PDA

View Full Version : ''tranziciono Drvce'' Kao Realna Slika Stvarnosti


Tahirovce
16-01-2008, 17:20
SINDIKAT ''SOLIDARNOST – NOVI SINDIKAT'' I UDRUŽENJE MANJINSKIH AKCIONARA NEOBIČNOM AKCIJOM SKRENULI PAŽNJU NA STANJE U PRIVREDI NAKON PRIVATIZACIJE


''TRANZICIONO DRVCE'' KAO REALNA SLIKA STVARNOSTI


Sindikat ''Solidarnost – Novi sindikat'' organizovao je akciju kićenja ''tranzicionog drvceta'', sa ciljem prikazivanja stanja u privredi Srbije nakon privatizacije, i namerom da se političarima u predizbornoj kampanji skrene pažnja na realnu sliku stvarnosti. Udruženje manjinskih akcionara je podržalo ovakvu akciju, koja je pored Sjenice, organizovana u još nekoliko gradova Srbije, uglavnom u Vojvodini. Akcija je organizovana u vreme novogodišnjih praznika, pa je tako nastala ideja da se, kićenjem ''tranzicionog drvceta'' na simboličan način, prikaže presek stanja u privredi nakon privatizacije.
Od devet društvenih preduzeća u Sjenici, privatizacija nije okončana jedino u Trgovačkom preduzeću, a rezultat privatizacije sjeničkih preduzeća je 4311 radnika bez posla i prava na akcije u matičnim firmama. ''Odgovorno tvrdim da ni jedna privatizacija u Sjenici nije izvršena pošteno i u skladu sa zakonskim propisima. Sjenica je devedesetih godina zapošljavala preko šest hiljada radnika u proizvodnim i oko dve hiljade u ostalim preduzećima. A danas, osim rudnika uglja ''Štavalj'', ne postoji ni jedna društvena ili državna proizvodna firma koja ima radnike. Na nivou Zlatiborskog okruga rezultati privatizacije su katastrofalni, a rekao bih da Sjenica u tome prednjači'', kazao je za www.sjenica.com potpredsednik sindikata ''Solidarnost – Novi sindikat'' Rade Rakonjac.
Na panou ''tranzicionog drvceta'' u Sjenici, i pojedinačno je dat prikaz stanja u firmama nakon privatizacije. To je privuklo pažnju građana, koji su na takav način saznali podatke koji im ranije nisu bili poznati. ''Mogu reći da smo, ovom simboličnom akcijom ostvarili cilj i podsetili na realno stanje. Najviše radnika, preko dve i po hiljade, zapošljavalo je DP ''Vesna''. Ovaj nekadašnji sjenički gigant je bio među vodećim tekstilnim proizvođačima u zemlji. Raznim merama ''unapređenja'' uveden je stečaj 2003.godine, a radnici su ostali na ulici. PIK ''Pešter'' je zapošljavao preko hiljadu radnika, sada ih ima nešto više od stotinu i bojim se da će i oni ostati bez posla. Danas taj kombinat propada i veliko je pitanje, šta namerava sadašnji vlasnik. Izvršena je, pa potom poništena privatizacija građevinskog preduzeća ''Novogradnja'', kome se gubi svaki trag. Slično je i sa ostalim firmama, a ugostiteljstvo i turizam je primer uništavanja postojećih potencijala'', rekao je Rakonjac. On je istakao da potencijal u prirodnim resursima sjeničkog kraja, pruža noveve mogućnosti razvoja, i da je i to jedan od ciljeva sprovedene akcije. ''Sjenica je poznata po niskim temperaturama, ali ne i po prirodnim lepotama, kojih možda nema ni Zlatibor ni Stara planina. Imamo potencijal u stočarstvu, zdravoj hrani, turizmu, ali to ne koristimo. U tom smislu potrebno je da lokalna zajednica preduzme konkretne mere, da se rade projekti, da se traže sredstva i investitori. Između ostalog, i to je jedan od ciljeva naše akcije'', zaključuje Rakonjac.
''Udruženje manjinskih akcionara podržava akciju sindikata ''Solidarnost – Novi sindikat'' iz prostog razloga što ovaj sindikat, u pravom smislu štiti interese i prava radnika. Nakon akcije, našu zajedničku kancelariju u Sjenici posetili su brojni građani, koji su pozitivno ocenili našu aktivnost. I mi ćemo nastaviti delovanje u pravcu zaštite prava i interesa, ne samo radnika, već i penzionera, i uopšte svih građana'', rekao je regionalni koordinator ''UMA'' Azim Muhović.