PDA

View Full Version : TURSKA: Erdoganova stranka dobila 45,53 posto glasova


iSelektor
31-03-2014, 22:07
Na lokalnim izborima u Turskoj AKP osvojio je 49 načelničkih i 18 gradonačelničkih pozicija.

http://i.imgur.com/7uBaog4.jpg

Prema nezvaničnim rezultatima 98,55 posto je prebrojanih glasačkih listića, a vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) osvojila je 45,53 posto glasova birača koji su jučer izašli na lokalne izbore u Turskoj.

Najjača opozicijska Republikanska narodna stranka (CHP) osvojila je 27,88 posto, a opozicijski Nacionalni pokret (MHP) 15,2 posto. Stranka mira i demokratije (BDP) osvojila je 4,04 posto, a preostala 22 politička subjekta s učešćem na izborima osvojila su ukupno 7,35 posto glasova, izvijestila je Agencija Anadolija.

Prema tim rezultatima, AKP je osvojio 49 pozicija predsjednika općina i 18 gradonačelničkih pozicija, javlja Agencija Anadolija.

Najveća opozicijska Republikanska narodna stranka (CHP) osvojila je 13 mandata za predsjednike općina, Stranka mira i demokratije (BDP) deset i Nacionalni pokret (MHP) osam načelničkih pozicija.

CHP-u šest gradonačelnika

Kada je riječ o gradonačelničkim pozicijama, u utrci za 30 pozicija gradonačelnika AKP je na prvom mjestu sa, prema do sada prebrojanih 98 posto glasova, 18 osvojenih gradonačelničkih fotelja. Na drugom mjestu nalazi se CHP sa šest gradonačelničkih mjesta, zatim MHP sa tri mjesta, dok je BDP u vodstvu u utrci za dva gradonačelnička mjesta. Jedan nezavisni kandidat vodi u utrci za gradonačelničko mjesto u gradu Mardinu.
Na jučer održane lokalne izbore u Turskoj izašlo je ukupno 46.353.724 birača. Od ukupno 194.304 biračka mjesta širom Turske, do sada su prebrojani listići sa njih 191.485, što je 98,55 posto glasačkih listića.

Kandidati vladajuće stranke, prema do sada prebrojanim glasovima, vode u utrci za pozicije gradonačelnika u Ankari, Antaliji, Balikesiru, Bursi, Denizliju, Erzurumu, Gaziantepu, Istanbulu, Kahramanmarasu, Kayseriju, Konyi, Kocaeliju, Malatji, Orduu, Sakrayi, Samsunu, Sanliurfi i Trabzonu.

Opozicijski CHP u vodstvu je u utrci za gradonačelnike u Aydinu, Eskisehiru, Izmiru, Mugli, Tekirdagu i Hatayu.

Kandidati MHP-a trenutno su u prednosti za pozicije gradonačelnika u Adani, Mersinu i Manisi.

BDP u vodstvu je u Diyarbakiru i Vanu.

U utrci za gradonačelničku poziciju u gradu Mardinu, prema prebrojanim glasovima, prednost ima nezavisni kandidat Ahmet Turk.

Agencija Anadolija podsjeća da je vodeći AKP zadržao gradonačelničke pozicije u Ankari, Istanbulu i većem dijelu centralne Turske, dok je CHP zadržao primat u Izmiru i Mugli.

Čestitke Izetbegovića

Povodom pobjede na lokalnim izborima u Turskoj zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je čestitku Erdoganu, predsjedniku AKP-a.

"Od srca vam čestitam na veličanstvenoj pobjedi koju ste ostvarili na lokalnim izborima u Republici Turskoj. Kao što se u nedjelju navečer slavilo u Ankari, Istanbulu, Antaliji i brojnim drugim gradovima vaše zemlje, radovali su se i Bošnjaci u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Goraždu, Bihaću... Svake izbore na koje izlazi AK Partija pratimo sa istim uzbuđenjem i nadom kao i one na koje izlazi SDA", navedeno je u tekstu čestitke.

