PDA

View Full Version : ekologija i ekonomija


nc.biber
29-02-2008, 10:52
Zastita zivotne okoline je, po mom misljenju, jedna od trenutno najaktuelnijih tema u svijetu - a dobro znamo da sa tim imamo i te kako problema u Sjenici.
Ne moramo da izmislimo tocak nanovo (a ni da patentiramo toplu vodu) ali bi mogli da uticemo na sugradjane i da pokusamo da sto vise koristimo iskustva zapada po tom pitanju.
Najvise bi ovdje moglo da se uradi ako bi se i Radio AMARO ukljucio u "akciju" kao bi "siroke narodne mase", a ne samo korisnici foruma, mogle da doprinesu za cistiji grad i okolinu.
To je ekologija a ekonomija je u tome sto je puno jeftinije sprijeciti smece nego kasnije platiti za njegovo uklanjanje (skupljanjem sirovina iz smeca puno ih se obogatilo pogotovu na zapadu a i cijelom svijetu).

Pa da vidimo sta mozemo da postignemo a koga ne zanima nek nas postedi "suplje".
pozz i m.selam

nc.biber
29-02-2008, 12:25
- baterije
Jedan od najopasnijih otpadaka su stare baterije i akumulatori.
Pogotovo baterije su pune raznih teskih metala (vecina tih metala je kancerogena) i s pravom se svrstavaju u najotrovniji kucni otpad,
Muka mi je kad vidim da neko rilja bastu za lijehe i izmedju ostalog se tu zna pronaci i po koja baterijica koja je dosla zajedno sa pepelom, il cim drugim, a misli da zapravo uzgaja zdravu hranu za svoju familiju.

Nisam pronasao dali ovakav zakon postoji u Srbiji (nisam ni plaho dugo trazio) a ako ne nadam se da ce ubrzo biti, u Njemackoj od 1998 god.

VAŽNA OBAVIJEST GRAĐANIMA:
Prema novom Pravilniku o gospodarenju otpadnim baterijama i akumulatorima, donesenom 11. prosinca 2006., prodavaonice su dužne u svom poslovnom prostoru ili neposrednoj blizini postaviti spremnike i preuzimati od građana otpadne baterije kakve imaju u svom prodajnom programu, bez naknade i obveze kupnje i bez obzira na proizvođača, uključujući otpadne baterije i akumulatore koje mogu biti sastavni dijelovi uređaja koje prodaju ili servisiraju. Građanima se ne isplaćuje naknada za otpadne baterije.

nc.biber
29-02-2008, 12:32
pronasao sam jednu zanimljivu hrvatsku stranicu pa cu ponesto kopirati iz iste i nadam se ce te svi razumjeti inace trazit cemo prevodioca iliti tumaca

Baterije
Baterije su opasan otpad, ali i vrijedan sekundarni izvor teških metala.
Baterije susrećemo na svakom koraku i svi se njima služimo. Prisutne su u gotovo svim uređajima - od automobila do glazbene čestitke.
Međutim, stare baterije sadrže različite opasne tvari, prvenstveno teške metale koji u većim količinama izravno ugrožavaju okoliš i zdravlje ljudi.
S druge strane, uz ispravno postupanje ti teški metali mogu se uspješno reciklirati čak 500 puta.
Zato je iznimno važno stare baterije ne odlagati u kućni otpad već u ekootoke u male CRVENE spremnike s natpisom STARE BATERIJE.
Držite baterije, i nove i stare, izvan dohvata djece.
Kupujte baterije koje se mogu ponovno puniti.Takve baterije mogu se uspješno i neškodljivo puniti 500 do 1000 puta.
Akumulatorske baterije iz vozila i radnih strojeva ponudite na otkup specijaliziranim prodavaonicama.

nc.biber
29-02-2008, 12:34
Lijekovi
Lijekovi su opasan otpad, mada spašavaju živote.
Lijekovi su tvari bez kojih ne možemo zamisliti današnji život. Pomažu u bolestima od rođenja do starosti.
Ali, u slučaju nepotrebnog ili nekontroliranog uzimanja, te uzimanja nepoznatih lijekova i lijekova kojima je prošao rok upotrebe, lijek može postati otrov.
Dokazano je da male kućne ljekarne mogu biti vrlo opasne.
Ukoliko se pravilno odvojeno skupljaju, stare je lijekove moguće obraditi tako da ne dovode u opasnost zdravlje i živote, te ne zagađuju okoliš.
Zato je iznimno važno stare i neupotrebljene lijekove ne čuvati i ne odlagati u kućni otpad već u ekootoke u male BIJELE spremnike s natpisom STARI LIJEKOVI.
Također ih možete zbrinuti u najbližoj ljekarni.
Ako je to moguće izvesti bez rasipanja lijeka, odvojite katronsku, staklenu i plastičnu ambalažu, te ju odložite u za njih namjenjene spremnike.
Lijekove uvijek držite izvan dohvata djece.

nc.biber
29-02-2008, 12:37
mozda poslovna ideja za nekog da prikuplja plastiku
(prvi odgovor kod nas: ne moze to OVDE)
Plastika Otpadna plastika je posebno dragocjena vrsta otpada.
Plastika je skupno ime za niz suvremenih i sve raširenijih umjetnih materijala koji imaju odlična svojstva te se njihova primjena proširila u sva područja ljudskog života.
Čak 4% godišnje potrošnje sirove nafte u svijetu koristi se za proizvodnju plastike.
Volumen plastičnog otpada u kućnom iznosi do 30 %.
Određene se vrste plastičnog otpada mogu uspješno reciklirati, osobito ako su odvojeno skupljene.
Najugledniji svjetski proizvođači automobila, bijele tehnike i elektronike, te građevinskih dijelova reklamiraju se i ponose primjenom reciklirane plastike.
Dakle, pravilnim odvojenim prikupljanjem ne štede se samo prirodne sirovine i energija, već i dragocjeni odlagališni prostor.
Za odvojeno prikupljanje plastičnog otpada predviđeni su ŽUTO označeni spremnici ekootoka s natpisom PLASTIČNA PET AMBALAŽA, te žuti žičani spremnici na javnim površinama u koje se smije odložiti:

samo PET ambalaža (boce Coca-cole, Fante, Jamnice, Pepsi-cole i sl.) bez čepova PET ambalažu prepoznati ćete po karakterističnim slovima PET i oznaci 1.
U iste spremnike NE odlažite:

