PDA

View Full Version : Sothink Video Encoder za Adobe Flash 2.3


iSelektor
16-03-2008, 00:00
Sothink Video Encoder for Adobe Flash 2.3

Kad se govori o sad već nezamenljivom Flash sadržaju, najčešće su na umu dva pojma: YouTube i to kako prebaciti film u nešto „čitljivije", lako postoji veliki broj rešenja za reprodukciju ovog (FLV) standarda, korisnicima je najčešće i dalje na umu konverzija u dobri stari MPEG ili AVI. Iz istog razloga, već smo u više navrata pisali o aplikacijama čija je namena upravo to, a sada za promenu opisujemo jednu iz one druge grane - za enkodiranje u Flash.
Prebacivanje video materijala obavlja se u nekoliko koraka. U formi ulaznih fajlova mogu se koristiti najrasprostranjeniji - AVI, MPEG, VOB,WMV i ASF, ali i članovi QuickTime i RealMedia porodice, ukoliko su instalirani na sistemu. Prilikom izbora konkretnog fajla, program će vam predočiti prateću statistiku tog fajla: trajanje, broj kanala, fps, bitrate, dimenzije itd. Na vama je samo da odobrite ovaj korak ili da po želji vremenski prekrojite snimak, promenite aspekt slike (4:3, 2,35:1...) ili možda odaberete pravougaoni isečak (crop) koji će se dalje koristiti. Sledi izbor predefinisanih profila ili ručno postavljanje parametara audio i video kompresije. Profili su dobra ideja ako niste potpuno sigurni u to što radite, a kreirani su uzimajući u obzir pristupne veze - od modemske do više širokopojasnih brzina. Audio komponentu moguće je i isključiti, a u svakom slučaju na vama je da izaberete način zumiranja. Postoje tri moda koji definišu da li će se izvorna animacija prilagoditi datom prostoru po principu maksimizacije uz održavanje aspekta (sa dodavanjem „crnila" za okolne praznine), strečovati kao drugi izbor, ili jednostavno iseći viškove koji su manje primetni.
Sledi odabir šta od ponuđenog želite da kreirate - FLV, SWF, HTML, pa i prateću umanjenu sličicu. Na istom mestu podešavaju se opcije reprodukcije (ponavljanje, automatsko premo-tavanje i slično), inicijalno vreme za kreiranje bafera, jačina zvuka, pa i odgovori u vidu URL poziva na klik mišem ili po završetku videa. Posled-nja stvar koja ostaje jeste izbor skina, i to u više varijacija tri ponuđena dizajna.
Sa Sothink Encoderom dolazi i odgovarajući FLV plejer - tek osnovnih mogućnosti. Sam proces transformacijeje zadovoljavajuće brzine, a poslednja stvar koju valja naglasiti (u vezi s trial periodom) jeste da se na konvertovanom materijalu u gornjem delu dodaje klasična poruka reklamne prirode.

Cena: 45 dolara, proba 30 dana TRIAL
Download link: http://www.sothink.com/product/flashvideoencoder/download.htm (http://www.sothink.com/product/flashvideoencoder/download.htm)