PDA

View Full Version : Islamski centar otvoren u Baru / Crna Gora


iSelektor
31-05-2014, 01:35
U Baru je danas svečano otvoren Islamski kulturni centar i dzamija Selimija čija izgradnja i namena prelaze karakter molitvenog objekta.

http://rtvnp.rs/images/stories/islamski-centar-bar.jpg

Otvaranju ovog jedinstvenog kompleksa, čiju izgradnju je finansirala Turska razvojna agencija TIKA, kao i veliki broj donatora prisustvovao je zamenik turskog premijera Emrulah Isler, ambasador turske u Crnoj Gori, drzavni vrh Crne Gore predvođen predsednikom Filipom Vujanovićem, najviši predstavnici islamskih zajednica Crne Gore, Bosne, Hrvatske i Kosova, pravoslavne i katoličke crkve, te veliki broj ljudi među kojima i sandžaklije.

Otvaranje Islamskog kulturnog centra u Baru pratio je veliki broj medija, među kojma i Regionalna televizija, na našem programu su ovaj događaj gledaoci pratili u direktnom prenosu.

Svečanost je započeta učenjem kuran i kerima i ilahijama u izvodjenju hora Mehmet Fatih.

Reis ul ulema Islamske zajednice Crne Gore Rifat efendija Fejzić u izjavi za Regionalnu televiziju rekao je da je ovo istorijski dan za muslimane u Crnoj Gori, te da je izgradnja ovog objekta dokaz dobrog funkcionisanja Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Turska razvojna agencija TIKA uložila je značajna sredstva u izgradnju ovog za muslimane važnog objekta. Zamenik premijera Turske Emrulah Ishler u eksluzivnoj izjavi datoj Regionalnoj televiziji rekao je da Turska ulaže značajna sredstva i brine o muslimanima na Balkanu. On je porucio da je jedinstvo preduslov za svaki napredak.

Svečanosti otvaranja prisustvovao je i glavni imam islamske zajednice u zagrebu hafiz Aziz Alili.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Rifat Husović rekao je da očekuje da ovo bude primer i za Crnu Goru ali i za zemlje u okruženju i uopšte čitavu Evropu.

Potpredsednik Skupštine Republike Crne Gore Suljo Mustafić, koji je u dužem vremenskom periodu i rukovodio projektom izgradnje ovog objekta u izjavi za našu televiziju rekao je da je ovo veoma značajan objekat prvenstveno za 15 000 muslimana koji žive u Baru i kruna dobre saradnje Islamske zajednice, državnih vlasti Crne Gore i Republike Turske.

Na današnjoj svečanosti uručene su zahvalnice svima koji su pomogli izgradnju Islamskog kulturnog centra u Baru, a predstavljena je i treća generacija medresanata ovdašnje medrese Mehmet Fatih. Izgradnja ovog objekta na kome je danas svečano presečena vrpca i koji na površini od nekoliko hiljada kvadratnih metara sadrži i sve neophodne objekte započeta je pre 12 godina. Danas je u njemu prvi put nekoliko stotina vernika klanjalo džumu namaz.

Otvaranje Islamskog centra u Baru - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=I7ROc4Gjj1M)

izvor: rtvnp