male odjeljke. Kod žena ti odjeljci imaju oblik pčelinjeg saća, što je i razlog stvaranja “narančine kore”. Postoje razne teorije koje objašnjavaju nastanak celulita, ali još se ne zna točan uzrok. Isto tako većina žena ne zna kako se riješiti celulita.

Kako se boriti protiv celulita?

Za početak, odvojite nekoliko minuta dnevno. Sve što vam treba nalazi vam se nadohvat ruke. Potrebno je promijeniti način prehrane, svakodnevno vježbati i opuštati se. Bitan dio tretmana je masaža, njega kože i dokazano učinkovita krema.

Prehrana

Kako bi se uspješno borili protiv celulita, izbjegavajte slanu i masnu hranu. Izbjegavajte crveno meso, masnu ribu, punomasne mliječne proizvode i rafinirane proizvode od žitarica poput bijelog brašna, bijelog kruha i bijele riže. U prehranu uvrstite više sirovog voća i povrća, pijte više vode, a izbacite brzu hranu. Neuravnotežena prehrana sa pretjeranim unosom masnoća, ugljikohidrata i soli može vam pogoršati stanje. Prehrana siromašna vlaknima smanjuje mogućnost opskrbe tkiva kisikom i povećava formaciju radikala i toksina ispod kože.

Biljke koje stimuliraju periferalnu cirkulaciju, poput ružmarina, ljute paprike, maslačka ili koprive, mogu biti vrlo učinkovite u borbi protiv celulita. Sastojci koji prirodno induciraju sintezu kolagena (vitamin C, gamma linoleinska kiselina) mogu pomoći u obnovi kože zahvaćene celulitom. Uklanjanjem toksina koji se nalaze u masnom tkivu, poboljšava se dovod kisika.

Izbjegavajte obilne obroke. Jedite 5-6 manjih obroka dnevno, a između svakog obroka napravite pauzu 2-3 sata. Poslije svakog obroka popijte čašu vode.

Vježbanje

Današnji sjedeći način života smanjuje količinu mišićne mase u korist masnog tkiva. Kako bi to spriječili bavite se laganim sportskim aktivnostima koje učvršćuju mišiće. Vježbanje je najučinkovitiji način da zagladite neželjenu “narančinu koru”. Bilo kakav oblik redovitog vježbanja kroz dulji vremenski period pomoći će vam u rješavanju celulita. Vježbajte barem 4 puta tjedno, kombinirajući kardiovaskularne vježbe i vježbe snage.

Redovita vježba ne samo da pozitivno djeluje na vašu figuru, već povoljno djeluje na zdravlje kože i kose, poboljšavajući dotok kisika do stanica i tkiva. Kad vježbate protok krvi kroz arterije i vene je do pet puta veći.

Masažom protiv celulita

Masaža je vrlo bitna ako se želite riješiti celulita. Nabavite anticelulitno ulje. Najbolje je raditi masažu kada su mišići opušteni. Za opuštanje vam može pomoći topla kupka. Dugi mekani pokreti stimuliraju cirkulaciju krvi i limfe. Dio tijela sa celulitom štipajte i stiskajte, a završite sa mekanim pokretima. Saune i sastojci koji se brzo upijaju poput gline su također učinkoviti u borbi protiv celulita.

Četkanje kože

Četkanje kože pomaže eliminirati toksine. Trebali bi četkati cijelu površinu tijela, osim lica, sa grubljom tkaninom ili mekanom četkom od prirodnih materijala. Počnite od nogu i idite prema gornjem dijelu tijela. Zatim iščetkajte gornji i donji dio ruku, ramena i na kraju leđa. Budite nježni u predjelu prsa i trbuha.

Kućna hidroterapija

Napunite do pola kadu sa toplom vodom u koju ste dodali anticelulitno aromaterapijsko ulje. Namačite se u toploj kupci otprilike 5 minuta, a tada sa snažnim mlazom tople vode masirajte tijelo, počevši od stopala, prema gore otprilike 4 minute. Uvijek radite pokrete prema gore. Sada ponovite isto, ali sa hladnom vodom, masirajući se 2-3 minute.

