PDA

View Full Version : Lozinke na sigurnom


Tahirovce
04-03-2008, 12:23
Lozinke na sigurnom

Čuvajte lozinke (šifre) na bezbednom mestu, bez straha da ce te neku zaboraviti.

Posle dužeg vremena provedenog na Internetu, lozinke za pristup raznim lokacijama počinju da se gomilaju, a time i količina podataka koje morate pamtiti. Da biste izbegli opasnost da zaboravite ili „zaturite" neke lozinke, nije loša ideja da koristite odgovarajući program koji će ih sve pamtiti umesto vas. Postoji mnoštvo alatki za tu namenu, a Password Depot (www.password-depot.com (http://www.password-depot.com/)) se pokazao kao jedno od najboljih rešenja.
Ovaj čuvar lozinki se po izgledu i ne izdvaja mnogo od većine sličnih aplikacija i zato se koristi s lakoćom. Princip je jednostavan: napravite datoteku u kojoj će podaci biti sačuvani i odaberete lozinku za pristup toj datoteci - posle toga ćete samo dodavati stavke u nju. Stavke sadrže korisničko ime, lozinku, opis, dodatni tekst i slične podatke, a predvidjena je i mogućnost dodavanja novih polja. Stavke se razvrstavaju po grupama i mogu se grafički obeležiti odabirom neke od ponuđenih ikonica. Naša najveća zamerka Password Depotu je što ne radi ispravno s našim slovima (podržana su samo slova engleske abecede).
Autori su smislili i vrlo zanimljiv postupak za generisanje novih lozinki, koji izgledom podseća na uvodne scene filma Matrix. Korisnik treba da definiše prihvatljive znake pri generisanju lozinke i njihov maksimalan broj, a potom da prevlačenjem pokazivača preko polja s crnom pozadinom i zelenim, padajućim slovima formuliše lozinku. Tako dobijena lozinka je sasvim bezbedna i praktično neprobojna.

http://www.password-depot.com/b/pwbgr.gif

Budući da se većina lozinki unosi u Web čitače radi pristupa sadržaju lokacija, iznimno je važna dobra podrška za automatizovanje tog procesa. Password
Depot se i tu pokazao kao vrlo uspešan i radi bez problema s većinom popularnih čitača Weba. Privlačno dizajniranim korisničkim okruženjem, mnoštvom opcija i svojom funkcionalnošću, Password Depot 3 je sve što će vam zatrebati kada je reč o čuvanju lozinki. Nažalost, nepostojanje verzije prevedene na srpski jezik može otežati korišćenje programa.

Link: http://www.password-depot.com/download.htm (http://www.password-depot.com/download.htm)

supergirl
04-03-2008, 15:39
Imam svega tri razlicite lozinke,na preko 50 sajtova i slicnih cuda,pa vala toliko mogu zapamtit!
Najpametnije resenje!

akica_90
05-03-2008, 01:30
ma ja imam samo jednu lozinku za sve....tak da ne razmisljam puno... =))))

Mada je tema super ovo bi nekim mojim priateljima puno pomoglo... kod njih svaki sajt drugi nik druga lozinka...:D

tmusa
05-05-2008, 22:58
I ja sam ko Akica...samo opet nije bas tako imam dve...jedna je za chat a jedna za download pa eto ima sajteva gde mora da se uloguje za download i ja se ulogujem jednom sifrom a druga je za chat...da vam kazem sifre?