PDA

View Full Version : Nasilje u blagom porastu


iSelektor
30-03-2014, 17:16
Nasilje u porodici, odnosno žene kao žrtve nasilja u porodici – tema je sastanka zamenice zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Gordane Stevanović sa predstavnicima svih relevantnih institucija koje rade na suzbijanju i sprečavanju nasilja u Novom Pazaru. U cilju njihovog što efikasnijeg rada i razmene informacija, sve nadležne službe potpisaće Protokol o saradnji.

http://i.imgur.com/hZ29YAG.jpg

Iako u Novom Pazaru prošle godne, nije bilo slučajeva nasilja sa smrtnim ishodom, nasilje je, naročito nad ženama u celoj Srbiji, u blagom porastu. Na ovom sastanku bilo je reči o tome, kako nadležni organi postupaju kada imaju takav slučaj, te kako mogu pomoći i osnažiti žrtvu nasilja da istraje u tome da nasilnik dobije zasluženu kaznu.
Zamenica zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović, rekla je da je pored najavljenog Protokola o saradnji, razmeni informacija I koordiniranom radu nadležnih službi, jako bitno kreirati javno mnjenje u tom smislu koliko je nasilje kažnjivo. Jer, kako je istakla, sve dok nemamo kažnjenih nasilnika, biće nasilja u porodici.
Po mišljenju pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara, Fevzuje Murića, uzroci blagog porasta nasilja u porodici mogu biti socijalno-ekonomska kriza ili pak mentalitet patrijarhalne sredine u kojoj se takvi slučajevi obično prikrivaju. Danas su međutim, sve vidljiviji.
Murić.je rekao da će Gradska uprava borbu protiv nasilja pomoći kroz kreditne linije, te da se sa takvim projektima može konkurisati. On je takođe istakao da je najpotrebnije pomoći Centru za socijalni rad, koji je, kako je kazao u izuzetno teškoj situaciji, sa nedovoljnim fizičkim prostornim I finansijskim kapacitetima.
‘’Za slučajeve nasilja u porodici iIi nasilja nad ženama, Centar za socijalni rad nema ni prihvatnu stanicu’’, kazao je Murić.
Prema izveštaju nadležnih, značajan je broj prijava nasilja u porodici, ali ne i procesuiranih slučajeva.


S.Lj.