Kofein

Kofein povoljno utječe na suzbijanje celulita. Osim toga što nas ujutro pokreće i razbudi, može povoljno utjecati i na pokretanje masnih stanica u našem tijelu. Za borbu protiv celulita iskoristite talog od kave, tako da ga utrljate na problematične dijelove kože. Iako će talog brzo spasti sa kože, ostaci će se zadržati. Da vam ne bi prerano otpao sa kože, omotajte morskom travom za detoksifikaciju, no dobro će vam doći i plastična folija. Nakon što ste omotali celulitom zahvaćeni dio, ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga skinite omot i otresite preostali talog, te dobro isperite. Za najbolje rezultate, ovo napravite barem dva puta tjedno.

Stres

Emocionalni stres uzrokuje povećanje adrenalina i noradrenalina, koji stimuliraju reakcije sinteze masnoća (lipogeneza). Stoga si svaki dan ostavite dovoljno vremena za opuštanje.

Chupka_
11-04-2008, 13:09
http://i17.tinypic.com/8f0o4dj.jpg

Pravilna prehrana nokte čini lijepim

Hrana poput pivskog kvasca, žitarica, jetre i mliječnih proizvoda korisna je za jačanje noktiju...


Pojava lomljivih noktiju koji lako pucaju, oštećuju se i listaju problem je s kojim se susreću mnoge žene. Iako ova pojava može biti nasljedna, adekvatna prehrana će, po riječima stručnjaka, sigurno, ako ne riješiti, onda ublažiti problem.

Nutrijenti koji su važni za čvrste nokte su primarno vitamini B kompleksa, posebno biotin te vitamini A i C, kao i kalcij i željezo.

Pojava bijelih tačkica na noktima može biti znak nedostatka cinka u organizmu, a nokti konkavnog izgleda s uzdužnim prugama često ukazuju na anemiju.

Hrana bogata vitaminima B kompleksa, poput pivskog kvasca, žitarica, jetre i mliječnih proizvoda korisna je za jačanje noktiju, a neće biti naodmet ni ako se odlučite za suplement B kompleksa s visokim udjelom biotina.

Avaz

Chupka_
11-04-2008, 13:10
http://i3.tinypic.com/6p5j9jm.jpg

Suha koža traži više ribe na tanjiru

Hranite li se uravnoteženo ili ne, najbolje ćete vidjeti na koži...


Ljekari tvrde da ono što jedemo navodno ne uzrokuje akne. No, ako ste na svojoj koži iskusili da to nije tako, znate šta vam je činiti.

Ipak, jednolična hrana i zapostavljanje drugih nužnih namirnica ostavit će traga na tenu. Izbjegavajte pretjerane količine alkohola i kofeina. Laksativi i diuretici koji se koriste duže vrijeme loši su za cijeli organizam, pa i za kožu.

Vrlo suha koža može ukazati na nedostatak vitamina A. U tom slučaju koristite uljne dodatke prehrani iz jetre bakalara ili pokušajte jesti više ribe, jetre i mlijeka.

Masna koža ponekad je posljedica nedostatka vitamina B2 ili B6. Navalite zato na voće i povrće, posebno na šparoge, slatki krompir, narandže, avokado.

Avaz

supergirl
12-04-2008, 13:13
Recept za dobar zivot??
Smijeh! :)

Administratori,kao poklon Chupki,koja je tako kratko ovde,a toliko novih tema postavila,treba da napravite novi podforum: "Zenski kutak" i prebacite ove teme tu.

Tahirovce
12-04-2008, 15:15
zasto samo zenski??

Chupka_
12-04-2008, 15:18
zasto samo zenski??

zato sto samo zene postiraju:biggrin::biggrin::smeh2:

Tahirovce
12-04-2008, 15:29
eto i ja sam napisoa post da probijem led :) .....

Chupka_
12-04-2008, 15:33
E vala i bilo je vrijeme:).......

supergirl
12-04-2008, 19:06
Pa ne moze "Zenski kutak" bit zabranjen za vas,ali bi bilo lijepo da su teme:
Ljubav,Muskarci,Recepti iz nasih krajeva,Vas stil odevanja,Recept za vas zivot i sl. u posebnom podforumu.
Je l mogu ce da se prebaci to?

Tahirovce
12-04-2008, 19:11
Moze al u svakoj od navedenih tema mogu diskotuvati i muskarci,jedino da otvorite temu o uloscima ili trudnoci :biggrin:.......