čepove s PET ambalaže
predmete koji su izrađeni od nekoliko različitih vrsta plastike (npr. igračke)
plastične vrećice
plastificirani papir
plastične cerade i folije, plastične cijevi
plastično posuđe, čašice od jogurta i sl. Plastična boca bačena u prirodu razgrađuje se narednih 100 -1000 godina, stoga je najodgovornije izbjegavati korištenje plastičnih materijala.
Prije odlaganja PET boca, skinite čep i odložite u ostatni kućni otpad. Bocu zgnječite tako da zauzima manji prostor.
Kupujte napitke u povratnim staklenim bocama, koja jedna može zamijeniti i do 40 plastičnih boca.
Ne služite se niti u iznimnim prilikama (rođendani, zabave) plastičnim priborom za jelo, posuđem, čašama za jednokratnu upotrebu.
Kada odlazite u kupovinu ponesite vlastitu torbu (platnenu vrećicu, košaru ili mrežu), a ponuđenu plastičnu vrećicu ljubazno odbijte.

nc.biber
29-02-2008, 12:39
a ovaj biznis su romi cini mi se prvi otkrili kod nas

Metal
Metali nisu smeće, već izuzetno vrijedna sirovina za dobivanje novih proizvoda.
Suvremeni je život nametnuo korištenje sve veće količine metala i metalne ambalaže, koji su u pravilu nepovratni i odmah nakon upotrebe postaju otpad.
Udio metalnog u kućnom otpadu iznosi 6 do 8%.
Za proizvodnju jedne tone sirovog aluminija utroši se čak 600 000 litara vode.
Uz ispravno odvojeno prikupljanje, odnosno razvrstavanje, svaka vrsta obojenog metalnog otpada može se odlično reciklirati uz uštedu prirodnih sirovina, energije te smanjenje onečišćenja okoliša.
Mačeve pretvoriti u plugove, pa i obrnuto, već je biblijski duga tradicija. Metalni dijelovi automobila, hladnjaka, perilica ili kuhinjskih štednjaka mogu biti izrađeni od otpadnih limenki za osvježavajuće napitke.
Recikliranjem jedne tone aluminijskih doza uštedi se 5 tona boksita pri čemu se utroši 20 puta manje energije.
U sivo označene spremnike ekootoka s natpisom ALUMINIJSKA AMBALAŽA - LIMENKE odložite:

prazne limenke od pića, napitaka i hrane
čepove od staklenki
aluminijske folije (npr. od čokolade)
aluminijske poklopce čaša za jogurt i sl. U iste spremnike NIJE dozvoljeno odlaganje:

limenki s ostacima boja, lakova i ulja
limenki s ostacima od kemikalija
boca i limenki od plinova pod tlakom (npr. propan/butan boce)
boca i limenki od zapaljivih i eksplozivnih tekućina
aluminijskog posuđa
aluminijskih kablova
nemetalne ambalaže Koristite povratne staklene boce za vodu ili sok, jer samo jedna boca zamjenjuje do 75 aluminijskih doza od 0,33 litre.
Izbjegavajte sprej doze, a upotrebljavajte proizvode s crpnim raspršivačima, koji omogućuju ponovno punjenje.
Izbjegavajte proizvode zapakirane u malim pakiranjima. Kod njih je često ambalaža koju bacamo vrijednija od samog proizvoda. Kupovinom limenke soka vi plaćate 30% sok, a 70% ambalažu koju ćete odmah odbaciti.

MajkaMaca
29-02-2008, 23:04
nc.biber,svaka cast za ovu temu...tema kojom bi svi nasi sugradjani trebali da se i to ozbiljno pozabave.to bi im bilo mnogo pametnije i korisnije,od bilo kakve politicke ili verske teme...ljudi na zapadu rade, i imaju interesa i iz smeca vade novac....znam licno sefa jedne takve firme koji zaposljava oko 300 radnika i jedna je medju vecim u ovom malom gradicu,a osnovo ju je deda ,sadasnjeg sefa,skupljajuci smece(gvozdje)od kuce do kuce,u jedna mala drvena kolica, koja je sam za sobom vukao...nazalost cudan smo mi svijet...to bi bilo za nas veoma nisko...
selam ,nc.biber....

Tahirovce
29-02-2008, 23:19
Maco pocelo se i ovde skupljati staro gvozdje,cesto kad obucavam van grada vidim ljude kako skupljaju pored puta bacene sporete,olupine auta i sl.,tovare na prikolice,i prodaju otkupljivacima starog gvoznja.
spoje lijepo i korisno :) ....

MajkaMaca
29-02-2008, 23:24
pa mogli bi se malo i prosirit...np.plastiku,papir,alo-foliju,otpadtke od hrane...i tako bi nam okolina bila cista,a i vala nase drago mesto...

nc.biber
04-03-2008, 12:14
izgleda da teme o zastiti zivotne sredine ne zanimaju puno koga m.maco ali nastavit cemo da "piljkamo" :)

nc.biber
04-03-2008, 12:15
Papir Papir nije smeće, već dragocjena sirovina.
Papir je svakodnevni pratilac suvremene civilizacije. Brzi porast njegove potrošnje u 20. stoljeću razorio je šume. Zato se počelo inzistirati na reciklaži papira.
Papir se izvrsno reciklira, ali samo ako se pravilno odvojeno prikuplja.
Već mjesec dana nakon što odložite stare novine u odgovarajući spremnik, možete na istom, ali recikliranom papiru čitati nove vijesti.
Čak četvrtina komunalnog otpada je otpadni papir.
Za proizvodnju 1 tone papira potrebno je 2 tone, odnosno 3,5 m3 drva ili 1,2 tone otpadnog papira.
Odvojenim skupljanjem otpadnog papira čuvamo naše šume, štedimo energiju, smanjujemo onečišćenje vode, zraka i štedimo skupi deponijski prostor.
U ekootoke u spremnike obilježene PLAVOM bojom s natpisom PAPIR, kao i u spremnike s plavim poklopcima na javnim površinama koji se koriste već niz godina, smiju se odlagati:

novine i časopisi
prospekti, katalozi
kompjuterski papir
knjige i slikovnice
bilježnice, pisaći papir, pisma
uredske tiskovine, telefonski imenici
papirnate vrećice
kartonske fascikle
ambalažne kutije od tankog kartona (npr. od čajeva, dječje hrane, kozmetičkih preparata i dr.) U iste spremnike NE smiju se odlagati:

zauljeni i prljavi papir
indigo papir
ugljeni papir
termo (faks) papir
fotografije i foto papir
pelene
gumirane etikete
složena višeslojna ambalaža (npr. tetrapak od mlječnih proizvoda i sokova)
velike kartonske kutije i valovita ljepenka
papirnate vrećice iz usisivača
tapete
papirnate maramice
Pisaći papir prije odlaganja iskoristite s obje strane. Koristite platnene maramice i ubruse. Ako kupujete papirnate, obratite pažnju na to da su od recikliranog papira.

