PDA

View Full Version : U Federaciji BiH Dan žalosti


misis
08-09-2014, 11:49
SARAJEVO - Zbog teške rudarske nesreće u jami "Raspotočje" Rudnika mrkog uglja Zenica, u kojoj je poginulo pet rudara, danas je u Federaciji Bosne i Hercegovien Dan žalosti.

http://imgur.com/CRTGd8I.jpg

Dan žalosti se obeležava obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade FBiH i federalnim institucijama.

Medijske i organizatori kulturno-umetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji Federacije BiH dužni su da prilagode svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Federalna vlada je, takođe, odlučila da kao pomoć porodicama poginulih rudara iz tekuće rezerve vlade Federacije izdvoji 50.000 konvertibilnih maraka (oko 25.000 evra), prenosi agencija Fena.

Nakon "gorskog udara" u četvrtak u jami Raspotočje ostala su zarobljena 34 rudara. Dan kasnije su spasilačke ekipe uspele da spasu 29 rudara, dok su petorica poginula.

Spasilačka akcija krenula je odmah po dobijanju informacije o "gorskom udaru", izazvanom zemljotresom jačine 3,5 stepeni Rihterove skale, a ukupno je trajala više od 78 sati.