PDA

View Full Version : Mobilni telefoni


Tahirovce
13-01-2008, 20:27
NA POČETKU nove godine, najviše vesti stiže iz zavičaja Deda Mraza. Kompanija Nokia je najavila niz prijatnih iznenadenja za svoje sadašnje i buduće korisnike, i ne krije nameru da uspostavi dominaciju i nad onim segmentima tržišta koje su zasad zaposeli njeni konkurenti. S jedne strane, Finci se diče dostignućima na polju proizvodnje tzv. ekoloških telefona, izradenih od prirodnih materijala, a s druge strane, kupcima nude nove proizvode i pogodnos-ti kojima stimulišu prodaju svojih modela.

Zeleni telefoni i muzika

Kao da joj nije dovoljno što na velikim svetskim sajmovima mobilnih uredaja privlači najviše pažnje, Nokia redovno organizuje i sopstvene sajamske prezentacije koje su, po pravilu, odlično posećene. Nokia World 2007 je održan krajem prošle godine u Amsterdamu i tom prilikom su javnosti predstavljeni modeli mobilnih telefona napravljeni od prirodnih materijala, koji zadovoljavaju najstrože standarde zaštite životne sredine.
Zvezda dvodnevne manifestacije bio je model Nokia 3110 Evolve. On je zasnovan na platformi populamog telefona 3110 Classic i od njega se razlikuje samo po nekim dizajnerskih rešenjima (hardverska i softverska platforma su istovetne). Značaj ovog telefona ogleda se u činjenici da je to prvi Nokijin proizvod napravljen od biorazgradljive plastike. Ekološki karakter aparata naglašava i prilagođena ponuda grafičkih tema i pozadina, s motivima iz prirode. Pedeset odsto mase modela 3110 Evolve čine materijali koji se mogu potpuno reciklirati, dok je više od 60 procenata pakovanja načinjeno od recikliranih materijala. Ekološki „svestan" je i nov model punjača koji se isporučuje uz ovaj telefon - on troši i do 94 procenta manje električne energije od starijih modela.
Nokia je verovatno prvi proizvođač mobilnih uredaja koji će u svoje aparate instalirati podsetnike korisnicima da posvećuju više pažnje svojoj prirodnoj okolini, kao i informacije kako sve mogu da doprinesu zdravijoj životnoj sredini. Nokia je svojevremeno bila prva kompanija koja je apelovala na svoje korisnike da iskljucuju telefone iz napajanja cim se baterije napune.Kada bi ovaj apel poslušali svi vlasnici Nokijinih telefona na svetu, statističari tvrde bi se uštedelo dovoljno električne energije da se njome napaja 100.000 prosečnih evropskih domaćinstava.
U proizvodačkom segmentu, Nokia je najavila dva kompleta stereo slušalica sa standardnim 3,5-milimetarskim adapterima, jedan s minujaturnim „bubicama" koje se uvlače u otvor spoljašnjeg ušnog kanala (WH-600) i drugi s velikim jastučićima koji pokrivaju čitavo uho (WH-700). Oba kompleta su izradena u skladu s ergonomskim normativima i pružaju vrhunski kvalitet zvuka, uz najbolju moguću eliminaciju šuma i spoljašnje buke.
Preporučena cena za „bubice" je oko 65, a za velike slušalice 50 evra.
Ljubiteljima muzike u pokretu Finci su pripremili još jedno lepo iznenadenje -uslugu Comes with music. Kupci njihovih telefona će na poklon dobiti jednogodišnju pretplatu na Internet uslugu preko koje mogu da preuzimaju muziku bez ograničenja. To je prva usluga ove vrste i izvesno će privući veliki broj novih korisnika. Za sada još nije jasno u čemu je „kvaka"i koji će modeli telefona kupcima nuditi ovu gotovo neverovatnu pogodnost (moguće je da se radi o digitalno zaštićenim pesmama koje neće moći da se kopiraju niti slušaju na drugim uređajima, izuzev na tim telefonima). Nokia je potpisala ugovor o partnerstvu s kompanijom Universal Music, a očekuje se da će slični sporazumi biti postignuti i s drugim velikim izdavačima. Aktiviranje nove muzičke usluge najavljeno je za sredinu 2008. godine. Korisnicima modela N92, N82 i N95 i budućim vlasnicima telefona S60 treće generacije Nokia će omogućiti da uživo prate najpopularnije svetske radio-emisije preko Intemet radio-servisa. Adresa: www.nokia.com (http://www.nokia.com)

Ima li Bonda u publici?

U Web katalozima se nedavno pojavila zanimljiva naprava, ručni časovnik opremljen GSM telefonom - takvu spravicu potajno priželjkuje svaki ljubitelj špijunskih filmova. Telefon se odlikuje kvalitetnim TFT ekranom osetljivim na dodir dijagonale 1,3 inča (u kućištu časovnika je skrivena minijaturna olovka za upravljanje funkcijama telefona). Pored uobičajenih opcija, GSM Wrist Watch ima muzički i video plejer (MP3 i MP4), premdato i nije od velike koristi, budući da je memorija ograničena na ugradenih 60 MB, bez mogućnosti proširivanja. Telefon pokriva tropojasni GSM frekventni opseg, opremljen je WAP čitačem, podržava MP3 i MIDI melodije i ima mogućnost snimanja zvuka. Postoji čak i svedeni notes s funkcijom za prepoznavanje rukopisa. Razmena podataka s računarom i punjenje baterija odvija se preko USB veze (postoji i adapter za punjenje baterije direktno iz strujnog priključka). U paketu s telefonom se isporučuje i komplet Bluetooth slušalica, i sve to po ceni od 200 dolara.
http://www.thinkgeek.com/images/products/front/imobile_cellphone_watch.jpg
Adresa: http://www.thinkgeek.com/gadgets/watches/9c9d


Mape i bez satelita

Krajem novembra 2007, Google je objavio drugu verziju popularne aplikacije Google Maps. Novo izdanje programa može da radi i bez GPS prijemnika, jer ima funkciju za odredivanje trenutne lokacije korisnika na osnovu ukrštanja podataka koje dobija sa GSM antena u okolini (neka vrsta proširene funkcije Cell Info, koja postoji u većini modernih telefona). Funkcija My Location nije precizna kao standardno GPS pozicioniranje i stoga tačnost procenjene lokacije varira u radijusu od jednog kilometra (ukoliko je mreža predajnika mobilnog operatera dovoljno gusta, preciznost se povecava na 200 metara). Google Maps for Mobile 2.0 može da se koristi na uređajima Java, Black-Berry i Symbian S60, a postoji i verzija za Windows Mobile. Korisnici Java telefona mogu da preuzmu ovaj program tako što će u čitač uneti adresu www.google.com/gmm (http://www.google.com/gmm).
http://www.google.com/gmm/images/phone_circle_de.png