PDA

View Full Version : Kompaktni Putnik


Tahirovce
10-02-2008, 19:33
KOMPAKTNI PUTNIK - Nokia 6110 Navigator

SMARTPHONE SPECIJALIZOVAN ZA NAVIGACIJU

Za one koji vole da putuju a ne žele poveliki PDA ili namenski GPS uredjaj, iz Nokia-ine radionice je stigao slajder smartphone sa oznakom 6110 Navigator, cija kompaktnost ne treba da vas zavara, jer on ima cime da se pohvali.
Dve stvari privlace pažnju vec pri prvom susretu sa ovim modelom. Jedna je izuzetno prijatan i siguran osecaj pri rukovanju aparatom, nastao kao rezultat prakticno osmišljenog oblika, kvalitetne izrade i dizajnerskih rešenja kojima je postignut efekat cvrstine i robusnosti. Glatko zaobljeno kucište izradjeno od sjajne crne plastike, prednja maska koja podseca na srebrni brušeni metal i blic samo su neki od detalja o kojima govorimo. Druga neobicnost koju cete odmah primetiti je taster sa ikonicom u obliku kompasa. On služi za brzo pokretanje aplikacije za GPS navigaciju. Preinstaliran je odlicni Route 66 program, a u paketu dobijate i CD sa desktop aplikacijom za sinhronizaciju i prebacivanje mapa. Medju mapama koje dobijate besplatno nema naše zemlje i gradova, a u momentu testiranja one nisu bile dostupne cak ni za naknadnu kupovinu na zvanicnom sajtu www.66.com (http://www.66.com/). Vec smo bili spremni da ovaj model proglasimo za neupotrebljiv u Srbiji (doduše, više je nego koristan ako putujete po zapadnoj Evropi i Americi), kada smo otkrili da na Nokijinom veb sajtu možete besplatno preuzeti program Nokia Maps i mape celog sveta ukljucujuci i naš region. Još uvek ne toliko detaljne kao one nekih drugih proizvodaca, mape Beograda i Novog Sada koje smo testirali ipak su dovoljno dobre za sigurno pronalaženje trenutne pozicije i željene lokacije. Pretraga se vrši do nivoa ulica jer kucni brojevi još nisu unešeni u mape, ali je i to sasvim prihvatljivo, pogotovo ako ranije planirate put i na neki drugi nacin se obavestite o najbližem ukrštanju ulica. Osim toga, na mapi su ucrtani i neki bitni objekti, poput parking prostora, autobuskih i železnickih stanica i slicno. Za glasovnu navigaciju, virtuelne vodice kroz gradove i druge dodatne funkcionalnosti moracete da narucite upgrade na profesionalnu verziju. Takodje smo otkrili da postoje i neke besplatne Java aplikacije (Mobile GMaps na primer, www. mgmaps.com) za S60 platformu koje koriste mape poznatih onlajn servisa (Live Maps, Yahoo Maps), ukljucujuci i linije metroa u nekim vecim gradovima. Ako se krecete po nepoznatom terenu van naselja, možete dobiti informacije o geografskoj širini i dužini vaše trenutne pozicije. Ocigledno su u razvojnom timu mislili i na planinare, rekreativce i slicne grupe korisnika jer su gotovo svi konektori na aparatu zašticeni cvrstim gumenim poklopcima. Na žalost, Navigator nije otporan na vodu, što ostavlja prostor za razvoj nekog novog modela u buducnosti.

http://www.navigadget.com/wp-content/postimages/2007/02/nokia-6110-navigator-055.jpg

Cak i ako zanemarimo funkciju navigacije, ostaje nam jedan sasvim pristojan i upotrebljiv pametni telefon malih dimenzija. Još i više - 6110 poseduje podršku za mreže trece generacije, sa malom kamerom na prednjoj strani namenjenom za video pozive, mada smo ubedjeni da cete 3G mahom koristiti za krstarenje Internetom i rad sa elektronskom poštom. Ljubitelji multimedije takodje ce biti zadovoljni jer su ugradjeni mini stereo zvucnici, standardni audio i video plejeri, FM radio i foto kamera u rezoluciji 2 megapiksela sa blicem. Za razliku od vecine ostalih Symbian 9.2 S60 telefona, na raspolaganju su vam cak dve zanimljive video igrice. Za poslovnu namenu preinstaliran je QuickOffice paket u varijanti za pregled Word, Excel i PowerPoint dokumenata, a ako imate potrebu da kreirate nove fajlove, moracete da doplatite za naprednu verziju. Unos manjih kolicina teksta pomocu numericke tastature ne bi trebalo da bude problem jer su tasteri dovoljno veliki, a jedina zamerka tice se prvog reda tastera, koji su pozicionirani odmah uz gornji deo slajding mehanizma, što ponekad može da zasmeta. Od preinstaliranih programa tu su i Adobe PDF Reader, Active Notes i neki drugi korisni alati. Interne memorije ima dovoljno za instalaciju dodatnih aplikacija, dok je za smeštaj multimedijalnih sadržaja i mapa zadužena microSD kartica (jednu od 512 MB dobijate u paketu). Ostaje žaljenje što nije ugradjen modul za bežicno umrežavanje cime bi ovaj model verovatno sakupio dodatne poene kod potencijalnih korisnika, pogotovo ako znamo da se deo podataka potrebnih za navigaciju može preuzeti sa Interneta. Takodje smo ocekivali jacu bateriju s obzirom na navigaciju kao ciljanu namenu. Uz prosecno korišcenje, ona ce izdržati dva dana, ali u navigaciji baterija "iscuri" za nekoliko sati, pa bi bilo dobro da nabavite punjac za automobil. Ipak, opšti utisak o ovom modelu je više nego povoljan, jer se radi o krajnje prakticnom i upotrebljivom uredjaju. Može se, medjutim, desiti da u "moru" slicnih aparata, Navigator ostane zapostavljen.

Specifikacije
Pun naziv proizvoda Nokia 6110 Navigator
Operativni sistem Symbian 9.2 S60 3rd edition
Memorija (MB) 40
Ekran (glavni/pomocni) 240x320/-
Dimenzije (mm) 101x49x20
Masa(g) 120
Telefon 6SM 850/900/1800/1900, UMTS
Baterija (mAh) 900
Proširivost MicroSD
Povezivanje USB, Bluetooth
Kamera (glavna/pomocna) 2 MP sa blicem / CIF za video pozive
Ekstra GPS,FM Radio

Cijena oko 300 eura...

Prijepoljka
11-02-2008, 15:41
Pa nije ni skup!