Tahirovce
04-03-2008, 12:28
izgleda da teme o zastiti zivotne sredine ne zanimaju puno koga m.maco ali nastavit cemo da "piljkamo" :)

Mene zanima,ako nekako mogu da ti pomognem u "piljkanju'' tu sam :) ......

nc.biber
04-03-2008, 12:38
mozes sigurno
-sta mislis da sve ove "teme" kao cistoca grada, ekologija , uredjenje grada itd damo u jedan nadnaslov
-mogu se kopirati zanimljivi prilozi iz neta i staviti u ovu temu (to sam mislio sa: ne moramo izmislit tocak nanovo - puno posla)

ima tu puno toga sta se moze uraditi

pozz i m.selam

nc.biber
04-03-2008, 12:44
svidja mi se ideja jedne akcije ciscenja i derneka na kraj (neko napisa nesto slicno), ko je spreman od nas vani i od sjenickih firmi da sponzorise?
ja prvi - ne mora biti puno ali svi pomalo - valjalo bi
ako ucenici skupljaju bili bi motivisani ako od sponzora padne kakva festa ili ekskurzija

Tahirovce
04-03-2008, 14:15
biber nije problem uraditi temu,prekopirati sve,ali ne da je to neke rezultate,a drugi predlog je ok,treba neko da napravi koncepciju pomenute ideje,onda da se traze sponzori,pa da se mediski obavesti narod o tome(sajt i radio amaro su tu,a sredicemo i sa lokalnim televizijama).
Od projekta bi najvise zavisila i pomoc sponzora i opstine,to mora neka kvalitetno da osmisli,radoh bih ali nisam strucan.......

MajkaMaca
04-03-2008, 14:47
izgleda da teme o zastiti zivotne sredine ne zanimaju puno koga m.maco ali nastavit cemo da "piljkamo" :)

hahahaha....dobro si zamislio,ha da se udruzimo...hahahaha

supergirl
04-03-2008, 15:28
I ja mislim da ima toooliko tema na forumu o uredjenju,cistoci i ekologoji,da ram-raham moze da se napravi novi naslov i da se sve teme smeste tamo.


A sto se tice akcija ciscenja grada,grad se ne moze ocistit i uredit,vec se samo moze prenijeti jasna poruka nasim "kravatasima" kako ih neko nazva, da se,VEROVALI ILI NE,NESTO NA MIRAN NACIN MOZE POSTICI!

Nije tu ni potrebno neko sponzorstvo! Nije na nama da kupujemo cvijece ili saksije,korpe i slicno! Tu smo samo da probudimo svijest onih koji su odgovorni,a misle da to nije toliko bitno!
Jeste,i te kako!
Mnogo bitnije od mneogih stvari koje su aktuelne ovde!!!!!

Po mom misljenju,dovoljno je samo dosta voljnih ljudi,koji su spremni uzeti metlu i lopatu u ruke! Nakon toga dolazi odredjivanje termina (mnozina),pa kvalitetna obavijest gradjana putem medija! Bitno je da iza toga stoji jedno ime,ili manja skupina,jer je tako lakse organizovat,nego da,recimo,svi odlucuju,kad ce to bit,koje ce se deonice radit i sl.



(Dolazilo je cesto ovde do "izsponzorisanih"akcija,koje si dovele do toga da se gradjani pojave u velikom broju,pokupe majice,kackete ili sta se vec dijelilo i razbeze se kud-koji.
To znaci da su nam bitni VOLJNI LJUDI,da ne lici i to na nasu politiku,tj.koristoljublje)

supergirl
04-03-2008, 15:35
Sad kad malo bolje pogledam....
Ja sam tu da pozovem cijelu skolu,pa i skole, u akciju,sto znaci 300-400,da ne preteram i vise volontera,zatim tu su Resko,Dida i ostali "medijasi" da obaveste one do kojih ja ne mogu doprijeti.
Za termin da uzmemo kraj marta ili pocetak aprila,recimo svaka nedelja,da se "izadje na ulice" i navali narode!!
Alat,svako svoj da ponese,sto misli da je potrebno!


Eh,sad tu kad biste uskocili vi,sponzori...al' dobro ,to i nije toliko bitno!

Za sta jos teba da se pobrinemo....hmmm
nejse,bice jos rijeci o tome!

supergirl
04-03-2008, 15:37
izgleda da teme o zastiti zivotne sredine ne zanimaju puno koga m.maco ali nastavit cemo da "piljkamo" :)
ne pisi ovo dvaput!

nc.biber
04-03-2008, 15:45
jos kad bi bar 2% gradjana imalo taj "ENTUZIJAZAM" pa da pitamo posto svijet

supergirl
04-03-2008, 21:32
Nema 2%.

Al' bas me briga! :)
Ja cistim!
Moje drustvo-cisti!
Neki clanovi porodice-takodje!
Hocete li vi ili ne....
Imate li casti da se ne pridruzite...

Ne znam.
NA vama je!
.
.
.

nc.biber
05-03-2008, 09:44
Staklo
Staklo nije smeće, već dragocjena sekundarna sirovina.
Staklo je svestrano uporabiv, prirodi vrlo prijateljski materijal jer se uz ispravno odvojeno prikupljanje može praktično bezbroj puta reciklirati.
Ono što je dospjelo u spremnik za odvojeno skupljanje ambalažnog stakla bit će opet nova boca ili posuda.
Udio stakla u kućnom otpadu iznosi i do 10 %.
Odvojenim prikupljanjem staklenog ambalažnog otpada štedi se dakle prostor na odlagalištima otpada, dragocjene prirodne sirovine i energija, te smanjuje onečišćenje zraka, vode i tla.
U ekootoke u spremnike obilježene ZELENOM bojom s natpisom STAKLO - STAKLENA AMBALAŽA, kao i u zelene spremnike na javnim površinama koji se koriste već niz godina smije se odlagati:

samo otpadna staklena ambalaža (boce, staklenke i sl.)