Beba
13-04-2008, 04:07
jedino da otvorite temu o uloscima ili trudnoci :biggrin:.......

ja smem da se opkladim da cete i u tim temama imati sta da dodate :biggrin:

supergirl
13-04-2008, 18:50
Moze al u svakoj od navedenih tema mogu diskotuvati i muskarci,jedino da otvorite temu o uloscima ili trudnoci :biggrin:.......

Znaci nije moguce da se prebaci.
Ok.

Tahirovce
13-04-2008, 19:22
Moguce je ali nema potrebe....

Prijepoljka
13-04-2008, 21:01
LEPO KAZE PESMA...
http://www.youtube.com/watch?v=UrI-eqa4nRA

nc.biber
14-04-2008, 08:46
ja smem da se opkladim da cete i u tim temama imati sta da dodate :biggrin:



ma bolje da ne dodajemo nista
ne znam dal se sad pola foruma sekira dal je P off P dobila il nije
nisam davno bio tamo, ne znam je, dobila ne dobila nije moja briga :wink:.

supergirl
14-04-2008, 14:24
LEPO KAZE PESMA...
Sta kaze ova pesma,POBOGU!???

SEJO31-de
14-04-2008, 15:17
[quote=Prijepoljka;51453]LEPO KAZE PESMA.

Kako poucna pesma....:confused:

sanela
14-04-2008, 15:23
LEPO KAZE PESMA...


Definitivno poremecena osoba!

Prijepoljka
14-04-2008, 16:09
Definitivno poremecena osoba!
Verovatno da jesam! :D Znas, mislim da znam koje je pravo mesto za mene! :D Pre neki dan sam prosla pored manastira Mileseve, cinilo mi se da bi se ti tu snasla! I tamo, znas, cute o nekim skakljivim temama!:D

Tahirovce
14-04-2008, 17:35
Doobraaaa pesma,veceras cu da je pustim na radio:biggrin: ....

Prijepoljka
14-04-2008, 17:37
Doobraaaa pesma,veceras cu da je pustim na radio:biggrin: ....
Nego sta je! :D Pesma se ubila za vece... :D

Tahirovce
14-04-2008, 18:10
hmm mozda je bolja ujutru,dodje nesto kao jutarnja kafa :) ......

Musko
14-04-2008, 21:51
ili oko podne na pauzi za kahvu....

hurmasica
16-04-2008, 18:44
Dan kad shvatis da si prolazna materija prestat ces robovati materijalnom.
Treba uciti od prirode,njena fundamentalna snaga je u strpljenju(sabur).
Sve zahtijeva odredjeno vrijeme,prije ili kasnije postignut ce mo svoje ciljeve.
Hocemo li tad imati dobar zivot?Hocemo li biti sretni.
Po meni je vrijeme jedino sto posjedujemo sve ostalo ostaje na zemlji.Zivite trenutak.
Cak je i Keops ostavio svoju piramidu:biggrin:!!!

mersija
12-05-2008, 08:11
Rekla bih da je recept za dobar zivot ipak imati "srece" u samom zivotu,vjerovanje cak i u samog sebe u svemu onome sto radimo,sa pozitivnim ishodom.Ali sta sada smatramo srecom zavisi od nas samih. Sve se u zivotu dogadja s odredjenim razlogom i nista se ne dogadja slucajno ili igrom srece,da bi mi kao pojedinci mogli da sami odredimo sta je dobro a sta lose kao recept za dobar zivot,i koliko smo jaki da sve to prihvatimo u kojoj i koliko jakom kolicinom.Neke se stvari djesavaju pojavljivanjem necega kao testiranje limitiranosti nase duse.Zato mislim da treba da uzivamo u svakom danu, obracamo paznju na svaki trenutak i iz njega izvucemo sve sto mozemo jer postoji mogucnost cak i velika vjerovatnoca da takav trenutak ne dozivimo vise nikad u zivotu. Hodajmo uzdignute glave, jer na to imamo apsolutno pravo, ako mi ne vjerujemo u sebe, niko drugi nece vjerovati u nas.:)

Chupka_
05-02-2009, 15:09
Razlikujete li gripu i prehladu?

