PDA

View Full Version : TuxPaint - Photoshop za klince


iSelektor
24-01-2008, 21:29
Evo nesto zanimljivo za nasu Supergirl, posto voli da crta :p

TuxPaint - Photoshop za klince

Klinci i klinceze danas već sa dve-tri godine počinju da koriste računar. U početku je to samo ,,lupanje" po tastaturi i mišu, a već sa četiri ili pet godina počinju da shvataju osnove rada i u stanju su da urade nešto kreativno. Međutim, iako je domaće tržište softvera preplavljeno multimedijalnim naslovima za najmlađe, postoje dva ograničavajuća faktora. Ili su u pitanju naslovi koji će pažnju deteta zadržati tek nakratko, ili igre koje su na engleskom. TuxPaint ne spada ni u jednu od ove dve kategorije.To nije ni enciklopedija ni igra, ali možemo da kažemo da je bolje prilagođen deci od mnogih ostvarenja namenjenih najmlađim uzrastima.

http://www.tuxpaint.org/screenshots/start-t.png

Radi se o programu za crtanje koji deci omogućava da u potpunosti iskažu svoju kreativnost čak i ako nisu preterano vična baratanju mišem. Kako je to realizovano? Na najlogičniji mogući način - prilagođavanjem programa deci. Prvo što ćete primetiti jeste da je program lokalizovan za naš jezik, pa i ćirilicu. Tako će deca koja znaju da čitaju program moći da koriste samostalno, bez asistencije starijih. U programu postoji i nekoliko opcija koje pomažu deci da se usredsrede na crtež, a ne na to kako će neku stvar da urade u programu. Na primer, moguće je uključiti veliki (i zanimljivo dizajnirani) kursor koji će deca lako uočiti na ekranu. Zatim, dozvoljeno je isključenje srednjeg i desnog tastera na mišu, odnosno dupliranje (utrostručavanje) levog tastera. Tako se u praksi dobija miš sa jednim tasterom, pa je šansa za pogrešno pritiskanje svedena na nulu. Slična stvar je i sa točkićem za skrolovanje, čija se funkcija takođe može isključiti. Jedna od mana TuxPainta je što je ,,zaglavljen" na rezoluciji 800 x600 piksela. A kad već program ne može da se razvuče preko celog ekrana, može da se ,,zarobi" kursor u okviru tog prozora. Na taj način, bez obzira na veličinu displeja, dete je sigurno, jer neće moći da mišem klikće van prozora programa.

http://www.tuxpaint.org/screenshots/starter-coloringbook-t.png

Nakon što smo videli kakve preduslove program ima za rad, možemo da pređemo i na njegove radne osobine. Osnovna namena Tux-Painta jesteda deci omogući da se zabavljaju. Nudi mnogo predefinisanih oblika i šarenih opcija koje mogu da se kombinuju, stvarajući tako neverovatan broj različitih kombinacija oblika i boja. Na levoj strani postavljeni su alati, na desnoj oblici, a na dnu ekrana boje.

http://www.tuxpaint.org/screenshots/example_space-t.png


Velicina: 9 MB
Download link: http://www.tuxpaint.org/download/windows/ (http://www.tuxpaint.org/download/windows/)


Pozzzz Tahirovic 8)