PDA

View Full Version : IBM Lotus Symphony - Office simfonija u nastajanju...


iSelektor
04-02-2008, 19:00
IBM® Lotus® Symphony™ - Office simfonija u nastajanju... Alternative za Microsoft Office (http://office.microsoft.com/en-us/default.aspx)

Još jedan veliki igrač kompjuterske scene okomio se na Microsoft Office. Izvedbu paketa koji obuhvata alate za obradu teksta, tabelarne kalkulacije i pravljenje prezentacija IBM je nazvao Lotus Symphony, iz naftalina izvlačeći ime koje još podseća na bolni neuspeh iz devedesetih godina prošlog veka. Ključne reči na koje IBM ,,puca" svojim paketom jesu besplatan softver i Open Office format, a to je upravo nešto što privlači najviše pažnje ovih dana. Trenutno je aktuelna cetvrta beta verzija programa, koja predstavlja značajan korak unapred u odnosu na prethodne.

Kao što rekosmo, Lotus Symphony jebesplatan paket, ali da biste ga preuzeli sa IBM-ovog sajta, morate najpre da se registrujete i dobijete IBM ID. Pošto to obavite, možete preuzeti arhivu i pokrenuti instalaciju. Proces instalacije je uobičajen - nekoliko klikova na dugme Next i program je spreman za rad. Instalirani program kreira ikonicu na desktopu i u okviru Start menija, bez dodatnih opcija, čak i bez one za deinstaliranje. Instalacija nove verzije programa zahteva uklanjanje prethodne, što se mora izvesti iz Control Panela.
Lotus Symphony baziran je na platformi Eclipse, dakle, radi se u suštini oJava aplikaciji koja za pokretanje koristi poseban loader, tako da se rad s njom ne razlikuje od rada s bilo kojom standardnom Windows aplikacijom. Po pokretanju, pojavljuje se početna stranica koja korisniku nudi mogućnost kreiranja dokumenta, spreadsheeta ili prezentacije. Za ovu svrhu koriste se tri različite aplikacije integrisane u paket: Lotus Documents, Lotus Spreadsheets i Lotus Presentations. Interesantno je što je početna strana u stvari html stranica koja se prikazuje u internom browseru, ali se otvaranje stranica za browsovanje ne nudi eksplicitno, već se za to koristi ikonica New. Ugrađenim browserom nećemo se posebno baviti, osim što vredi napomenuti da ima samo osnovne opcije za pretraživanje, ali i da veoma dobro prikazuje stranice budući da se za ovaj posao oslanja na Internet Explorer koji je instaliran na računaru.