http://www.zdravlje.hr/slike/spacer.gif
http://www.zdravlje.hr/slike/foto_vijest/x1956836977195930.jpg Gripa i prehlada virusne su i bolesti dišnih putova. Spadaju u kapljične infekcije. Iako simptomi mogu biti slični, gripu ne treba olako shvatiti – to je ozbiljna bolest koja može izazvati komplikacije. Inače, kapljične infekcije su najčešće zarazne bolesti. Gotovo svaki četvrti bolesnik javlja se liječniku obiteljske medicine zbog akutne respiratorne bolesti. Budući da su obje bolesti virusne, nijedna se ne može suzbiti antibioticima; oni su korisni samo protiv bakterijskih infekcija.
http://www.zdravlje.hr/slike/spacer.gif
Obje bolesti šire se putem kapljica. Čovjek prilikom govora, kihanja, kašljanja izbacuje u svoju okolinu sitne kapljice koje mogu sadržavati različite mikroorganizme. Te kapljice mogu dospjeti do druge osobe i ta osoba može ih udahnuti. Možete se zaraziti i dotičući virusom inficirane površine i zatim ih prenoseći u svoj nos i usta.

Najčešće se javljaju u hladno godišnje doba. Nema znanstvenih dokaza koji uvjetuju to sezonsko javljanje, no jedno od objašnjenja je da je čovjek čovjeku bliži u hladno vrijeme, jer se više zadržava u zatvorenim prostorima. I drugo, sigurno je koncentracija kapljica u volumenu zraka u hladno godišnje doba veća zbog zatvaranja prozora.

Gripa
Gripu uzrokuju virusi A, B i C, koji su antigeno različiti. Virusi gripe imaju svoje „trikove“ preživljavanja: podliježu manjim ili većim promjenama i tako nastaju novi podtipovi. Te promjene su stalne i uobičajene i događaju skoro svake godine. To znači da nikada ne možete razviti trajni imunitet na gripu: ako jedne godine i razvijete protutijela za virus gripe, ona vas vjerojatno neće zaštititi od novog oblika gripe slijedeće godine.

Simptomi se počinju razvijati jedan do četiri dana nakon ulaska virusa u organizam:

• visoka temperatura –s drhtavicom
• grlobolja
• kašalj
• bolovi u mišićima i zglobovima
• opći umor i slabost
• začepljen nos, kihanje
• glavobolja

Od gripe najviše oboljevaju djeca i mladi, no najčešće bez posljedica. Stariji najrjeđe dobivaju gripu, no ako obole, najveća je mogućnost komplikacija. Isto se može dogoditi i kroničnim bolesnicima, pa je najbolje rješenje cijepljenje protiv gripe.

Liječenje
Ako ste dobra zdravlja, gripa će vjerojatno proći bez komplikacija za otprilike tjedan dana. Starije osobe i kronični bolesnici, trebaju biti na oprezu jer za njih gripa može biti ozbiljna bolest koja može izazvati komplikacije koje treba na vrijeme početi liječiti.

7 savjeta protiv gripe – dočekajte ju spremni i izbjegnite moguće posljedice

Gripu ne treba olako shvatiti – to je ozbiljna bolest koja može izazvati komplikacije (pogotovo u kroničnih bolesnika i starijih osoba) i od nje se može umrijeti! Stoga se uistinu treba pridržavati liječničkih savjeta!

1. Simptomi su gripe visoka temperatura, drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, a u djece nerijetko i mučnina, odnosno povraćanje. Mogu se pojaviti kašalj i šmrcanje, simptomi inače izraženiji kod prehlade. Uzimanje preparata protiv povišene temperature i boli može pomoći da se osjećate bolje, no treba paziti da se upotrebljavaju prema uputstvu. Djeci se smiju davati samo preparati koji su izričito za njihovu dob!

2. Najbolje je mirovati, preležati gripu kod kuće, dati organizmu priliku da se oporavi i ujedno ne prenositi virus na druge! Primjereno mirovanje i odmor ključni su za oporavak od gripe - ako se potpuno ne oporavite, možete produžiti trajanje bolesti ili izazvati komplikacije.

3. Zapazite li da se ne oporavljate (danima ne možete sniziti tjelesnu temperaturu, imate teškoće sa disanjem , gutanjem i slično), bavezno se obratite liječniku.

4. Gripa je virusna, a ne bakterijska bolest, pa nema smisla liječiti je antibioticima na svoju ruku. Bude li bakterijskih komplikacija, liječit će se antibioticima, ali o tome odlučuje liječnik!

5. Najbolje je upotrijebiti rupčiće za jednokratnu upotrebu. Zaštitite nos i usta kad kišete i kašljete i održavajte higijenu ruku.

