PDA

View Full Version : Font Matching Tool 1.3.0 - Prepoznavanje fontova – sa ekrana


iSelektor
17-03-2008, 05:02
Font Matching Tool 1.3.0

Prepoznavanje fontova – sa ekrana

Milan Lukić, poznat po programima FontExplorerL.M. i Nice Text Editor, još jednom nam se javio sa zanimljivim ostvarenjem. Njegova namena je da priskoči u pomoć ukoliko vam se font prikazan bilo gde na ekranu dopao (u okviru nekog programa ili slike) i želite da ga dalje koristite, ali ne znate kako se zove. Font Matching Tool pokušaće da ga locira među fontovima koje imate u bazi.
Pokretanje programa otvara stranicu na kojoj je ukratko prikazano kako treba da izgleda slika odakle će se „iseći” karakteri fonta čije ime želite da saznate. Idealno je da to bude bela pozadina sa crnim karakterima (podržani su i anti-aliased fontovi). Program funkcioniše po principu Wizarda. Help fajl nije dodat, već se opis svake funkcije prikazuje kao hint u donjem delu aplikacije. Za dobijanje potrebne slike najbolje je iskoristiti neki DTP alat, ali sam program ima ugrađeno nekoliko opcija za obradu koje mogu pripremiti sliku za „sečenje” karaktera.

http://img145.imageshack.us/img145/8775/folkotekacomfontmatchinbl1.jpg

Priprema se najprostije sprovodi pomoću opcije Capture Image – isečak sa željenim fontom automatski će biti uvezen u program kao grayscale slika (nijanse od bele do crne). Pomoću alata iz menija Tools možete probati da dobijete potrebnu sliku (crni karakteri na beloj pozadini) i opcijom Crop Characters iseći karaktere koji će biti prikazani sa desne strane. Odabiranjem proizvoljnog karaktera prelazi se na sledeću stranu, na kojoj se vrši poređenje (po tom karakteru). Ukoliko su isečeni karakteri suviše veliki, automatski će im biti redukovana veličina – veći karakteri čine da pretraga bude sporija.
Stranica na kojoj se vrši upoređivanje srce je samog programa. Ručni pregled fontova, čak i sa Font Managerom, prilično je mukotrpan posao. Većina korisnika računara ne drži previše instaliranih fontova, dok se kod profesionalaca taj broj izražava hiljadama, mada se i oni trude da to ograniče kako sistem ne bi postao tromiji pri pokretanju. Font Matching Tool omogućava pretragu za fontom ne samo iz sistemskih fontova, nego i onih koji se nalaze negde na hard disku, CD-u ili DVD-u. Pretraga se može vršiti po svim tipovima fontova (TrueType, OpenType, Raster, Vector, TrueTypeCollection, Type1).
U program je ugrađeno više modova pretraživanja (što je autor uveo po zahtevu korisnika koji su imali veliku bazu fontova). Oni se razlikuju po brzini, ali i po tačnosti. Rezultati pretrage biće prikazani na listi, uz određivanje procenta sličnosti sa fontom koji je stavljen na upit. Klikom na zaglavlje kolone rezultati se mogu sortirati po nazivu fonta ili procentu sličnosti.
Važna stvar je što u toku samog procesa pretrage za svaki filtrirani font možete odmah pogledati kako izgleda sa proizvoljnim tekstom i stilom, da biste utvrditi da li je to ono što vam je potrebno. Program u regitrovanoj verziji omogućava kreiranje baze fontova i pretragu za bilo kojim karakterom, dok je limit neregistrovane verzije, osim nemogućnosti pretrage iz baze, pretraga samo sa velikim slovima od „A” do „Z” i malim od „a” do „e”.
Na glavnoj stranici nalazi se i podešavanje dozvoljene greške pri određivanju procenta sličnosti fontova, područje pretrage (baza, direktorijumi ili sistemski folder), pretraga samo za fontovima simbola ukoliko se pretraga vrši iz direktorijuma ili baze. Ukoliko pretragu vršite iz sistemskih fontova, vrlo važno je određivanje stila fonta (Bold, Italic...). Pravilno određivanje može dati stoprocentno tačne rezultate. To je važno zato što, na primer, font Arial, koji uglavnom svi imaju instaliran i u Bold, Italic i BoldItalic varijanti, sistem detektuje kao Arial familiju i prikazuje u Regular varijanti, dok vi u programima određujete željeni stil. Treba napomenuti da sistemski fontovi ne moraju da budu instalirani trajno. Oni mogu biti samo privremeno dodati od nekog drugog programa (za potrebe tog programa) ili nekog Font Managera. Za fontove sa CD-a ili iz foldera podešavanje stila nije bitno.

http://img145.imageshack.us/img145/3152/folkotekacomfont2matchijy1.jpg

Na poslednjoj stranici možete upoređivati osnovnu sliku sa filtriranim fontovima, pri čemu levim i desnim klikom možete određivati boju primera fonta i njegove pozadine radi lakšeg vizuelnog upoređivanja.
Preduslov za uspešno korišćenje ovog alata jeste posedovanje solidne kolekcija fontova. Ako nemate odgovarajući font, izaberite onaj koji je po proceni programske rutine najsličniji njemu. To nije mala stvar jer nije retkost da dva fonta budu veoma slična jedan drugom. Ipak, pretraga ne daje uvek savršene rezultate, a slike u kojima su fontovi na šarenoj pozadini morate sami (mukotrpno) obrađivati da biste dobili materijal pogodan za dalji rad. Pretraga bi možda bila tačnija da se upoređuje više karaktera odjednom, takođe ne bi bilo loše da pri upoređivanju veličina svih fontova automatski bude približno jednaka, mada se to lako može „poravnati” klizačem.