U iste spremnike NE smiju se odlagati:

prozorsko i automobilsko staklo
kristalno i ukrasno staklo
optičko, zrcalno i staklo za svjetiljke
armirano, reljefno, laboratorijsko staklo
staklena vuna
porculanski i keramički predmeti
žarulje i fluorescentne svjetiljke
Kupujte napitke u povratnim staklenim bocama koje se mogu koristiti i do 40 puta.
Prije odlaganja otpadne staklene ambalaže s boca i staklenki skinite sve vrste čepova i poklopaca, te ih odložite po vrsti u spremnike za metalni, plastični ili drugi otpad.
Staklena ambalaža prije odlaganja mora biti ispražnjena, ali ne i oprana.
Prije odvojenog odlaganja staklenu ambalažu nije potrebno usitnjavati ili lomiti.
Ne odlažite stakleni ambalažni otpad tijekom noći, između 22 i 7 sati, jer se prilikom pada i razbijanja stakla stvara velika buka.

supergirl
05-03-2008, 14:51
NC.BIBER
Imas li ti taj entuzijazam?!

nc.biber
06-03-2008, 09:56
... dobro pitanje ha?
nadam se da imam! Samo sto necu (-mo) kao Don Kihot da se zaletim na vetrenjacu - pa da padnem na nos il guzicu.:)
A ne bi mi bilo prvi put! Al duga je to prica.
Bilo bi dobro da osmislimo koncept kako bi dugorocno ucinili nesto za ekologiju, jer se bojim da ce brze dosaditi onima sto kupe tudje smece nego onima koji ga bezobzirno bacaju.
- ocistiti grad - ciscenje grada i okoline od smeca je samo jedan (trenutno hitan) vid aktiviranja za zastitu zivotne sredine
- otkup - treba pronaci ko otkupljuje papir, staklo i plastiku (cuo sam da i u N.Pazaru kupe otpadne sirovine)
- itd. nastavimo listu

Ima tu puno toga sta moze i treba da se uradi pocev od vaspitanja djece u kuci i skoli. Posmatrajte djecu na odmoru kad se razlete po prodavnicama da kupe neku sitnicu - gdje zavrsava pakovanje? Dobro ako je u kanti ali ne vjerujem - jer nisu imali od koga da nauce.
Neka mi oproste oni koji se drugacije ponasaju ali kod vecine cistoca prestaje na kucnom pragu. Ne vjerujete? Pogledajte haustore zgrada itd ...
Bacanje zivotnih namirnica je jos jedna prica za sebe ... a na svakom cosku komsija drzi kravu il kokoske (a o grehoti da i ne pricamo).
ekologija i ekonomija
Dal je ko o ovom razmisljao u Komunalnom? il su sprijeceni sto svojom nesposobnoscu sto politikom u Sjenici jer gospoda ne mogu da se dogovore niti oko toga! Dali ce se smece ukloniti ovako il nako zavisi koja si partija a jos vise izgleda u kojoj si IZ! kuukuuuuuuuuuuu!!!
Kako ono kazu: Riba smrdi od glave! pa kod nas se usmrdelo pa rastura!
Koliko ja znam u Sjenici postoji dipl. EKOLOG (mozda se profesija i drugacije zove-nebitno) a u Sjenici za takvog nemaju posla???!!! kako to?
Imalo bi itekako posla za kvalifikovanog radnika, mozda him pol. nepodoban?
ukoliko nisam u pravu neka me ko ispravi
... oko ekonomije u svemu ovome ima sigurno racunica za sve i svasta samo sto ne znam kakva je situacija za otkup u Srbiji, a ako kon sta zna nek napise koji red ...
O ekonomiji u zastiti zivotne okoline vise drugi put ...

Ovo pomalo sta pisem pomalo radim pa je z´brda s´dola - oprostite
pozz i m.selam

supergirl
06-03-2008, 14:04
Jednom sam rekla da ne mozemo ocistiti grad!
Mozemo samo probuditi svijest odgovornih!

Deca nemaju dje da bacaju smece,sem na ulici,jer u carsiji,tj.glavnoj ulici, ima samo jedna korpa,koja je stalno puna!

A sto se tice reciklaze smeca,pa treba valjda prvo komunalno da obezbedi sretstva,npr.kontejnere,pa da ocekuje da se i mi-"obicni smrtnici" sekiramo za to!

Tahirovce
06-03-2008, 14:16
Stigli su novi kontejneri,ubrzo ce biti postavljeni po gradu.......

nc.biber
06-03-2008, 14:26
... haj masala ...

supergirl
06-03-2008, 15:03
za reciklazu,ili obicni....?

Tahirovce
06-03-2008, 15:13
e to neznam,mislim da su obicni.....

Prijepoljka
06-03-2008, 17:40
Ma, i da ih ima, niko ne bi postovao! U dvoristu moje skole imaju dve vece korpe za reciklazu! I niko to ne koristi... :( Grad je pun korpi, i to onih fixiranih na rasveti, ali i to ljudi "promase", pa hop na ulicu, ili parkic... :(

adnan
06-03-2008, 19:03
Ja se mnogo brinem za ekologiju ali sam nazalost nemocan. Resenje problema je jednostavno i ocigledno, ali ja tu nemogu nista da uradim osim da ovde napisem kako bi se problem resio.

Resenje problema zastite zivotne okoline je u ekonomiji. Dok god ljudi ne zaradjuju pare na tome nema nista od toga. Niko ne moze da promijeni narod pricom, ne samo nas vec i mnogo "civilizovanije" narode.

1. Uvedi debele kazne ko baca smece van propisanog mesta
2. Uvedi nagradu za onoga ko prijavi nekoga sa dokazom (danas svako ima mobilni sa kamerom)
3. Uvedi kauciju na limenke i plasticne flase (koliki je % staklenih flasa od svih flasa bacenih na kampu?)
4. Daj komunalnom pare za plate radnicima i za naftu
5. Ako ne skupljaju smece i pored redovne plate - otkaz. Ima dosta nezaposlenih sto bi bili srecni da dobiju posao (mislim od generalnog pa nanize)

Posle godinu dana od uvodjenja ovih mera bi trebalo analizarati trenutnu situaciju i kada su problemi poznati nije ih problem resiti.

Akcije ciscenja grada od strane gradjana, djaka, penzionera i ostalih pozdravljam punim srcem ali one ne resavaju problem trajno.

adnan
06-03-2008, 19:07
Svi komentari na ovo, i pozitivni i negativni su dobrodosli. Zato ne sramite se iznesite svoje misljenje o ovome.

adnan
06-03-2008, 19:39
Molio bih nekog od admina ili moderatora da stavi "top" na ovu temu.
Mnogo mi dole zabacena.

Tahirovce
06-03-2008, 19:44
Prve 3 stavke AFERIM,nema boljeg resenja sto se tice promene svijesti pojedinaca.
stavka 4 i 5 komunalno radi hajde da kazemo solidno,ali najveci problem je u deponiji...
I ja mislim da akcija nije nikakvo resenje,samo trenutno,jer neci niko hteti cio zivot da cisti za nekog....

supergirl
06-03-2008, 23:23
A ove prve tri kazne se previse nezakonite za tek-tako uvodjenje!

borichi
07-03-2008, 01:06
Ja jedino rijesenje vidim, da neko otvori privatnu firmu. Kod nas je to u rukama privatnika. Uglavnom "Jevreja" kako ih tahirovce "voli". Ogromni se novci zaradjuju u ovakvim djelatnostima. Jer narod mora da baca smece, nema izbora.
Radnici su vrlo dobro placeni i sa ponosom obavljaju ovakve poslove.

