PDA

View Full Version : LSV: Srebrenicu u udzbenike


STRANAC
11-07-2013, 19:11
IZVOR: TANJUG

Beograd -- Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od nadležnih da Deklaraciju o Srebrenici koju je parlament usvojio 2010, uvrste u udžbenike i nastavni program škola.


LSV navodi da se u Srebrenici pre 18 godina dogodio "najstrašniji zločin i masakr kakav se u Evropi nije dogodio od Drugog svetskog rata" i da se, ukoliko se prihvati njihov predlog "takva strahota neće zaboraviti i neće ponoviti".

Ta stranka u saopštenju dodaje da će "pomenu žrtvama genocida u Srebrenici" i ovoga puta prisustvovati delegacija LSV u kojoj će biti narodni poslanici Olena Papuga i Karolj Čizik.

LSV je pozvala sve poslanike i državne funkcionere "da bar na današnji dan, iz poštovanja prema žrtvama, ne polemišu da li je u Srebrenici bilo genocida ili zločina i da bar danas prihvate da je Međunarodni sud pravde to definisao kao genocid".

Ta stranka podseća i da "pune 23 godine insistira da se Srbija suoči sa svojom prošlošću i zločinima koji su činjeni u njeno ime jer smatramo da je to jedini dobar put u pravcu istinskog pomirenja u regionu".

U Srebrenici se danas obeležava 18 godina od masovnih ubistava bošnjačkog stanovništva u Srebrenici koji su, po optužnici Haškog tribunala počinili pripadnici Vojske Republike Srpske pod komandom Ratka Mladića.