6. Uzimajte mnogo tople tekućine – juha i čajevi osobito su pogodni zato što su bogati mineralima.

7. Vitamin C, cink i različiti biljni pripravci koji navodno štite od gripe ne mogu se preporučiti kao zaštita. Organizam će biti najotporniji uz pravilnu prehranu, tjelovježbu, izbjegavanje cigareta, alkohola i stresa.

Cijepljenje
Cijepljenje se preporuča osobama kojima gripa predstavlja veliki rizik, pa i smrtni. To su osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici, bilo srca, bilo dišnih putova, bubrega, oboljeli od dijabetesa i osobe oslabljenog imuniteta. Također, dobro je da se cijepe štićenici i zaposlenici domova za stare i nemoćne te osobe koje rade u zdravstvenim ustanovama.

Premda cjepivo nema 100% učinkovitost (kod manjeg broja ljudi je nedjelotvorno), ipak su nabolje zaštićeni oni koji su ga primili (ako nakon cijepljenja ipak dobijete gripu, simptomi će vjerojatno biti blaži). Cjepivo je u mlađih osoba djelotvorno 80%, a sa starijom životnom dobi zaštita pada. No iako starji imaju manju zaštitu od samog oboljevanja, vrlo su dobro zaštićeni od komplikacija i smrti!

Cijepiti se započinje u predsezoni, što će reći negdje u 10, 11 mjesecu, a kako je zaštita kratkotrajna (oko pola godine), valja svake godine ponoviti cijepljenje.

Ako ste trudni, posavjetujte se s liječnikom da vidite odobrava li cijepljenje.

Kod nekih osoba kao popratni učinci cijepljenja mogu se javiti blago povišena temperatura i bolovi u mišićima.

Cjepivo protiv gripe možete dobiti kod izabranog liječnika i u zavodima za javno zdravstvo.

Premda je gripa ozbiljna bolest, nema razloga za paniku, najvažnije je pridržavati se liječničkih savjeta i preležati gripu.

Prehlada
Prehladu uzrokuju virusi, simptomi izbijaju jedan do četiri dana nakon ulaska virusa u sluznicu nosa ili grla.

Simptomi mogu biti slični kao kod gripe, no prevladavaju kašalj i šmrcanje:

• kongestija i curenje nosa s otežanim disanjem
• grlobolja
• kihanje
• kašalj
• suzne oči koje peku
• glavobolja
• umor

Liječenje
Prehlada je virusna bolest, pa antibiotici ne djeluju.

Simptome «začepljenog» nosa i šmrcanja možete ublažiti kapima za dekongestiju sluznice nosa.

Uzimajte mnogo tople tekućine – juha i čajevi osobito su pogodni zato što su bogati mineralima.

Nije dokazano da uzimanje velikih količina vitamina C može spriječiti ili izliječiti prehladu, no svježe voće i povrće bogato vitaminima može pomoći imunološkom sustavu u borbi protiv infekcije.

I na kraju...

Jak imunološki sustav najbolja je obrana od svih infekcija, pa i gripe i prehlade. Jačajte prirodnu otpornost tako da se pravilno hranite, pijete dovoljno tekućine, ne pušite, redovito i umjereno vježbate, izbjegavate alkohol i stres.

Zijadina
05-02-2009, 19:40
[LEFT]


Liječenje
Prehlada je virusna bolest, pa antibiotici ne djeluju.



Vala bi ti ga nasi doktori krknuli..samo da te skinu s reda...
Sorry na izrazavanju ali mi se kosa podigne kad pomislim na neke primere...zato
Chupo...kad nam dodjes u Sjenicu,akobogda,pazi da se ne prehladis!!!

Tahirovce
05-02-2009, 21:39
Ostavite cigarete u 4 koraka

1. Izaberite dan kada ćete prestati sa pušenjem

Odredite datuma kada ćete prestati sa pušenjem bi trebalo da je vaš prvi korak koji će plan učiniti konkretnijim. Prilikom odabira dana vodite računa o tome da taj datum ne bude jako daleko kako za to vreme ne biste izgubili motivaciju.
Potrudite se da vaš partner, prijatelji i kolege sa posla budu obavešteni o vašim namerama, jer to može da obezbedi dodatnu motivaciju, a oni koji su obzirniji će se, svakako, potruditi i da vas ne dovedu u iskušenje.

