PDA

View Full Version : Bošnjačke organizacije traže ukidanje RS


kame
04-01-2014, 23:05
Nevladine bošnjačke organizacije ocenile su, u izveštaju "Bošnjački pogled u budućnost", da bi Republika Srpska trebalo da nestane, zbog, kako navode, drastične diskriminacije nesrba i kršenja ljudskih prava
http://www.pressonline.rs/sw4i/thumbnail/rs.jpg?thumbId=984043&fileSize=47603&lastModified=1365951202000&contentType=image/jpeg Predsednik Bošnjačkog pokreta i senator Svetskog bošnjačkog kongresa Sejfudin Tokić je rekao, na pres konferenciji u Sarajevu, da se nestajanje RS za njih ne dovodi u pitanje i naglasio da je njen naziv - Srpska neodrživ.
"Njen naziv neodrživ je sa aspekta Ustava i suštine Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nema nikakve logike da se manji entitet BiH tako zove, jer tu žive Bošnjaci, Hrvati i ostali", kazao je Tokić.
U Izveštaju se navode i četiri mogućnosti nestanka ovakve RS, koje je Tokić opisao.
Prva je da se uz primenu evropskih standarda uklone svi elementi diskriminacije, druga je u unutrašnjim tenzijama pošto je RS na rubu bankrota, a treća je manje verovatna, ali uključuje mogućnost ograničenog rata, bilo da je izazvan incidentom ili uz podršku velikih sila.
Četvrta mogućnost ukidanja RS, prema Tokiću, je demokratska promena Ustava BiH, pa bi RS bila ukinuta referendumom svih gradjana BiH.
Prvi komandant Armije RBiH general Sefer Halilović, komentarišući ovaj Izveštaj, istakao je da je "nastajanje RS mrlja na savesti domaćih političara i medjunarodne zajednice".
"U BiH je napravljen takav ustavni sistem koji generiše nacionalizam, neravnopravnost i ugroženost na teritoriji RS Bošnjaka i Hrvata. To govori da je RS pravoslavni entitet koji u osnovi ima samo pravoslavlje. Dakle, RS je neodrživa sa ekonomskog, političkog, vojnog i naročito moralnog aspekta i mi se nadamo da ćemo joj jednog dana videti kraj", rekao je Halilović, a prenosi agencija Fena.