PDA

View Full Version : Prečica za kopiranje „čistog" teksta u Word


Tahirovce
19-02-2008, 18:08
Prečica za kopiranje „čistog" teksta u Word

TOLIKO ČESTO U Wordove dokumente kopiram tekst iz programa za tabelarne proračune, s Web lokacija i iz drugih izvora da su se tasteri Ctrl, C i V sasvim izlizali. Budući da u 99 od 100 slučajeva želim da kopiram samo „čist" tekst (bez formatiranja, grafike i drugih nepotrebnih elemenata), ja sam na tastaturi prečicu Ctrl-V podesio tako da kopira čist tekst, samo tekst i ništa drugo (umesto da obavlja četiri koraka File-Paste Special*Text Only-OK). Medjutim, postoji i prečica za kopiranje formatiranog teksta.
Prvo napravite makro za kopiranje čistog teksta. U Wordu 2003 pritisnite Tools* Macro*Macros; u Wordu 2007 pritisnite jezičak kartice View, zatim i Macros. Unesite u polje za naziv makroa na vrhu dijaloga (dodelite mu bilo koje ime, ali nemojte koristiti razmak niti znake interpunkcije), pa iz padajućeg menija 'Macros in' na dnu izaberite Normal. dot (global template) [Normal. dotm (global template) u Wordu 2007]. Pritisnite Create da biste otvorili Visual Basic Editor. Postavite pokazivač na početak reda iznad odeljka 'End Sub' i doslovno unesite sledeće redove:
On Error Resume Next
Selection.PasteSpecial
DataJype:=wdPasteText
Pritisnite File*Close and Return to Microsoft Word. Preporučujem vam da testirate makro: izaberite tekst iz bilo koje datoteke, pritisnite Ctrl-C da biste ga kopirali u Clipboard, otvorite Word, pritisnite Tools *Macro *Macros (ViewMacros u Wordu 2007) i dva puta mišem pritisnite PlainPaste. Trebalo bi da vidite samo izabrani tekst, u formatu otvorene Wordove datoteke, a ne originala. Potom povežite makro s prečicom Ctrl-V. U Wordu2003 pritisnite Tools*Customize-Commands, izaberite Normal.dot IZ menija 'Save in' na dnu dijaloga i pritisnite dugme Keyboard. U Wordu 2007 pritisnite dugme Office u gornjem levom uglu, izaberite WordOptions, pritisnite Customize u desnom oknu, a zatim i dugme Customize pored odeljka 'Kevboard shortcuts' na dnu prozora. U obe verzije izaberite Macros u odeljku Categories, odaberite Plain-Paste u prozoru Macros, pritisnite polje 'Press new shortcut key', a onda i kombinaciju Ctrl-V. Proverite da li je izabran Normal.dot (No-malu Wordu 2007) u meniju 'Save changes'. Pritisnite ASsign i Close dva puta (Close i OKuWordu2007).
Ubuduće, prečica Ctrl-V neće kopirati grafiku, formatiranje ni druge metapodatke, a tekst će biti prikazan u stilu dokumenta. Da biste kopirali formatirani tekst, izaberite Edit*Paste (samo u Wordu 2003); pritisnite ikonicu Paste na paleti Standard u Wordu 2003 i na kartici Home u Wordu 2007; a ukoliko radije koristite prečice na tastaturi, pritisnite Shift-lnsert.

supergirl
20-02-2008, 14:20
Tesko ti je,brate,ovo procitat! Oprosti!
:)