PDA

View Full Version : DTweak Pro - Podesavanje Viste


iSelektor
03-02-2008, 03:35
DTweak Pro - Podešavanje Viste

Plejada programa predviđenih isklju­čivo za korišćenje pod operativnim sistemom Windows Vista sadrži sve više članica. Ovo ostvarenje, doduše sa ogra­ničenim brojem opcija, radi i na „Prozorima" starijih generacija, ali je prvenstveno namenjeno najšarenijoj kreaciji kompanije Microsoft.
DTweak odmotava dugačak crveni tepih mogućnosti, na kojem svakim korakom otkri­vate nove sistemske parametre, od onih namenjenih početnicima koji nalaze da je control panel suviše komplikovan, do onih skrive­nih podešavanja za koje je potrebno menjati vrednosti u registar bazi i INI fajlovima, pred­viđenih za naprednije korisnike (menjanje veličine keš fajla, memorije namenjene ulazno-izlaznim uređajima itd.).
U kratkom pregledu mogućnosti progra­ma počinjemo sa menijem naziva DailyTools. Prema autorima, svakodnevno je potrebno otklanjati greške u registar bazi, diskove oslo­bađati suvišnih fajlova, defragmentovati di­skove i registar bazu i pratiti zdravlje hard di­ska preko monitora zasnovanog na prikaza­nim S.M.A.R.T. parametrima (broj CRC greša­ka, temperatura, broj obrtaja...). Sasvimje do­voljno ove postupke ponavljati jednom mesečno, naročito ako se osvrnete na dužinu (ni­kako kratkoću) trajanja operacija.
Meni Tools podeljenje na podsekcije i ma­hom na pregledan način organizuje stan­dardne i one manje standardne alate koji sti­žu inkorporirani u operativni sistem. Tako se na ovom spisku može pronaći sve, od Painta, defragmentera, preko naredbi koje su zami­šljene za upotrebu iz komande linije, do FAT to NTFS konvertera i baratanja servisima.

http://www.daoisoft.com/dtweak/image_files/image005.gif

Prelaskom na meni System, otvara se mnogo zanimljivih podoblasti. Security ekran manipuliše firewallom, opcija Internet Explorer govori sama za sebe (isključivanje autocompletea, bri­sanje keša lozinki, uklanjanje suggest forme itd.). One kojima dosađuju silni podsetnici o aktuelnosti sistema obradovaće ozloglašeni Windows Update meni, dok je poslednji meni rezervisan za randomstvari kao što je onemogucavanje ,,vrucihtastera", tj. pop-upova.
Podešavanja u sekciji Optimizations obuhvataju veličinu sekundarnog keša proce­sora (od 128 KB do 4 MB), vreme čekanja za prekid rada proble­matičnih (non-responding) programa i servi­sa, onemogućavanje IDE autodetekcije pri podizanju sistema, is­ključivanje kozmetičkih parametara (kao što je efekat stakla na prozori­ma), brisanje pagefilea pri isključivanju računara i još mnogo toga.

http://www.daoisoft.com/dtweak/image_files/image002.gif

Pretposlednji naslov, Customisations, zaista na prvi pogled ne govori mnogo. Razlog leži u tome što je ovo ubedljivo najraznorodniji meni. Samo neke od mogućnosti koje pruža vezane su za Start meni (skrivanje i uključiva­nje podmenija, komande Run, Administrative Toolsa, brisanje Recent ltemsa prilikom isklju­čivanja računara itd.), desktopi taskbar (krei­ranje prečica na desktopu ka raznim duboko „ugnezdenim" opcijama, zabranu menjanja desktop toolbarova, skrivanje menija Properties na MyComputeru, isključivanje Quick lnfo tipova i strelica koje su prisutne na ikonicama prečica, uklanjanje časovnika iz systraya itd.), Media Player (na primer, isključivanje potrage za kodecima), Error Reporting (automatsko zatvaranje programa koji su se ,,zaglavili", is­ključivanje svih mogućih izveštaja i obaveštenja o greškama i još nekoliko opcija u vezi s filterima prili­kom pretraživanja diskova.
Meni File, konačno, služi za snimanje pomena koje ste izvr­šili i, pored informacija onovim verzijama i proizvođaču, na is­taknutom mestu nudi opciju za pravljenje RestorePointa, koju prema iskustvu autora (pre)malo korisnika računara koristi.

http://www.daoisoft.com/dtweak/image_files/image004.gif

Korisnički interfejs veoma je dopadljiv, sa detaljima u vidu radara koji detektuje moguće greške. Na relativno sveže in­staliranoj Visti Ultimate pronađeno je zabri­njavajuće mnogo grešaka prilikom skeniranja sistema. Smešno, ali najveća mana ovog ina­če veoma ,,strucnog" programa bila je veličina prozora za prikaz informacija, jer tekst prelazi van njihovih okvira, bez mogućnosti skrolovanja. U svakom slučaju, program je vredan pažnje kao uvid u sve mogućnosti operativ­nog sistema, koje uz tona jednom mestu mo­žete menjati i podešavati brže nego što bi bio slučaj da ga ne posedujete.


Velicina: 5,3 MB
Cijena: 30 $
Download link: http://www.daoisoft.com/dtweak/ (http://www.daoisoft.com/dtweak/)


Pozzz Tahirovic 8)

Crni Gruja
03-02-2008, 11:24
uuuuuu, Dobar porgramcic. Trebace mi ovako nesto, li treba to ufercit posle :)

ado
03-02-2008, 22:07
Grujane kupio si dobru masinu :) samo sto ti vista nije trebala, bar za sad ;)

iSelektor
03-02-2008, 22:28
gresis ado, tako sam i ja mislio, pa kad sam kupio novu masinu sa vistom odusevio se, kako sve radi ko sat!
ja samo mogu da preporucim vistu, ali za to ti treba stvarno masina ufffff
Ja sam sebi kupio novu masinu:

Packard Bell iPowerX 9093

Windows Vista® Home Premium

ProzessorClock Speed2.4 GHz
ProzessorIntel® Core™2 Quad Prozessor Q6600
Cache8 MB
Front Bus Speed1066 MHz FSB
Motherboard ModelVegas 22x
PCI Express16x1x
PCI Express1x
PCI2x
Radna memorija DDR2 2048 (2*1024) 533Mhz
HDD 500 Go 7200 SATA
Kartice memorijske optional FMC reader internal 8-1
CD-RW / DVD-RWDVD 16 x
DVD rezac DVD-Multinorm Brenner sa Doubel-Layer-Funkcijom
Graficka NVIDIA® GeForce® 8600
Memorija grafike 512 MB (DDR 2)
SLI Support Sound Sound Realtek ALC 883 audio codec, 5.1 surround
Kommunikation LAN ETHERNET (RJ45)10/100/1000 Mbit/s,
Marvell® 88E1116 PCI GB LAN controller
Prikljucci
USB 2.06x Paralleler Port1xRJ45
LAN1xIEEE 1394
1xStereo Audio Line-Ausgang
1xStereo Audio Line-Eingang
1xSPDIF1x

itd

Prijepoljka
11-02-2008, 16:31
Od VISTE moj komp ima samo Vistin skin! :D

iSelektor
11-02-2008, 18:02
Pa dosta za pocetak

Prijepoljka
11-02-2008, 18:11
Pa dosta za pocetak


Ma ja! Sto kazu: "Bitno je da je lepo na oko!"