PDA

View Full Version : Sandzaklije u Sarajevu obiljezile 70 godina od osnivanja ZAVNOS-a


STRANAC
20-11-2013, 20:18
Članovi Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u FBiH večeras su Sarajevu upriličili svečanu tribinu povodom obilježavanja "Dana Sandžaka".


http://static.klix.ba/media/images/vijesti/131120138.9_xl.jpg

Predsjednik Udruženja Ramiz Dreković kazao da se ovaj praznik obilježava u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka - ZAVNOS-a u Pljevljima 1943. godine.

"Večeras obilježavamo i 25. novembar - Dan državnosti BiH. Koristim ovu priliku da građanima BiH i Sandžaka čestitam ova dva praznika", naglasio je.

Predsjednik Sandžačkog intelektualnog kruga Ramiz Crnišanin podsjetio je da su prije 70. godina jedinice Narodnooslobodilačke borne oslobodile Pljevlja te osnovale ZAVNOS kao predstavničko tijelo slobodnih naroda koje će izražavati volju naroda Sandžaka u cilju oslobođenja od okupatora.


http://static.klix.ba/media/images/vijesti/131120138.1_xl.jpg

"Tada je osnivačka skupština ZAVNOS-a donijela rezoluciju u 11. tačaka i objasnila ciljeve Antifašističkog vijeća. Sandžak je tada u SFRJ bio federalna jedinica te imao Zemaljsko vijeće i postojala je struktura vlasti", objasnio je.

Crnišanin je naglasio da je 5. januara 1942. godine formirana Treća sandžačka proleterska brigada koja je imala 980 boraca, od kojih je 3.000 poginulo.


http://static.klix.ba/media/images/vijesti/131120138.14_xl.jpg

"Ova brigada dala je 29 narodnih heroja među kojima je najznačajniji Rifat Burdžović Tršo kojeg su ubili četnici i bacili ga u jarak. On je bio revolucionar i izvanredan govornik. Sandžaklije trebaju da budu baštinici antifašizma", kazao je.

Podcrtao je da je ovaj datum od izuzetnog značaja za razvoj antifašističke borbe na prostorima bivše Jugoslavije.

"Sandžak je bio odrednica zajedničkog života i suživota sva tri naroda", zaključio je.

Crnišanin je održao prigodan govor o temi ZAVNOS-a te primio plaketu od Udruženja.

(FENA) izvor:klix.ba