PDA

View Full Version : TVersity Media Server - Multimedijalni repetitor


iSelektor
25-01-2008, 13:42
Novembarsko „veliko" apdejtovanje firmvera na verziju 2.00 vlasnici PlayStationa 3 iskoristili su za ponovno pokretanje priče o podršci za DivX kodeks. Više kao plod neostvarenih želja nego činjeničnog stanja, na gotovo svim relevantnim forumima počelo je da se raspravlja o tome kako potonja nadogradnja osnovnog sistemskog softvera donosi podršku za ovaj popularni video format. Kako to obično biva, gde ima dima - ima i vatre, što je ubrzo potvrđeno iz glavnog stožera kompanije Sony. Naime, njeni zvaničnici izašli su u javnost sa informacijom o tome da je potpisan ugovor sa kompanijom DivX i da će konzola uskoro podržavati njegovo ,,iscitavanje" (nigde se ne navodi da li se to odnosi samo na igre ili obuhvata i reprodukciju video klipova). Maštanje na temu reprodukcije DivX sadržaja, kada su vlasnici PlayStationa 3 u pitanju, zasad se ovde završava, ali - da li je baš tako?
Autori programa TVersity ne misle da je čekanje dobro po zdravlje i svima koji poseduju Sonyjevu konzolu (i personalni računar) nude potpuno besplatan način za reprodukovanje željenog sadržaja - odmah. Ovaj program nije ništa drugo do efikasan medijski server koji ima mogućnost transkodovanja materijala u potreban format. Pod pojmom transkodovanja podrazumeva se svaki proces (re)kodovanja naznačenog sadržaja „u letu" izjednog formata u drugi! U konkretnom slučaju, to znači da PlayStation 3 zapravo ne vrši reprodukciju nativnog formata, već na gotovs dobija materijal koji je u startu sposoban da prikaže na ekranu. Logično, najveća mana ovakvog načina reprodukcije jeste to što računar mora biti povezan sa PlayStationom 3 (putem kabla ili bežično - obe metode su podržane) i sve vreme uključen kako bi hostovan materijal bio dostupan konzoli. S druge strane, korist je ogromna - dobijate mogućnost pregleda raznolikog multimedijalnog materijala direktno sa konzole, od video klipova, preko muzike, pa sve do slika i internet feedova.

http://www.elhabib.at/wp-content/uploads/2007/10/tversity1.jpg
Da bi materijal bio dostupan za reprodukciju iz XMB-a potrebno je obrazovati tzv. Sharing listu. Za razliku od sličnih programa u klasi, TVersity ne pribegava klasičnom indeksiranju označenog sadržaja i ne zahteva da se skladištenje obavi u samo jednom direktorijumu. Umesto toga, korisnik ima potpunu slobodu prilikom njegovog odabira i može da izabere pojedinačne datoteke ili kompletne direktorijume (po principu štrpni tamo, štrpni ovamo). Ograničenje po pitanju podržanih formata praktično ne postoji - sve sto se može pustiti u Windowsu ,,trcace" i na konzoli. DivX/XviD klipovi, datoteke koje u sebi sadrže AC3 informacije, H.264 sadržaj, DVD filmovi (VOB format), MP3/OGGWAV numere... Jedan od najjačih aduta programa jeste postojanje podrške za prikazivanje tekstualnih datoteka koje sadrže prevode prilikom reprodukcije video sadržaja. Ipak, postupak „nalepljivanja" teksta na sliku ne obavlja se iz TVersityja, već se za to koristi svemogući ffdshow, koji sasvim lepo sarađuje s programom (šta više, njegova instalacija je obavezna).
TVersity se može posmatrati i kao lokalni hab na kojem je izvršeno skladištenje važnih podataka (u ovom slučaju multimedijalnih komponenti). To znači da se materijal sa hostovanih lokacija može iskopirati na ugrađeni hard disk konzole i potom koristiti čak i kada računar nije uključen. Ovo se odnosi na tipove fajlova koje konzola po defaultu prepoznaje i podržava (na primer, MP3 numere), ali i na one zbog kojih ste i posegnuli za instaliranjem programa. U takvim slučajevima TVersity će „odglumiti" program za konvertovanje datoteka i one će na konzoli biti uskladištene u osnovnom (podržanom) formatu. Ukoliko ste u podešavanjima ffdshowa izabrali opciju za iscrtavanje titlova na ekranu, iskopirani filmovi imaće čak nalepljen prevod na slici. Veoma korisna opcija. Inače, program nas je prijatno iznenadio po pitanju brzine konvertovanja. Na našoj test mašini (Pentium 4 / 3 GHz, 2 GB RAM-a), video datoteka veličine 350 MB („zapakovana" XviD kodeksom) na odredištu se, sa sve titlovima, pojavila za nepunih 14 minuta (uz utrošak celih 862 MB slobodnog prostora).

