PDA

View Full Version : Modernizovano skeniranje


Tahirovce
04-03-2008, 18:45
Modernizovano skeniranje
DocuPen RC800 je vrlo podesan džepni skener

Pre dvadesetak godina, skeneri su bili glomazni, skupi i radili su u rezoluciji 300 dpi. Neki uredaji su mogli da skeniraju samo u sivim tonovima, dok su mali rucni modeli su morali dva puta da se prevuku preko lista formata A4, a potom su se te polovine sklapale u jedan dokument u nekom programu za graficku obradu. Starije korisnike, koji su makar videli takve skenere, PLANon DocuPen RC800 ce možda podsetiti na njih, ali ce se vrlo brzo uveriti da je rec o uredaju koji sa svojim precima ima zajednicko jedino to što se prevlaci preko površine dokumenta - sve ostalo je drugacije.
Ovaj skener izgleda kao malo veca olovka i dobija se u kompletu s kožnom futrolom za prenošenje, USB kablom, kratkim uputstvom i kompakt diskom sa upravljackim programima. Dugacak je 22 cm i težak nepunih 60 grama, tako da je zaista podesan da ga svuda nosite sa sobom. Na desnoj strani gornje površine nalaze se signalne lampice sa odgovarajucim simbolima: za brzinu skeniranja (treperice ako se skener povlaci prebrzo), izbor crno belog ili kolor skeniranja, kao i dve koje pokazuju da li se koristi niža ili viša rezolucija. Pokazivac zauzetosti memorije ce razlicitim bojama ukazivati na preostali prostor za skladištenje, a promenom boja reaguje i lampica koja pokazuje nivo napunjenosti ugradene litijum-jonske baterije. Na sredini skenera su dva tastera: jedan služi za biranje režima skeniranja (monohromatski ili u boji), dok je drugi namenjen ukljucivanju uredaja i izboru rezolucije (100 do 400 dpi). Sasvim desno su prikljucak za USB kabl i poklopac koji prekriva punjivu bateriju i uticnica za memorijske kartice MicroSD kapaciteta do 512 MB, koje ce vam zatrebati kada ugradjena memorija od 8 MB postane premala za vaše potrebe. Na donjoj strani su CIS senzor i valjkasti tockici koji omogucavaju lagodno i ravnomerno prevlacenje skenera preko površine dokumenta.
Da biste mogli da koristite DocuPen RC800, najpre morate instalirati upravljacke programe i aplikacije PaperPort i DocuPen, a potom sledi prikljucivanje skenera da bi se napunila baterija - to traje 50 minuta. Kada je uredaj spreman za rad, treba podesiti sve parametre. Kao i druge nove sprave, i ova zahteva izvesno vreme da bi se ovladalo pravilnim korišcenjem uredaja, jer se samo tako mogu dobiti najbolji rezultati. Kada završite skeniranje dokumenta, on ce automatski biti snimljen u memoriju i uredaj ce se sam iskljuciti, što produžava trajanje baterije, a dobro ce doci i zaboravnim korisnicima.
Skenirani dokumenti se u racunar prebacuju pomocu priloženog USB kabla i programa DocuPen. On se koristi s lakocom, a služi za kopiranje datoteka na cvrsti disk, njihovo brisanje iz memorije uredaja i ima i opcije za kalibrisanje skenera. Skenirani tekst se može pretvoriti u dokument koji ce naknadno biti obraden u odgovarajucem programu, premda ce za to poslužiti i priloženi program PaperPort; u njemu se mogu obradivati i skenirane fotografije.

supergirl
04-03-2008, 20:38
Sve je to lijepo,sam' cijene nidje!

Tahirovce
04-03-2008, 21:24
guglas malo i nadjes,oko 300eura....