PDA

View Full Version : ObeleŽavanje Stoke Se Nastavlja


Tahirovce
28-02-2008, 18:08
VETERINARSKA I OPŠTINSKA SLUŽBA U SJENICI POSTIGLE DOGOVOR


OBELEŽAVANJE STOKE SE NASTAVLJA



Pošto prvi krug obeležavanja stoke u sjeničkoj opštini još uvek nije završen, i nakon što su farmeri pešterskih sela, u kojima stoka još nije obeležena, od nadležne opštinske službe tražili intervenciju da proces obeležavanja bude nastavljen, održan je sastanak u Veterinarskoj stanici u Sjenici. U prisustvu veterinara, predstavnika republičke veterinarske inspekcije i lokalne vlasti, odnosno opštinske službe za poljoprivredu, na sastanku je razmatran Plana rada i program mera, koji je u međuvremenu usvoilo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Dogovoreno je da obeležavanje stoke bude nastavljeno. U nastavku procesa, obeležavanje stoke će se vršiti najpre u pešterskim selima: Doliće, Aliveroviće, Međugor, Raškoviće, Krnja Jela, Rastenoviće, a potom i u selima Mesne zajednice Bare. Procenjuje se, da bi prvi krug obeležavanja stoke u sjeničkoj opštini, trebalo da bude okončan do kraja marta.
Mnogo je razloga što obeležavanje stoke u Sjenici do sada nije završeno, tvrde predstavnici veterinarske slušbe. Oni kažu da su pojedini farmeri u početku odbijali da im stoka bude obeležena, da su pojedina mesta morali obići više puta, kako bi obavili posao, a da su nepristupačnost i razuđenost naselja činili dodatnu otežavajuću okolnost. ''Apelujem na vlasnike stoke da nas ne odbijaju kada se pojavimo da vršimo obeležavanje, već da nam izađu u susret, kako bi smo što pre završili posao. Želim da naglasim da ušna markica nije ujedno i premija, kako neki misle, već da je to prvi uslov da se do premije dođe'', rekao je nakon sastanka u izjavi za medije, direktor Veterinarske stanice u Sjenici Aleksa Babić. On je istakao i finansijski problem Veterinarske stanice, podsećajući farmere na obavezu finansijske nadoknade, koja iznosi 100 dinara, i potvrdio da se obeležavanje nastavlja.
''Sa ciljem unapređenja stočarske proizvodnje na teritoriji naše opštine, dogovorili smo se da u što skorije vreme organizujemo i jedan sastanak veterinara, zatim radnika opštinske uprave, koji se bave pitanjima poljoprivrede i stočarstva, i Tehničke škole, koja edukuje kadar u ovim oblastima, mislim da ćemo, do kraja juna, imati i prvu generaciju veterinarskih tehničara školovanih u Sjenici. U cilju unapređenja ovih oblasti, dogovorili smo se da napravimo trilateralni ugovor o međusobnoj saradnji'', rekao je predsednik Skupštine opštine u Sjenici Fahrudin Fijuljanin, ističući da će, u tom smislu, opština biti na raspolaganju i pružiti, kako je rekao, određene vrste pomoći.
Podsetivši na program mera zdravstvene zaštite životinja, obaveze njihovih vlasnika i veterinarske službe, kao i na prednosti obeleženih i umatičenih grla, šefica republičke veterinarske inspekcije Vera Đuković je izjavila: ''Okupili smo se da probamo da rešimo problematiku koja se pojavila u sjeničkoj opštini, i nadam se da smo postigli dogovor. Drago mi je što je Opština, odnosno Skupština opštine imala sluha i razumevanja, kako za vlasnike životinja, tako i za veterinare i veterinarsku službu, i što učestvuje i daje doprinos u rešavanju problema svih onih koji se bave stočarstvom u ovoj opštini.''
U skupštinskoj sali opštine, u četvrtak 6.marta u 11 časova, biće organizovan sastanak poljoprivrednih proizvođača. O obeležavanju i matičenju stoke, na sastanku će govoriti i odgovarati na pitanja prisutnih, poljoprivredni striučnjaći iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva R Srbije, saznajemo od nadležne opštinske službe u Sjenici.