http://media.bestofmicro.com/,A-V-34087-3.jpg

Budući da je proces transkodovanja materijala prilično zahtevan, TVersity je opremljen skupom opcija putem kojih se može uticati na njegov tok. Pre svega, može se odrediti u kojim slučajevima će se transkodovanje obavljati (uvek, samo kad je potrebno ili nikad), da li će doći do automatskog spuštanja bitrejta u situacijama kada je materijal nemoguće u realnom vremenu ,,progurati" kroz konekciju (čitaj: mrežu) bez zastoja, koja je maksimalna rezolucija koju odredišni uređaj podržava (u slučaju njenog prekoračenja redukcija se obavlja automatski, u suprotnom se održava ulazna rezolucija i format slike), da li će se primeniti optimizacija, koji je stepen kompresije (tri predefinisana profila)... Radnih parametara nema mnogo kao što se u prvi mah može učiniti, ali nema ni nepotrebnih ,,repova" koji bi korišćenje programa dodatno otežali. Dobra je stvar što je svaka opcija detaljno objašnjena i što se prateći tekst nalazi na istom ekranu na kojem i same opcije, pa čak nije potrebno pozivati help.
TVersity nije ekskluzivno namenjen vlasnicima PlayStationa 3, već se moze ,,upariti" sa čitavom paletom različitih uređaja koji su u stanju da prihvate materijal koji im on šalje. Ukoliko imate Apple iPod/i-Phone, Microsoft Xbox 360, Nintendo Wii, Sony PlayStation Portable, Sony Vaio VGP-MR100U, mobilni telefon Nokia N80 ili bilo koji od uređaja navedenih na oficijelnom sajtu, možete slobodno da se bacite na transkodovanje materijala. Konačno, TVersity donosi i podršku za reprodukciju multimedijalnog sadržaja postavljenog u Sharing listu. Pošto je upravljački interfejs izrađen u Macromedia Flashu, ne očekujte previše - namenjeno je samo za krajnju nuždu...

Velicina: 14 MB
Program je besplatan
Download link: http://tversity.com/download/ (http://tversity.com/download/)


Pozzz Tahirovic 8)


Minimum System Requirements


Pentium III 700 Mhz or better (Pentium 4 2.8 Ghz with support for Hyper Threading is recommended)
128 MB of memory or more (512 MB recommended)
50 MB of disk space (At least 1 GB of free space is recommended for cache area of transcoded media)
Windows XP or Windows 2000
DirectX 9.0 or higher
Windows Media Player 9.0 or higher
For transcoding to WMV (Xbox 360) WMP11 is required (Win2k and Win2K3 users need the Microsoft codecs from the Ace Codec Pack (http://www.free-codecs.com/download/ACE_Mega_CoDecS_Pack.htm) instead)
Xbox 360 users will need the 2006 Fall upgrade from Microsoft in order to browse videos from their computer via TVersity.
Audio enabled on the computer running the software
Macromedia Flash version 7 or higher for the GUI