Izetbegović je naglasio i da "svaki uspjeh bratske Turske doživljavamo kao naš vlastiti".

"Podrška koju su vam dale desetine miliona građana Turske potvrda je ispravnosti puta kojim vodite vašu ponosnu zemlju već duže od jedne decenije", dodao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, ekonomski i politički stabilna i moćna Turska u globalnim odnosima "daje i nama snagu da se lakše nosimo sa svojim problemima, političkim krizama i izazovima, jer znamo da imamo pouzdanog prijatelja i saveznika".

"Kao što ste do sada učinili mnogo za našu zemlju i sve njene građane, uvjeren sam da ćete i dalje nastaviti sa vašim pozitivnim i konstruktivnim odnosom, ne samo prema Bosni i Hercegovini, nego i cijeloj našoj regiji", zaključio je Izetbegović.

Erdogan proglasio pobjedu

Erdogan je u nedjelju navečer proglasio pobjedu na lokalnim izborima, koji su postali referendum o njegovoj vladavini, i rekao kako će "ući u brlog" neprijatelja koji ga optužuju za korupciju i odaju državne tajne.

"Platit će za to", rekao je.

Pozdravio je sve koji podržavaju AKP i napredak Turske, "ma gdje u svijetu se oni nalazili", prenosi Anadolija.

"Sve vas pozdravljam večeras sa ovog mjesta", rekao je u svom već tradicionalnom "balkonskom govoru" nakon izbora u Ankari, dok su okupljeni uzvikivali: "Turska se ponosi tobom!"

Turski premijer je podsjetio da se u nedjelju navečer, putem videolinka, obratio i okupljenim građanima u Skoplju, zahvaljujući im jer "oni dijele ovu radost sa nama u ovoj hladnoj noći".

Zahvalio je svima koji su na bilo koji način, pa i molitvom, pomogli pobjedu na izborima, te, kako je rekao, onima u Egiptu i Palestini.

"Zahvaljujem braći u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu i cijeloj Evropi", rekao je Erdogan, ponavljajući da zahvaljuje braći "koja nas podržavaju i slave sa nama, posebno onima u Siriji, koji pored svih svojih problema mole za naš uspjeh ovdje".

"Naravno da najveća zasluga pripada građanima koji su nas izabrali. Vi ste pomogli Tursku u njenoj borbi za slobodu - hvala vam", dodao je.

Novi period

Podsjećajući na ranije objavljene snimke sastanka Vijeća nacionalne sigurnosti Turske, Erdogan je takve radnje ocijenio nemoralnim, te najavio procesuiranje odgovornih.

Osvrćući se na nedavne neosnovane optužbe na njegovu, a samim tim i adresu Vlade, te svih birača koji su je podržali, Erdogan je rekao da neće "sigurno prepustiti državu u ruke onima koji rade protiv interesa vlastitog naroda".

"Danas su građani jasno rekli da ne žele da ih vode oni koji to neće raditi na pravi način. Danas je poražena nemoralna politika. Politika montaže, raznih snimaka i sličnih stvari - danas je poražena. Pobijedila je demokratija i volja građana", kazao je Erdogan i poručio da su oni koji su napali Tursku i nadali se njenom slomu "danas poraženi, ali i uvjereni da je narod nepokolebljiv na putu razvoja, trajnog mira i blagostanja".

"Narod je danas uništio sve spletke, sva nemoralna nastojanja rušenja svega izgrađenog. Sa Turcima, Kurdima, Bošnjacima, Gruzijcima smo jedno. Ne volim ja Turke samo zato što su Turci, niti Bošnjake samo zato što su Bošnjaci, nego zato što ih je sve stvorio isti Stvoritelj", rekao je turski premijer.

Erdogan je naglasio da je Turska ušla u jedan novi period i da je više nije lako uzdrmati.