Drzava jedino treba da dozvoli / obezbjedi odredjeno mjesto za odlaganje smeca.

Tahirovce, eto ti ideja. Kupi nekoliko kamiona, kontejnera i kanti. Svako ko hoce tvoje usluge, mora da kupi tu kantu od tebe. Ti trebas jednom sedmicno da posaljes ljude da pokupe/isprazne te kante. Ja se ne salim, kada ti ovo pisem.

Ja ne vidim drugo rijesenje, osim da neko od privatnika ovo preuzme u svoje ruke.

Tahirovce
07-03-2008, 01:11
Pa po najavljuju tako nesto u cijeloj zemlji,cistoca ce se odvojiti od komunalnog i privatizovati...

nc.biber
07-03-2008, 08:17
privatizacija - jedino dugorocno resenje

O Komunalnom smo i u drugim (slicnim) temama vec pisali sta vako sto nako, pa mozda Vukoman bude mogao da napravi nesto od tog rasula (a nije ni njima lako bilo, kolko plate toliko rada? il obrnuto?).
Nije lako postat "smecar" ali ko bi se ovog posla prihvatio valjano mogao bi dobro da prodje, ko ima namjeru da se po ovom pitanju aktivira mogao bi da pokupi puno iskustva od firme "komunalije hrgovcic" koja posluje u Brckom i u Hrvatskoj:
Profesionalizam - svaka cast - ima ih i na netu

Pitanje: Koristite li takozvane sparlampe? sijalice koje trose manje energije
Potrosnja struje 11W a koliicina svjetla kao sa 60W

nc.biber
07-03-2008, 08:21
Kako uštedjeti na struji?

Stromsparen im Haushalt


Njemački stručnjaci iz agencija za energiju računaju da svako kućanstvo može uštedjeti oko 25 posto potrošnje električne energije.
Optimalna potrošnja kod jednočlanog domaćinstva trebala bi iznositi 1800 kilovatsati godišnje, dvočlanoga domaćinstva 2500 i onoga sa četiri osobe - 4000 kilovatsati. Stručnjaci naglašavaju da se uštedjeti može tako da se aparati ne ostavljaju na stand by - modusu, da se žarulje zamjene sa štedljivim sijalicama, takozvanim Sparlampen, da se radije tušira nego kupa u kadi jer se u pet tuširanja potroši struje koliko za samo jedno kupanje. Inače, protočni elektro-bojleri su po potrošnji energije u kućanstvu na drugome mjestu, odmah nakon grijanja.
Tko se grije na struju, ako želi uštedjeti, treba paziti na termostat i gledati da u prostrijama, u kojima se cjelodnevno boravi, temperatura ne bude viša od 20 ili 21 stupanj, a noću, ili za odsustva iz stana, može biti tri do 4 stupnja niža. Pritom treba znati: jedan stupanj niža temperatura donosi uštedu od 6 posto.
Prema potrošnji, na trećem su mjestu hladnjaci i zamrzivači. U hladnjaku bi temperatura trebala biti na 5 do 7 stupnjeva, u zamrzivaču na 18 ispod nule. Za svaki stupanj niži stupanj hlađenja izgubi se po 10 posto energije. Stručnjaci poručuju i da stari hladnjaci i zamrzivači, kao i starije perilice rublja ili posuđa "vuku” puno više struje nego oni novije proizvodnje. Zato treba pripaziti kod kupovine i radije kupiti bijelu tehniku s oznakama "A”, "A+” i "A++”, nego onu drugu koja je označena slovima - od B do F.
Nadalje, i kod kuhanja su moguće uštede, ali ne i ako se pećnica koristi prečesto! Posude za kuhanje bi uvijek trebale biti pokrivene, jer pritom - kažu stručnjaci - potroši se čak 75 posto struje manje nego kod kuhanja bez poklopca! Kod televizora vrijedi: što je veći ekran, to veća potrošnja struje, a kod računala - što češće i dulje na internetu, što svjetliji ekran i što jače zagrijavanje kompjutora ili laptopa - to više struje ode. I, naravno, ako se struju plaća preskupo, može se promjeniti distributera ili preći u jeftiniju tarifu kod svoga snabdjevača.


Ovo opet kopirano sa hrvatskih stranica a za korist nase licne Ekonomije

Hida
07-03-2008, 10:15
Ovdje u Svedskoj penzioneri su najbolji spijuni kod kontejnera, dusa im je da kontrolisu i prijavljuju zbog toga sto nemaju sta da rade i sa kim da provode vrijeme, ali to je super ne smije niko da se usudi da baci plastiku u papir ili obrnuto. Sto kazu lako je podici omladinu da ocisti ali nije nikakvo resenje, vec kao sto Adnan rece kazne i kao sto borichi rece privatizacija. Ali prvo i osnovno drzava da se promijeni da plasticne flase mogu da se vracaju kao u zapadnim zemljama, da se obezbijede kontejneri sa sve, nije mi jasno da ti politicari ne znaju da razmisljaju, manje kosta preraditi papir, staklo itd nego ponovo proizvoditi.
Moja stariji sin kad ode dolje zna donijeti smece kuci ako nije nasao korpu da baci u gradu.
Sve radim sotiram plastiku papir i ostalo ali ove sparlampe ne mogu nikako previse mi tamno sa nima, radije cu sjedeti u mraku ali kad upalim sijalicu da se vidi kako treba.

nc.biber
07-03-2008, 10:27
... ja imam jednu sparlampu iz 94te god - to su ove sto Hida kaze tamne i treba him prilicno da se zagriju.
za to vrijeme je stradalo bog zna kolko obicnih - sad je u penziji zeni tamna :)
Sparlampe nove generacije su prilicno svijetle
ja koristim uglavnom 3 x 11W odjednom daje svjetlost od 180W a trosi samo 33W ( aaa matematike)
kad ne radi grijanje upalim u hodniku 12 x 50 = 600W - ozezi :)
lijepo ali za duze upotrebe skupo, bar po meni

nc.biber
07-03-2008, 10:58
... haj jos malo o struji pa necu vise ... ove hefte ...hehe
ovo je sa "uradi sam"

Kako da uštedite struju?