2. Počnite da vežbate i da jedete zdravu hranu

Konzumiranje cigareta ili bilo kog duvanskog proizvoda i zdrav život ne idu zajedno. Mnogi ljudi su shvatili da kada su se posvetili svom zdravlju i fizičkoj kondiciji postali su i manje zainteresovani za duvan. Nešto sasvim jednostavno poput odlaska u dugu šetnju svakog dana ili jedenja salate za ručak su korak u pravom smeru.
Ako vam je dosadno tokom šetnje, ili vam je potrebno društvo, potrudite se da šetate interesantnim krajem ili predelom sa puno zelenila kako biste se opustili i usmerili svoje misli na nešto pozitivno.

3. Izbegavajte i sami situacije u kojima obično “zapalite”

Za mnoge izlazak u grad ili samo odlazak na piće sa prijateljima predstavlja situaciju kada ćete posegnuti za cigaretom. Opasnost od odstupanja od namere da prestanete sa pušenjem je veća ukoliko ste u situaciji da pijete alkohol.
Ono što Vam predlažemo jeste da se držite podalje od velikih socijlnih zbivanja, u prvoj fazi odvikavanja. Barem, dok se ne osetite dovoljno jakim da kažete ne cigareti iako ste prethodno popili nekoliko pića.

4. Stručna pomoć

Ako sve ostalo propadne ili mislite da ćete pokleknuti pre odlukom, posavetujte se sa lekarima ili nekom stručnom ustanovom koja je specijalizovana za idvukavanje od pušenja. Oni će vam ukazati na tretmane i sredstva kojima ćete moći da kompenzujete nikotin. Ova sredstva ćete koristiti sve dok ne osetite da ste dovoljno ojačali da vodite život bez duvanskog dima.

halilce
06-02-2009, 12:55
3. Izbegavajte i sami situacije u kojima obično “zapalite”

Onda nebih bio za kompom,tad najviše pušim!:psssst:

Tahirovce
06-02-2009, 15:50
uh cuti, ja volim posle "domaceg" da zapalim....

Tahirovce
07-02-2009, 11:35
Sezona odmora je definitivno završena i ponovo nas očekuju obaveze na poslu ili u školi. Ukoliko ste tokom leta odmarali i nerve i i niste radili ništa posebno, sedanje za radni sto ili školsku klupu biće pravi šok za vaše telo – posebno za oči. Pročitajte sadržaj sledećeg teksta, kako biste sprečili poznato peckanje i suvoću očiju.
Oči ne smeju biti suve

Oči postaju suve kada ne proizvode dovoljno suza ili kada ih suze prosto ne vlaže dovoljno. Ovaj problem se često javlja kod ljudi koji rade na mestima sa nedovoljno ventilacije ili sa jakim grejanjem, koji su puno na vetru ili promaji ili čiji posao podrazumeva mnogo gledanja u monitor, tv ekran ili čitanja. šta možete uraditi da sprečite ovu neprijatnu pojavu?
Prvo pravilo: dovoljno vode

• Pijte 6–8 čaša vode na dan, a izbegavajte ona pića koja deluju diuretički, odnosno zbog kojih izbacujete veće količine tečnosti iz organizma (kafa, čaj, gazirani slatki napici).
• Povećajte količinu vlage u prostorijama sa centralnim grejanjem. Stavite šoljicu vode na radijator ili upotrebite jonizator ili ovlaživač prostorija.
Pažljivo sa sportskim aktivnostima

• Ukoliko rekreativno plivate, nosite zaštitne naočare, jer so i hlor mogu oštetiti rožnjaču.
• Dok šetate po vetru ili ako planinarite, upotrebite zaštitne naočare sa štitnicima.
Redovan odmor i čist vazduh

• Kada radite na računaru ili učite, dosta trepćite, posebno ukoliko radite nešto gde morate mnogo da se koncentrišete na detalje.
• Ukoliko vaš posao podrazumeva 8 sati gledanja u računar, pravite češće kratke pauze.
• Izbegavajte prostorije sa mnogo dima ili zagađene prostorije u kojima će oči biti posebno iziritirane.
Koristite veštačke suze

• Veštačke suze iz apoteke održavaju vlagu oka i ublažavaju peckanje, zbog čega treba da ih stavite u oči čim krenu da peckaju.
• Ukoliko ovlaživač za oči upotrebite uveče, efekat će biti sličan, ali će trajati duže.