Čistka u policiji

On optužuje islamskog vjerskog službenika sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, bivšeg saveznika Fethullaha Gulena, da je montirao prljavu kampanju, koristeći mrežu sljedbenika u policiji kako bi skovao korupcijski slučaj protiv njega.

Prošle sedmice je kriza dosegnula novi nivo, nakon što je tajni državni sastanak na najvišem nivou o Siriji snimljen i objavljen na YouTubeu.

Gulen negira bilo kakvu umiješanost u curenje sigurnosnih podataka, kao i u istragu o korupciji.

"Ovo je dan vjenčanja nove Turske", rekao je Erdogan. "Danas je dan pobjede nove Turske, 77 miliona [Turaka] je ujedinjeno i zajedno kao braća."

Video 1 (http://bcove.me/091mpzp3)

Tahirovce
01-04-2014, 00:54
Zasluzena pobeda ...

STRANAC
01-04-2014, 21:22
slobo je imao 45%,
vucic ima 45%
erdogan 45%


caroban li je ovaj 45 ili se samo cini, a mozda je i nesto drugo :mislim:

iSelektor
02-04-2014, 00:39
covek koji blokira youtube, tviter ne moze da bude dobar covek! to je diktator!

halilce
02-04-2014, 01:00
slobo je imao 45%,
vucic ima 45%
erdogan 45%


caroban li je ovaj 45 ili se samo cini, a mozda je i nesto drugo :mislim:
Kod Vučića je preko 48%

covek koji blokira youtube, tviter ne moze da bude dobar covek! to je diktator!
Ne zezaj:icon_cheesygrin:..dobar čovek:ne ne: Reko ljider...:D Još ako je bio broj 10:zvizdi:onda su i breze glasale za njega:zvizdanje:

STRANAC
02-04-2014, 09:16
nekad sam negde pisao o svom vidjenju demokratije pa mi muceno da opet pisem, ali ukratko cu.
neki narodu, kulture, religije i sl nisu navikli na demokratiju i ne znaju da zive sa tim.
demokratija nije nesto sto se pravi preko noci, dana i sl. to je proces decenija sa puno transparentnosti da se radi na tome.
da bi zazivela mora da bude jaka svest ljudi.

rekoh, mnogi nisu spremni na to.
to je slucaj u srbiji, gde je dobro pricati o demokratiji, a raditi kako ej najbolje za sebe i svoje.
takvih je jos naroda u svetu.

rekoh da neki ne znaju da zive u takvom sistemu.
samo par godina u nazad u arapskim revolucijama je pokusano uvodjenje nekakve demokratije.
znamo kako se zavrsilo, zemlje od ekonomskog znacaja su postale sirotinja, libija je ocit primer.
moje misljenje je da arapski narod nije za drugo nego za vlasti kakve imaju, jel gledma ih i ovde po evropi, jadni su sa svih strana, nekulturni, ama nikakvi.
svaka cast izuzecima, ali generalno su nula.

kazu za tursku da je ekonomski ojacala dolaskom erdogana, neki kazu jeste, neki nije, ne znam puno pa necu da pricam o tome.

elem, da se ja pitam ja im ne bih dirao nista, 50% ga hoce, neka ga.

tesko mi je da poverujem da su milioni studenata protestvovali mesecima protiv njega a da je on u pravu.

ako je on u pravu, onda je u pravu i tito jer su i protiv njega studenti protestvovali, onda je u pravu i slobo jer u i protiv njega studenti protestvovali.

a da li su bili u pravu ova dvojica koju sam namerno pomenuo jer nam je poznata stvar?

da li je u pravu diktatro severne koreje koji je zabranio pristup internetu?

da li bi ste vi mislisli da je ispravno da vam neko zabrani pristup fejsu, youtubu i sl socijalnim mrezama?

Tahirovce
02-04-2014, 09:59
Rekose i u Turskoj izgubio neki americki hodza :) ...