Električna energija je sve skuplja, naše su potrebe sve veće, platezna moc sve manja. Sta mozemo uciniti da umanjimo racun za struju?

Prilikom zamene ili pri novoj kupovini obratite pažnju na kućne aparate i uređaje koji troše manje električne energije. Ti su proizvodi označeni energetskom klasom i slovima A, B, C, D, E, F, G. Uređaji sa oznakom A troše najmanje energije. Aparati sa oznakom "A" nisu obavezno skuplji - Zato pri kupovini birajte energetski efikasne aparate.

* U svakoj prostoriji nepotrebno uključena svetla beskorisno troše energiju i Vaš novac.
* Upotrebljavajte štedljiva rasvetna tela - *tedljiva sijalica daje istu svetlost, troši pet puta manje električne energije i traje deset puta duže. Ako klasična sijalica radi u proseku šest sati dnevno, njena mesečna potrošnja je 18 kilovat časova, a štedljiva sijalica za isto vreme utroši svega 3.6 kilovat časova, tako da je po jednoj sijalici mesečna potrošnja manja za 14.4 kilovat časa. Po ceni od četiri evro centa, to je umanjenje mesečnog računa za oko 0,60 evra, oko 48 dinara, i to zahvaljujući samo zameni jedne sijalice. Klasična sijalica traje u proseku 1.000 sati, dok je vek trajanja štedljive sijalice oko 10.000 sati. Odnedavno su se pojavile i led sijalice sa led diodama koje prema tvrednjama trose jos manje a daju istu svetlost, ali jos ih nismo isprobali u praksi.

* Obojite zidove u svetle boje.
* Ne zagrejavajte vodu u bojleru iznad 60° C.
* Jednom godišnje očistite grejač bojlera od naslaga kamenca.
* Frizider postavite dalje od izvora toplote i van domasaja sunčevih zraka.
* U frizider ne stavljajte tople namirnice, vrata otvarajte samo kada je to potrebno
* Redovno otklanjajte naslage leda, ako frižider nema uređaj za samoodleđivanje.
* Kod kuvanja na električnom šporetu redovno koristite brzogrejuću (ekspresnu ringlu).
* Površinu ringle odredite prema površini dna posude.
* Isključite ringlu pre uklanjanja posude.
* Po mogucstvu koristite ekspres lonac za kuvanje
* Umesto kupanja u kadi - praktikujte tusiranje
* Ne zagejavajte praznu ringlu.
* Prilikom korišćenja rerne vrata otvarajte samo prema potrebi.
* Upotrebljavajte mikrotalasne rerne, jer električnu energiju koriste znatno kraće u odnosu na klasične električne šporete.
* Mašine za pranje vesa i mašinu za pranje sudova napunite prema preporukama proizvođača i perite na štedjivom programu.
* Električne aparate upotrebljavajte što više u vreme niže tarife.

Električno grejanje i hladjenje stana je najveći trošak. Imajte u vidu - svaki stepen je ušteda od 5% u računu za struju.

Smanjite temperaturu na termostatu za grejanje kada idete na spavanje ili kada ste odsutni.Koristite tajmere za uključivanje u vreme kada je struja jeftinija i senzore za svetlo koji se pale samo kada je neko prisutan. Rupe u zidovima popunite pur penom. Zatvarajte vrata, prozore, postavite gumene dihtunge za izolaciju koji traju oko 10 godina, a isplate se posle prvog računa za struju. Spustite roletne ili navucite zavese i draperije kako bi ste smanjili gubitak toplote noću, danju ih otvorite da povećate prolaz sunčeve toplote. Zagrevajte samo prostorije u kojima boravite. Ukoliko mozete, kupite savremene prozore koji dobro dihtuju sa vakum, duplim staklom. Postavite i koristite spoljašnje žaluzine ili roletne za prozore. Pazite da se termostati grejnih tela ne nalaze direktno na zidu bez izolacije. Izolacijom spoljnih zidova moze da se uštedi 30% energije. Sadite drveće kao štit od hladnih vetrova. Ako ste u vetrovitom kraju sadite zbijeno brzorastuće četinare. *uma i drvoredi deluju i na klimu u stanu ili u kući.

Proverite sva mesta na kojima bilo koja instalacija (grejanje, vodovod, kanalizacija, struja...) prolazi kroz zid (ukoliko postoje zaštitne maske ili "rozetne", obavezno zavirite i iza njih). Otkrićete da je kod većine ovakvih otvora (naročito onih pravljenih naknadno, npr. pri provlačenju kabla za interfon ili kablovsku TV), probušeni otvor dosta širi od dimenzije same cevi ili žice. To su mesta kroz koja hladan vazduh struji u Vaš dom. Ovakva mesta možete jednostavno zapušiti pur-penom, a ako su oštećenja u zidu veća, isplati se i zamešati malo maltera i/ili gipsa i popuniti rupu.

Ne zaboravite da na kraju vratite skinute maske/rozetne, jer i one imaju svoju ulogu u toplotnoj zaštiti. Slično udarite i sa svim doznama i utikacima koje se nalaze na spoljnim zidovima. Ukoliko je pri izradi ostavljena preduboka rupa, to takođe predstavlja priliku da hladnoća uđe u Vaš dom.

Posebnu pažnju obratite na dimnjak: on mora biti ozidan i dobro izolovan od kuhinje. Pobrinite se da cev odvodna aspiratora ne služi kao dovod hladnog vazduha u Vaš dom. Proverite i da li postoje šupljine koje dovode svež vazduh u vašu ostavu ili plakar. One su veoma korisne i ne treba ih trajno zatvoriti, ali je zgodnije ako ih preko zime zatvorite poklopcem, koji ćete otvarati najmanje 2 puta mesečno da "provetrite" namirnice. Oni koji u stambenom prostoru imaju peć na čvrsto gorivo već znaju da, ako je peć duže vremena isključena, njen čunak služi kao dovod spoljnog (hladnog) vazduha. Zato je optimalnije da peć stalno tinja, nego da nekoliko sati bude ugašena. Kada ste završili sa ovim "sitnicama", vreme je da se suočite i sa poslednjim izazovom: vratima i prozorima. Ovaj korak nipošto nemojte ispustiti, jer se može ispostaviti da je baš stolarija najveći "gutač" toplote u Vašem domu.

