PDA

View Full Version : Ne izgovaraj ime genocidne tvorevine!


kame
21-12-2013, 23:54
http://www.islambosna.ba/wp-content/uploads/2013/12/republika-srpska-rs-930x300.jpg (http://www.islambosna.ba/wp-content/uploads/2013/12/republika-srpska-rs.jpg)

Znam da je, na crnu žalost, naša Bosna I Hercegovina trenutno u stanju u kojem je jedna njena površina jednostavno u gipsu. Naravno, ona manja od dvije površine. Iako ima problema i u ovoj drugoj, većoj površini, skidanje gipsa sa prve bi uveliko doprinijelo i rješavanju problema u većoj površini.
Mnogi su navikli da tu manju površinu nazivaju imenom koje samo od sebe odzvanja fašizmom (inicijali se izgovaraju kao “ER-ES”, za one kojima nije jasno o kome pričamo). A kako i nebi navikli, kada haman svi mediji tu tvorevinu nazivaju tim “punim” imenom. Od srpskih, pa do takozvanih bošnjačkih.
Polahko ponavljaj, pa će to svima fino ući u uho, pa će se svi navići na to ime, pa će svi početi da se navikavaju i postojanje te manje površine, odnosno njeno pravo postojanja. Radi toga, promijenimo praksu!
Ovu tvorevinu treba da oslovljavamo sa sljedećim nazivima, kako joj i pristoji (od slabijeg prema realnijem):


“er-es”
manji entitet
privremeno okupirana teritorija
genocidna tvorevina
entitet masovnih grobnica
entitet ratnih zločina
zločinački entitet


Ovo su samo prijedlozi, ali svaki novi, sličan prijedlog je dobrodošao. Pokušajmo svi praktikovati nazivanja hajvana hajvanom, odnosno savjetovati sve one koji to ne rade da promijene svoju praksu.
Radi nas. Radi naše djece. Radi povratnika. Radi Bosne i Hercegovine.