PDA

View Full Version : Mevlid Jasarevic osudjen na 15 godina zatvora


STRANAC
20-11-2013, 19:19
http://i.imgur.com/yMnOnlk.png


Apelaciono vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH izreklo je danas pravosnažnu presudu Mevlidu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, javlja reporter portala Klix.ba.

Jašarević je osuđen za krivično djelo terorizma. Tim Tužilaštva BiH, koji je vodio ovaj slučaj, je uspio dokazati sve navode iz izmijenjene optužnice. Podsjećamo da je tužilac Dubravko Čampara u postupku pred Apelacionim vijećem odustao od tačke optužnice prema kojoj je Jašarević optužen za organizovanje terorističke grupe.

Apelaciono vijeće Suda BiH smatra da je Jašarević počinio krivično djelo s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem da promijeni odluke vlada Njemačke i SAD-a, prvenstveno kada je riječ o njihovom vojnom angažmanu u Afganistanu, odnosno kada je riječ on njihovom odnosu prema muslimanima u svijetu.

Kako je predsjedavajući Apelacionog vijeća Hilmo Vučinić rekao u obrazloženju presude, Sud je pri odmjeravanju kazne ocijenio da se Jašarević iskreno pokajao za učinjeno djelo, da ga je počinio kao mlada osoba te je u obzir uzeo njegove porodične i socijalne prilike. Također, u obzir je uzeta činjenica da je Jašarević sa umišljajem počinio ovo krivično djelo, budući da je prethodno na dva DVD-a snimio oproštajnu poruku u kojoj je naveo da namjerava prisiliti strane vlade da promijene svoj odnos prema muslimanima, ali i da je tražio oprost od svoje majke ako u njegovoj akciji strada neko od muslimana koji rade za Amerikance, jer i njih smatra neprijateljima muslimana. Sud je nadalje, kao djelo terorizma ocijenio i činjenicu da je Jašarević u svome pohodu teško ranio policajca Mirsada Velića, koji je bio angažovan na obezbjeđenju Ambasade SAD-a.

Apelaciono vijeće Suda BiH smatra da će izrečena kazna zadovoljiti generalnu prevenciju, odnosno poslati jasnu poruku, domaćoj i međunarodnoj javnosti, da su država BiH i njene institucije u stanju zaštiti svoje građane i boriti se protiv terorizma kao i da će odgovarati svako ko učini slično krivično djelo. Sudija Vučinić je dodao kako je ovakva presuda potrebna s obzirom da u našoj zemlji posljednjih godina postoji opasnost od terorističkih djela, te da se na Sudu BiH vode ili su se vodili drugi predmeti vezani za ova krivična djela.

U vrijeme izdržavanja kazne Jašareviću će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 28. oktobra 2011. godine, a predmeti koji su mu poslužili za činjenje ovog krivičnog djela su oduzeti i bit će uništeni. Sud je donio odluku prema kojoj će Jašarević biti i dalje zadržan u pritvoru, sve do upućivanja na izdržavanja zatvorske kazne.

Jašarević je prvostepenom presudom osuđen za ovo krivično djelo zatvorskom kaznom od 18 godina.

Utvrđeno je još tada da je Jašarević došao u Sarajevo ispred zgrade Ambasade SAD-a 28. oktobra prošle godine, uzeo automatsku pušku, municiju i dvije ručne bombe i oko 15:30 sati pucao na zgradu. Drugu pušku i tri bombe je sakrio u blizini zgrade na vidno mjesto, a iz puške je pucao oko 50 minuta te ispalio 105 metaka, nakon čega su ga pripadnici policije pogodili hicem i onesposobili te priveli.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić je nakon izricanja presude izjavio kako je Tužilaštvo zadovoljno presudom, budući da je Jašareviću izrečena kazna koja je blizu maksimuma za ovo krivično djelo (predviđena kazna za ovo krivično djelo je od pet do 20 godina). "Zadovoljni smo kaznom za Jašarevića, iako bismo bili još zadovoljniji da je kazna i veća, odnosno i maksimalna", rekao je Grubešić.

Jašarevićev advokat Senad Dupovac je kazao kako je kazna previsoka, ali da je nakon obrazloženja sudije Vučinića shvatio kako je njena svrha poruka međunarodnoj javnosti da se BiH i na ovaj način bori protiv terorizma. Dupovac smatra da Sud nije na pravi način cijenio sve olakšavajuće okolnosti, kojih je, kako je kazao, u Jašarevićevom slučaju itekako bilo, te je najavio daljnju borbu, odnosno apelaciju na ovu presudu Ustavnom sudu BiH.

Tahirovce
20-11-2013, 22:35
osta paja bez jaja i mevludin bez brade :) ...

STRANAC
20-11-2013, 23:36
Ni prvi ni poslednji koga je centrifuga ubacila i izbacila!

iSelektor
23-11-2013, 16:43
sad ce imati vremena sa razmislja o svemu!