Prosečna procentualna raspodela gubitka toplote na različitim mestima u Vašem domu, na osnovu proverenih istraživanja:

Zidovi, podovi i tavanice 31 %

Ventilacioni odvodi (dimnjaci, ventilatori, vent. rešetke u ostavama itd...) 19 %

Otvori uz cevi vodovoda/kanalizacije i grejanja 13 %

Kamini, ognjišta i čunkovi peći na čvrsto gorivo 14 %

Vrata 11 %

Prozori 10 %

Utikaci, dozne i loše ispunjeni kanali za el. i druge vodove 2 %

Kao što se vidi, postoje i toplotni odvodi za koje verovatno niste ni znali. Kroz njih se gubi samo manji deo toplote, ali za nas je veoma značajno što su baš to mesta na kojima možemo sami da napravimo najveću uštedu. Koliko Vam vremena treba da dobro zadihtujete otvore uz sve instalacione cevi i utikace? Možda ni jedno čitavo popodne, a oni u zbiru daju 15% ukupnih gubitaka! Ako tome pridodate prozore, vrata i pojedine ventilacione otvore (za šta takođe nije potrebna nikakva veća investicija), videćete da možete sami da eliminišete preko 60% svih mogućih toplotnih odvoda u Vašem stanu ili kući.

HLAĐENJE
Danju zarvorite prozore, spustite roletne ili navucite zavese kako bi ste smanjili akumulaciju toplote, a otvorite ih noću da povećate hlađenje. Ako se spoljašnji deo klima uređaja nalazi u hladovini troši 10% manje energije. Pazite da termostat od klima uređaja ne stoji u blizini sijalica i drugih aparata koji greju. Hladite samo prostorije u kojima boravite. Razlika spoljne i unutrasnje temperature ne sme biti veca od 5 stepeni C. ne smo zbog stednje vec i iz zdravstenih razloga. Sadite drveće kao štit od pregrevanja - u blizini stabala leti hladnije je za 4-5 stepeni C

ULOŽENI NOVAC ĆE VAM SE BRZO VRATITI, A DUGOROČNO ĆETE U*TEDETI.

* Ako se pridržavate bar osnovnih pravila, ušteda je zagarantovana.
* Koliko ćete uštedeti? Utvrdite sami!
* Očitajte svoje brojilo i zapišite stanje.
* Počnite da se pridržavate redovnog mesečnog očitavanja brojila.
* Nakon svakog očitavanja brojila uporedite potrošnju - Sigurno ste uštedeli

Tahirovce
11-03-2008, 23:04
Molio bih nekog od admina ili moderatora da stavi "top" na ovu temu.
Mnogo mi dole zabacena.

tek sam sad video ovaj post
sredjeno....

Musko
13-03-2008, 00:59
mnogo je lijepo sve ovo to piete ali kao prvo svest gradana nije na nivou ne vecem nego u srednjem veku. Ja mislim da čak ni visoke kazne nebi mnogo popravile situaciju. Iako svakodnevno vie vremena provodim u gradu nego kući (takva mi je priroda posla a nisam policajac) pa mnogo toga vidim i to nebi zeleo da vidim. kao prvo komunalno ne radi ama ba nita to to operu ulice dva puta godinje a kante za smeće isprazne pet puta godinje po meni nije ni izbliza dovoljno da bi na grad bio čistiji. Nai dragi sugradani bacaju smece tamo gde him je najblize i najlake a ne na mestima predvidenim za to to sve govorim iz iskustva jer je i prostor iza moje radnje bukvalno svako jutro zatrpan smećem iako mu mesto nije tu. U ovom gradu su već pokuali sa akcijama za poboljanje čistoće grada ali su te akcije osudene kao udar na rukovodecu politiku i političare ovog grada (jer se naravno nisu oni setili da da sve to osmisle i organizuju). tako da je svaka akcija od strane gradana unapred osudena na propast, očigledno da nekom odgovara ovakvo stanje i ovako prljav grad. Sada zime nisu vie otre i duge kao nekad kad nas je cijela juga pominjala po hladnoći sad će početi da nas pominju po prljavtini i smeću. Nek nam je sa srećom

nc.biber
13-03-2008, 12:35
... nek si se vala javio i ti ... gledas ove "jade" svaki dan ... :)
mozda je malo "nepopularno" iskreno reci kako malo drzimo do cistoce grada i prirode ali je neophodno i trebalo bi o tom pricati i pisati jos puno vise
neki su se smijali tada onoj akciji "budi fin" ali mislim da je valjala
treba i kod nas pokrenuti nesto slicno i "trubiti" jedno heftu o tome kako je vazno odrzavati cistocu grada itd, sledece sedmice nastaviti i obavijestiti o kaznama pri nepridrzavanju (mnogo visokih) i trece sedmice poceti rigorozno kaznjavati!
samo mi nemojte reci pa otkud him da plate - a otkud him da bacaju svukud?
ko nema para nek odradi - dnevnica 20€ (npr) - kupi smece na podruciju opstine Sjenica
ko prijavi "zagadjivaca" nije denuncijant nego rodoljub i bori se za ocuvanje zivotne okoline za nasu djecu, unuke i buduce generacije a pomalo i za "nas"

Komunalno - u pravu je Adnan - daj dobru platu, ko nece valjano da radi odmah otkaz - ima drugi ko hoce

znatel onu: sta to radis Sizife? Jebi si mater Edipe!
eto tako napreduju stvari po ovom pitanju u Sjenici! :confused:

supergirl
13-03-2008, 22:13
Ma,moze se narod promijeniti!
Nekako,toliko se o tom smecu prica,da imam osecaj da svo hoce bolje!

U GRADU NEMA DOVOLJNO KONTEJNERA I KORPI!!!!! To je cinjenica!
Nije narod kriv,vec vlast,odnosno rukovodeci u komunalnom i njima nadredjeni.

Treba najpre preurediti nas vrh,a onda udariti po novcaniku naroda!!!


A kako?
Protestom. Akcijom. Mozda necemo osvijestiti besvijesne,al mozda cemo nekim (slijepcima) pokazati kakvi su oni! Ne znam...

Musko
13-03-2008, 23:33
ako se neko od vas seca prije par godina je jedna nevladina organizacija postavila korpe sa otpatke na svakoj banderi u glavnoj ulici ali je pola tih korpi prvo vece namerno unisteno i baceno jer nekom nije odgovaralo da imamo cistiji grad cak su namerno palili kontejnere tako da su isti posle par meseci bili neupotrebljivi

nc.biber
18-03-2008, 14:44
Otkup plastike!

Mogucnosti postoje i to u Srbiji, ne samo tamo nedje daleko, nedostizno! RECIKLAŽA
Otkup plastičnog otpada (PET ambalaže i folija)

Preduzeće "Brzan plast" o.d. iz Brzana, kao vodeći prerađivač otpadnih sirovina od PET-ambalaže i ambalažne plastike u Srbiji, započelo je u 2005. god. novi postupak modernizacije i usavršavanja ove delatnosti, u kom cilju smo preduzeli brojne po svemu uspešne poslovne korake.
Jedan od prioritetnih ciljeva nam je da organizovanim prikupljanjem i otkupom starih plastičnih folija i sačuvamo prirodu od bacanja i paljenja dotrajalih folija i PET ambalaže koje sada cine preko 5% svih otpada na deponijama.

