PDA

View Full Version : Holanđanin će na filmu spaliti i poderati Kur'an


sultan
19-01-2008, 21:40
http://minber.ba/images/stories/aktuelno.jpg.jpgWilders je naglasio da je svrha njegova filma pokazati svijetu kako je KurŽan «fašistička knjiga» koja vjernike poziva na nasilje i mržnju. Geert Wilders, vođa nizozemske desne Stranke slobode, planira prikazati film u kojem će se zapaliti muslimanska sveta knjiga KurŽan. Svijet već očekuje pojačane tenzije i veliku reakciju islamskog svijeta, čak veću od prošlogodišnje afere oko karikatura poslanika Muhameda. Wilders je javio da radi na filmu o KurŽanu koji predstavlja Kuran kao ''izvor inspiracije za netrpeljivost, ubistva i terorizam''.
Dansko ministarstvo je nedavno održalo tajni sastanak na kojem se razgovaralo o kontroverznom filmu, a izrazito su zabrinuti zbog mogućih reakcija pripadnika islama u Nizozemskoj i svijetu, javio je nizozemski radio.
Sirijac Mufti Ahmad Badr al-Din Hassoun posjetio je ove sedmice Europski parlament u Strassbourgu i rekao da ukoliko Wilders podere ili spali KurŽan u svom filmu, da će time ''potaknuti ratove i krvoproliće te da će jedini odgovorni krivac za ta događaje biti sam Wilder''. Naglasio je i da je dužnost nizozemske vlade da ga spriječi u toj nakani.
Tajni sastanci ministara
Nizozemske vlasti su zabrinute oko ovog slučaja, odnosno oko mogućih reakcija islamskog svijeta na film koji bi trebao biti gotov krajem ovog mjeseca. Premijer Jan Peter Balkenende, ministar unutarnjih poslova Guusje ter Horst i ministar pravosuđa Ernst Hirsch Ballin održali su nekoliko tajnih sastanaka na kojima su izrazili zabrinutost za posljedice koje bi film mogao izazvati. Državni koordinator za prevenciju terorističkih aktivnosti, Tjibbe Joustra, također je prisustvovao sastancima.
Wilders je svoje nakane najavio još tokom novembra prošle godine. Naglasio je da je svrha njegovog filma pokazati svijetu kako je KurŽan «fašistička knjiga koja vjernike poziva na nasilje i mržnju».
Wildersovi radikalni stavovi pojačali su se još početkom prošle godine. U februaru prošle godine, rekao je da ukoliko muslimani žele ostati u Nizozemskoj trebaju poderati KurŽan na pola i baciti ga. Čak je u parlamentu zatražio zabranu KurŽana, što je, naravno, bilo odbijeno. Ipak, Wilders nastavlja sa svojom antikurŽanskom kampanjom i u tu svrhu je odlučio snimiti film.
Tenzije
Nakon njegove objave, ministarstvo pravosuđa i unutarnjih poslova sastalo se s njim i upozorilo ga na moguće posljedice. U novembru 2007. ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je pismom sve nadležne institucije u Nizozemskoj, pozivajući na dodatni oprez zbog napetosti koje bi film mogao izazvati. To je naglašeno riječima: ''Najava filma mogla bi dovesti do sukoba u društvu i pojačanih napetosti između grupa ljudi''.
Policija u najvećim nizozemskim gradovima, Amsterdamu i Rotterdamu, spremna je na moguće nemire nakon premijere ovog filma, a pozvala je na suradnju imama i druge islamske čelnike.

Crni Gruja
19-01-2008, 22:51
Sultane, najpre bih zeleo da ti pozelim dobrodoslicu na ovo nase malo ali prijatno okupljaliste. Drago nam je da si i ti svratio ovde kod nas da sa nama podijelis svoje stavove i razmisljanja.

Hteo bih ti samo skrenuti paznju da prije postovanja prelistas forum i vidis da li vec negde postoji tema u koju bi se taj post mogao smestiti, radi lakse orjentacije svih nas. Ja sam jedan tvoj post, tacnije hadis Muhammeda s.a.w.s. vec premestio u temu "Tako je govorio Muhammed s.a.w.s." u podforumu "Ovo i ono". Kada bi malo prosetao nasim ofrumom spazio bi temu "Vijesti iz svijeta" u podforumu "Mediji". Tu je ovaj post mogao komotno da se smesti i komentarise.

Nemoj mi nesto zameriti, ovo sam ti napisao samo da bi se i ti lakse uklopio u sve ovo, a i da nama svima bude lakse da pratimo vijesti koje nam ti donosis. Jos jednom ti zelim dobrodoslicu i ugodan boravak sa nama ovde. Videces da je atmosfera prijatna i opustena, sto bi rekli nasi "domacinska".

Selam, Crni Gruja

supergirl
20-01-2008, 00:53
Jedva cekam komantar Borichi na sve ovo.
Imala je jako interesantan stav prosle godine,oko onih karikatura i nastalih tenzija.

sanela
26-01-2008, 10:53
ja licno mislim da nije kriva knjiga ako neko pogresno procita njen sadrzaj,ili ga krivo svati.
a i ti Holandjani,pa oni su bas u svemu otisli,kod njih sae zakonski mogu vencati isti polovi-fuj!!!

iSelektor
26-01-2008, 13:13
E ovakve ljude treba vesati... cuj da zapali svetu knjigu... o boze svasta...
Lejla, ove treba da proganjas i kudis, a ne mene...