Sledeća specifičnost Lotus Symphonyja primećuje se odmah po kreiranju bilo koje vrste dokumenta - on se otvara u novom tabu, umesto u nezavisnom prozoru, kako smo to navikli u paketu Office. Dakle, u okviru jednog prozora aplikacije, u različitim tabovima moguće je imati više otvorenih dokumenata, spreadsheetova, prezentacija i web stranica, što korisniku znatno olakšava prelazak iz dokumenta u dokument tokom rada. Pored toga što su svi dokumenti u jednom prozoru, lakoća rada dodatno je uvećana zahvaljujući činjenici da je radno okruženje slično za sve podržane vrste dokumenata. Prozor aplikacije u većini slučajeva podeljen je na tri dela. U gornjem delu, neposredno ispod menija, nalazi se dugme za kreiranje novih dokumenata i dugme za prikaz otvorenih dokumenata u vidu thumbnailova (umanjenih slika dokumenata), iza kojih sledi lista otvorenih tabova. U sledećem redu nalazi se toolbar koji sadrži komande za uobičajene operacije nad datotekama, formatiranje teksta i najčešće korišćene operacije za trenutno otvorenu vrstu dokumenta. Sledeća sekcija, koja zauzima najveći deo ekrana, počinje od leve ivice prozora i u njoj je prikazan sam dokument koji je otvoren. Uz desnu ivicu prozora postavljen je tzv. Properties Sidebar, koji prikazuje osobine trenutno selektovanog ili editovanog teksta. Odavde je moguće birati fontove, veličinu teksta, stilove, primenjivati različite efekte na tekstu, podešavati razmak između redova i vršiti još niz intervencija nad osobinama teksta koje zavise od vrste otvorenog dokumenta.
Što se podržanih formata dokumenata tiče, Lotus Symphonyje u stanju da pročita i pravilno prikaže većinu Office dokumenata (DOC, XLS i PPT), kao i da piše u tim formatima, što je veoma korisno budući da su pomenuti formati još najrasprostranjeniji. Naravno, format u kojem Lotus Symphony po defaultu snima dokumente jeste Open Office, a pored njega su podržani i IBM-ovi interni formati SXW, SXI i SXC. Svi dokumenti kreirani Lofus Symphonyjem mogu se bez problema snimiti i u PDF formatu, što daje još jedan stepen slobode u razmeni dokumenata između korisnika. Naravno, u realnosti stvari nisu baš idealne, tako da će vas prilikom otvaranja Office dokumenata program upozoriti da je moguće da se dokument možda ne prikaže pravilno; u slučajevima kompleksnih dokumenata ponekad se nešto i ne prikaže, ali u svakodnevnoj primeni ne bi trebalo da bude problema.
Kada su mogućnosti aplikacije Lotus Documents za obradu teksta u pitanju, može se reći da se radi o prilično kompletnom okruženju za obradu teksta. Podržane su sve standardne operacije tipične za ovu vrstu aplikacija, kao što su rad sa fontovima, stilovima, efektima, dodavanje tabela, slika, elemenata iz ostalih aplikacija paketa, spellchecking, kreiranje sadržaja dokumenta i slično. Interesantna mogućnost koja se pokazala veoma korisnom, a obilato je korišćena prilikom pisanja ovog teksta, jeste mogućnost programa da uči reči koje korisnik unosi i prilikom kucanja ih nudi kao automatsku dopunu reči koju korisnik trenutno kuca. Prosečni korisnik programa za obradu teksta lako će se navići na Lotus Documents i u verovatno mu ništa od opcija neće nedostajati.
Slično kao i Documents, i Lotus Presentations nudi sve što je potrebno da u nekoliko trenutaka napravite efektnu prezentaciju, naravno, ukoliko imate iskustva sa sličnim programima. Zamerka koja se može uputiti ovom delu paketa jeste nedostatak biblioteke templatea, kao i nemogućnost dodavanja audio i video fajlova u prezentaciju. Međutim, Lotus Spreadsheets takođe održava visok nivo upotrebljivosti koji su postavile druge dve aplikacije iz paketa. Broj formula koje ova spreadsheet aplikacija nudi je fantastičan, i zaista neočekivan za beta verziju nekog programa. Rad sa više tabela, grafikonima, formulama, veoma dobro formatiranje sadržaja tabela - ništa od toga nije izostavljeno u Lotus Spreadsheetsu.
U poređenju s prvom beta verzijom, koja je imala popriličan broj veoma ozbiljnih bagova, ova verzija donosi mnogo veću stabilnost u radu i nameće utisak jedne veoma zrele aplikacije. Ideja korišćenja tabova u okviru aplikacije umesto posebnih prozora za svaki dokument u radu se pokazala veoma korisnom, a radno okruženje deluje veoma prijatno i intuitivno, tako da je prelaz sa Microsoft Officea bio potpuno bezbolan, lako činjenica da je aplikacija pisana u Javi, logično, navodi na pomisao da je rad programa spor, u praksi se to strahovanje pokazalo neopravdanim, a u nekim slučajevima stvari su radile mnogo brže nego u pojedinim applikacijama paketa Office. Sve u svemu, posle otkrića Lotus Symphonyja autor ovog teksta će Microsoft Office koristiti samo kada to mora - a nada se da neće morati...
Još samo treba dodati, da ovaj program, možete naći na dosta svetskih jezika, ali našeg nažalost još nema medju njima

Velicina: oko 190 MB
Download link uz potrebnu registraciju: http://symphony.lotus.com/software/lotus/symphony/home.jspa (http://symphony.lotus.com/software/lotus/symphony/home.jspa)

Pozzz Tahirovic http://www.f-ton.org/forum/images/smilies/icon_cool.gif