Kontakt telefoni:
034/861-082; 034/861-391
Za Beograd (http://www.vlami.com/)
011/2473-942; 011/397-4389
MA*INE
Proizvodnja mlina i presa za preradu PET-a

"BRZAN PLAST,, OD je pokrenuo serijsku proizvodnju presa za baliranje plastičnog otpada ( posebno PET ambalaže) i u tom pravcu ima izuzetno dobrih rezultata.
U najkraćem, početkom ove godine osvojili smo proizvodnju nove mašine za presovanje otpadne plastike svih vrsta (isključivo mobilne prese sa elektro i dizel motorom), koja bi po nasem planu trebalo da postane osnova sakupljanja velikih količina otpadne plastike koja se nalazi svuda oko nas. Ova presa je u probnom radu postigla izvanredne rezultate u presovanju pre svega PET ambalaže (smanjujući njenu zapreminu do 15 puta!), što nam daje za pravo da razmišljamo u pravcu angazovanja ovih presa na mnogim punktovima u Srbiji.

Ko umije dobije jos i pare za to ! Ko je nama kriv sto “neznamo“ !
11.01.2007 - Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) dodelila je Brzan plastu za taj projekat 280.000 evra pomoći za podsticanje investicija iz Nacionalnog investicionog plana Projektom je predviđen početak sakupljanja otpadnih plastičnih sirovina u više od 100 sabirnih centara u Srbiji i izrada novih proizvoda od te sirovine.

nc.biber
19-03-2008, 17:44
ovaj prilog je sa „Beta“ i pokazuje nemoc cijele drzave da se bavi svakodnevnim problemima od silne POLITIZACIJE

Niko ne želi odbačene staklene flaše

Oko deset tona stakla prikupljenog sa zelenih površina posle nedavnog Cecinog koncerta na Ušću i dalje je u krugu "Zelenila Beograd", pošto u Srbiji nema organizovanog sistema za reciklažu te vrste otpada.

Generalni direktor "Zelenila" Radovan Draškić rekao je agenciji Beta da je staklo još uskladišteno u krugu fabrike, pošto se njegovom reciklažom u Srbiji bavi samo jedna firma koja, međutim, ne nudi povoljne uslove za otkup.

"Jedini otkup stakla je u Nišu, ali su cene takve da više košta transport, nego što bi se od prodaje stakla zaradilo", kazao je Draškić. On je naglasio da je prikupljanje stakla sa zelenih površina i njegovo skladištenje radi eventualne reciklaže novi posao kojim se bavi gradsko "Zelenilo", ali da se pokazalo da ne postoji kompanija koja bi za staklo ponudila adekvatnu cenu.

"Ranije smo sve vukli na deponiju, a sada smo počeli skladištenje i jednom godišnje organizovaćemo prodaju. Time se smanjuje gabarit deponije u Vinči, jer se ni plastika, ni staklo ne razgrađuju", rekao je Draškić. On je istakao da bi selekcija otpada trebalo da pored ekoloških, donese i ekonomsku dobit.

Na pitanje šta će uraditi sa sakupljenim staklom ako se na tržištu ne pojavi nova ponuda, Draškić je rekao da će ono, u krajnjem slučaju, biti upućeno u Niš.

U Agenciji za reciklažu Beti je rečeno da se otkupom stakla u Srbiji bave dve firme, ali da samo jedna od njih - Srpska fabrika za reciklažu stakla, u mestu Grejač kod Niša, otkupljuje otpadno staklo - flaše i druge staklene predmete.

Druga fabrika, Trispan u Pančevu, otkupljuje samo ravno staklo, polomljene prozore, na primer.

Predstavnik većinskog vlasnika fabrike u Grejaču Slaviša Ognjanović kaže da su cene otkupa stakla niske i da je takva situacija uvek bila na tržištu, ne samo u zemlji, već i u Evropi. On je naglašava da je u pitanju neisplativ posao i da je firma na čijem je čelu pred propadanjem zato što, kako je rekao, država nije učinila ništa da pomogne tom jedinom preduzeću u Srbiji, koje je "očistilo više deponija". Prema njegovim rečima, bez državnih subvencija ili pomoći i ta firma biće zatvorena. Objašnajavajući zbog čega se u zemlji "svi sklanjaju od stakla" i odlučuju se za druge vidove reciklaže, Ognjanović kaže da je transport tog materijala uvek bio skup, a da je staklo "gotovo neisplativo".

U stručnim krugovima očekivalo se i da jedna od najvećih fabrika stakla u Srbiji - Srpska fabrika stakla Paraćin - bude među prvima koja će početi reciklažu.

U tom kompaniji Beti je rečeno da fabrika jeste zainteresovana za reciklažu, da je čak postojao projekat koji je trebalo da pokrene taj proces, ali da se sve zaustavilo zbog toga što će se za 20 dana ta firma naći na tenderu za privatizaciju. "Od novog vlasnika zavisi nova strateška politika", navode u paraćinskoj fabrici i dodaju da bi reciklaža za njih bila pravo rešenje jer slomljeno staklo, kao sirovina i u određenom procentu, može da se koristi ponovo u proizvodnji.

Prema rečima stručnjaka fabrike, u evropskim zemljama staro sakupljeno staklo čini 80 odsto sirovine za stvaranje novog proizvoda.

(Beta)

nc.biber
19-03-2008, 17:46
ovaj prilog je malo stariji
mozda neko ima novije informacije

supergirl
20-03-2008, 17:48
Gledala sam na nekoj od ovih nasih lokalnih televizija da su se Pazarci opasno bacili na reciklazu. VAla,ako mogu oni,mozemo valjda i mi nesto uradit.

Tahirovce
20-03-2008, 19:22
Oni imaju predsednika opstine :biggrin:....

halilce
20-03-2008, 22:43
Nemaju!!!!
Imaju gradonaeljnika...:biggrin:

supergirl
21-03-2008, 16:14
Eh,jadni mi!!!

MajkaMaca
21-03-2008, 20:08
a mi nemamo, ni jednog ni drugog...

supergirl
21-03-2008, 23:11
Kaze Ivo Andric da je covek najjadniji kad sam sebe zali!
Po tome mi smo na dnu!
Zivimo u smecu,a kad pocnemo pricat o ciscenju,zapadnemo u raspravke na relaciji sda-sdp! Bedno i cemerno!